• BIST 9524.59
  • Altın 2506.046
  • Dolar 32.5824
  • Euro 34.6959
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 15 °C

Trabzonspor’dan Ortak Deklarasyon

Trabzonspor’dan Ortak Deklarasyon
Trabzonspor Divan Başkanlık Kurulu Başkanı Ali Sürmen'in öncülüğünde, eski başkanlar, yöneticiler ve idareciler ile dün gerçekleştirilen toplantının...

Trabzonspor Divan Başkanlık Kurulu Başkanı Ali Sürmen'in öncülüğünde, eski başkanlar, yöneticiler ve idareciler ile dün gerçekleştirilen toplantının ardından bugün ortak bir deklarasyon yayımlandı.

Trabzonspor Kadir Özcan Gençlik Geliştirme Merkezi'nde gerçekleştirilen toplantıya, bordo-mavili kulübün eski başkanlarından Ahmet Celal Ataman, Faruk Özak, Salih Erdem, Atay Aktuğ ve Özkan Sümer'in yanı sıra eski yöneticiler de katıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Yomra Belediye Başkanı İbrahim Sağıroğlu, AK Parti İl Başkanı Haydar Revi, CHP İl Başkanı Turgay Güngör, MHP İl Başkanı Muhammer Demeli ile birlikte sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de toplantıda yer aldı.

SÜRMEN: "ŞİDDET İÇEREN EYLEMLERDEN UZAK DURMALARI GEREKİR"

Toplantıda ilk olarak konuşan Trabzonspor Divan Başkanlık Kurulu Başkanı Ali Sürmen, Galatasaray-Trabzonspor maçının ardından durum değerlendirmesi yaptıklarını belirterek, "Bu durum değerlendirmesi sonucunda dün biraz sonra okuyacağımız deklarasyonun yayımlanmasına karar verdik. Bu maçtan sonra hemen hemen bütün kanallarda maçın değerlendirmesini yapan yorumcuların ve programları yönetenlerin, Trabzonspor'un haklılığını ortaya koyması bizi mutlu etmiştir. Onlara burada huzurunuzda teşekkür ediyoruz. Umuyoruz ve bekliyoruz ki haklının yanında olmaya devam etsinler... Trabzonspor maçından sonra Trabzonspor yönetiminin daveti olmuştur. 27 Şubat günü oynanacak olan Osmanlıspor maçına Trabzonspor'un bütün eski başkanları ve yöneticileri ve STK örgütlerinin başkanları davet edilmiştir. Biz bu daveti buradan tekrarlamıyoruz. Sadece şunu söylüyoruz; bu maça gelme zorunlulukları vardır. Bütün eski başkan, asbaşkan, yöneticilerin cumartesi günü Osmanlıspor maçında burada olmaları bu haklı davamıza sahip çıktıklarını göstermeleri gerekir. Bu vesile ile tabi ki taraftarlarımıza da bir uyarımız olacaktır. Kesinlikle hangi maç olursa olsun, hangi mekanda olursa olsun, hangi toplantıda olursa olsun haklı davamıza zarar verecek, şiddet içeren eylemlerden uzak durmaları gerekir" dedi.

"HAKEM FACİASI YAŞANMIŞTIR"

Trabzonspor Divan Başkanlık Kurulu Başkanı Ali Sürmen, yaptığı kısa açıklamanın ardından deklarasyon metnini okudu. Ortak yayımlanan deklarasyon metninde şu ifadelere yer verildi:

"21.02.2016 günü İstanbul TT Arena'da oynanan Galatasaray-Trabzonspor maçında bir hakem faciası yaşanmıştır. Ülkenin spor camiası dışında, uluslar arası spor ve ana haber programlarına konu olan bu maçın hakemi herkesin büyük tepkisini çekmiştir. Verilen, verilmeyen penaltılar, adalet anlayışı ile bağdaşmayan kart uygulamaları, maçın oynanma süresi izleyenleri dehşete düşürmüştür. Karşı takım taraftarları bile bu haksızlığa tepki koyabilmiştir. Buna rağmen bu büyük haksızlığın mimarları, taşeronları ve işbirlikçileri, medeni bir gönül alma duygusu olan "özür'ü bile Trabzonspor'dan ve futbol camiasından esirgemiştir. MHK Başkanı Kuddusi Müftüoğlu yaptığı basın toplantısında Trabzonspor'a karşı yapılan haksızlığı kabul etmekle birlikte kendisine Trabzonspor'un mağduriyetini gidermek yönündeki soruları duymazdan gelmiş, aksine futbolcularımızın ceza almaları yönündeki ifadelerle gündemi değiştirmeye çalışmıştır."

"SAHADA YAPILANLAR YETERLİ GÖRÜLMEMİŞTİR"

"Anlaşılan sahada yapılan yeterli görülmemiştir. TFF ise garip bir şekilde suskunluğu tercih etmiştir. 110 yıllık futbol tarihine sahip olan Trabzon şehrinin kulübü Trabzonspor, yıllarca ezilen, hor görülen Anadolu'dan çıkmış, devrim yapmış şampiyonluklar kazanmış ve ülkemize Avrupa'da başarılar getirmiş bir futbol markası olmuştur. Bu yönüyle, ülkenin ve dünyanın her yerinden insanların sevgisini ve gönlünü kazanarak büyük bir taraftar kitlesine ulaşmıştır. İşte bu sorumlulukla Trabzonspor mücadelesini her zaman futbol sahalarında sürdürmüş sporun ruhu fair play anlayışına aykırı yollardan uzak durmuş, "başarı için her yol mubahtır" düşüncesine karşı olmuştur. Futbolun bugünkü trajik durumunun sorumlularının, gazabına uğrayan sesinin duyuramayan Süper Lig ve diğer liglerdeki birçok kulüp taraftarları Trabzonsporumuzun uğradığı haksızlık karşısında Trabzonspor'u sahiplenip, her şekilde Trabzonspor'un yanında olduklarını beyan etmişlerdir. Bu nedenle Trabzonspor'un sadece kendisinin değil haksızlığa uğrayan tüm kulüplerin sesi olmak gibi bir sorumluluğu da vardır."

"HUKUKSUZ, ADALETSİZ VE VİCDANSIZ ANLAYIŞA DUR DENİLECEK BİR SINIR VARDIR"

"Futboldaki egemen düşüncenin oluşturduğu acımasız, insafsız, taraflı anlayış, futbolun saha dışından yönetilmesi, kısaca şikecilik anlayışı futbolseverleri stadyumlardan ve TV ekranlarından uzaklaştırmıştır. Futbolun düşürüldüğü bu durum, bu aç gözlü anlayışı ne yazıkki durdurulamamıştır. Gözü dönmüşler, bütün enerjilerini, son kalan adalet ve vicdan kırıntılarını yok etmek için harcamaya devam etmektedirler. Ancak bilinmelidir ki, bu hukuksuz adaletsiz ve vicdansız anlayışın dur denileceği bir sınır vardır. Bu sınır Galatasaray - Trabzonspor maçında fazlasıyla aşılmıştır. Ruhunu fanatizme teslim edenler bile yeter diyebilmiştir. Tüm ezilen, hakkı yenilen taraflar bu vesile ile sesini yükseltip, haksızlığa isyan etmiştir."

"HAK EDENLER HAK ETTİKLERİ CEZALARI ALMALIDIR"

"Hak edenler hak ettikleri cezaları almalıdır. Mağduriyete yol açanlar ve onların destekçileri, hak ettikleri cezaları alıp futbol dünyasından ebediyen uzaklaştırılmadıkça bu yolu olağan zannedenler aymazlık, haksızlık ve hak gasbı eylemlerini sürdürmeye cesaret bulacaklardır. Türk futbolunu yönetenlerin yaptıkları hataların bedelini ödememesi, istifa etmemeleri halinde, ileride daha vahim sonuçların doğmasından endişe duymaktayız. Bu kuşkumuzu ve beyanlarımızı, sporla ve kamu düzeni ile ilgili tüm kurumların zaman geçirmeden dikkate alması en büyük beklentimizdir. Aksi halde Trabzonspor ve haksızlığa uğrayan tüm kulüpler bu mücadeleyi büyüterek sürdürecek ve de birleşerek büyüteceklerdir. Bu adaletsizlikler, futbolu keyif alınan güzel bir oyun olmaktan çıkarmıştır. Umuyoruz ve temenni ediyoruz ki, Türk futbolunun utanç günü olan 21.02.2016 tarihi, futbolun güzel günlerinin yeniden doğuşunun miladı olur."

GÜMRÜKÇÜOĞLU: "MECLİSTE ARAŞTIRMA KOMİSYONU SORUŞTURSUN"

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, toplantıda yaptığı konuşmada, tüm insanlık adına hak ve adalet istediklerini belirterek, "Bir meclis araştırma komisyonu, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ve Merkez Hakem Kurulu'nun (MHK) tümünün soruşturulmasını Türkiye'nin idarecilerinin tümünden istiyoruz. Üstün geçinenlerin hukuku değil, hukukun üstünlüğü her alanda olması gerektiği gibi, futbolda barış ve kardeşlik anlayışının hakim olmasını istiyoruz. Trabzon halkı adına futbol seven herkesin adına söylüyoruz, bizim yerel yönetimler olarak başta futbolun tüm dünyadaki temsilcilerinin ve ülkemizdeki temsilcilerinin düşünceleri budur. Sonuna kadar bu çalışmaların arkasında olduğumuzu bilinmesini istiyoruz" dedi.

FARUK ÖZAK: "UTANÇ GECESİ YAŞANDI"

Devlet eski Bakanı ve Trabzonspor eski Başkanı Faruk Özak ise bu haksızlığın ne ilk ne de son olduğunu ifade ederek, "Buna hazır olmamız gerekiyor. Bu büyük camia zor şartlar altında kuruldu. Zor günlerden sonra büyük başarılara imza attı. Trabzonumuzun, Karadenizimizin, ülkemizin gururu oldu. Milli takıma katkıları oldu. Avrupa'da çok başarılı işler yaptı. Bugün gelinen noktada zor bir dönemden geçen kulübümüz ve takımımız, gerçekten sizlere ve camiaya çok ihtiyaç duymakta. Bazı tespitler yapmak lazım. Bu deklarasyondan sonra biz haziran maç bitimine kadar bu işleri devam ettiremezsek çok zorluklar yaşayabiliriz" diye konuştu.

AHMET CELAL ATAMAN: "BİLDİRİYE YÜREKTEN KATILIYORUM"

Trabzonspor eski Başkanı Ahmet Celal Ataman da, yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı:

"Bu işlenen cinayeti ve o heyetin başındaki adamın dünkü ifadesini izledikten sonra şirretlik giderek ve artarak sürüyor. Bizim mahalli tabirimiz ile tek yumruk olmadıkça biz beraberliğimizi tescillemedikten sonra onların hakkından gelebilmemiz zor görünüyor. Özel düşüncelerin ve ifade tarzım saklı kalmak kaydıyla altında imzam olan bu bildiriye yürekten katılıyorum" ifadelerini kullandı.

ÖZKAN SÜMER: "ORTAK BİR TEPKİ VERMEK İÇİN ÇALIŞALIM"

Trabzonspor eski Başkanı Özkan Sümer, Türkiye'de ilk defa böyle bir olayda genel bir tepki oluştuğunu belirterek, "Çok sevindirici bir şey. Trabzonspor böyle bir uyanışa katkı yapmışsa bu da önemlidir. Yakınmak, yerinmek işinden çıkaralım bunu. Bu olaya karşı nasıl tepki vereceğimiz konusunda da bireysel düşünceden çıkıp ortak bir tepki vermek için çalışalım" dedi.

Salih Erdem ise, "Haksızlığa karşı başkan ve kulübün ortaya koyduğu davranışlarla Trabzonspor Anadolu'da kaybettiği itibarını bu vesileyle yeniden yükseltmiştir" derken, Trabzonspor eski Başkanı Atay Aktuğ da, "Trabzonspor camiası bu olayı bir başlangıç olarak ele almalı. Kulüpler Birliği Vakfı'nın çok ciddi olarak bu işe el koyması lazım, koymuyorsa zorlanması lazım. Çünkü bütün kulüpleri ilgilendiren bir sonuç bu. Hakem hataları gerçekten faciaydı. Bu dönem hakemler için de bir başlangıç olmalı" diye konuştu.

Trabzonspor’dan Ortak Deklarasyon

Trabzonspor’dan Ortak Deklarasyon

Trabzonspor’dan Ortak Deklarasyon

Trabzonspor’dan Ortak Deklarasyon

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim