• BIST 9117.42
  • Altın 2324.394
  • Dolar 32.3814
  • Euro 35.0286
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C

Trabzon'da dikişsiz göz ameliyatı

Trabzon'da dikişsiz göz ameliyatı
Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesinde dikişsiz göz ameliyatı (vitrektomi) yapılmaya başlandığı bildirildi.

Trabzon Kamu  Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğinden yapılan yazılı açıklamada, göz damarlarında şeker hastalığına ve hipertansiyona bağlı olarak meydana gelen kanamalar sonucunda ortaya çıkan göz hastalığının tedavisinin, Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yeniden yapılmaya başlandığı belirtildi.

Sol gözündeki kanamadan dolayı bulanık gören Ali Özen'in bu yöntemle ameliyat edilerek sağlığına kavuştuğu vurgulanan açıklamada, ameliyatı yapan Op. Dr. Barış Kömür'ün şu ifadelerine yer verildi:

"Özellikle şeker hastalığı ve hipertansiyon gibi damar hastalıklarına bağlı olarak gözde kanamalar meydana gelebilmektedir. Gözdeki kanama görme yetisinin azalmasına bazen de ani görme kayıplarına neden olabilir. Gözde kanama yaşayan hastalarımız şikayetlerini genellikle, 'gözüme kırmızı perde indi', 'gözümün önünde sıklıkla uçuşan cisimler var' şeklinde ifade ediyorlar. Erken teşhis ve zamanında tedavi, görme kaybını büyük oranda engelleyebilir. Vatandaşlarımızın tek gözlerini kapatarak, görme yetileriyle ilgili problem olup olmadığını kontrol etmeleri önemli. Bu gibi şikayetleri olanlara vakit kaybetmeden göz doktoruna gitmelerini öneriyorum."
Kömür, vitreoretinal cerrahinin, gözün arka kısmında bulunan jel kıvamındaki maddenin alınması ve görme tabakasındaki problemlere cerrahi müdahale etmeyi sağlayan girişim olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:


"Özellikle diyabet hastalarında görülen ve kan şekerinin düzensizleşmesi nedeniyle göz içinde meydana gelen kanamaların temizlenmesi, sarı noktada bulunan ince zarların soyulması işlemleri, katarakt cerrahisi sonrası oluşan komplikasyonlar ve retina ayrılmalarının tamiri için mikrocerrahi olan vitrektomi ameliyatı yapılmaktadır. Bu yöntemde göz içindeki hastalıklı yoğun jel ve kan, çok ince uçlu aletler yardımıyla alınmaktadır. Birçok hastada açılan delikler çok küçük olduğundan dikiş atmaya gerek duyulmamaktadır ve bu ameliyatlara dikişsiz vitrektomi denmektedir. Cerrahi başarı şansı, hastaya erken müdahale edildiği takdirde yükselmektedir."
Vitrektomi yönteminin cerrahi eğitim ve birtakım donanımsal eksikler dolayısıyla 5 senedir hastanede uygulanmadığını belirten Kömür, gerekli eksikliklerin giderilmesiyle dikişsiz göz ameliyatlarına yeniden başlandığını kaydetti.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim