• BIST 9524.59
  • Altın 2497.855
  • Dolar 32.5859
  • Euro 34.6982
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 15 °C

TOZB: Tarım Bağ-Kur zammı çiftçide kayıt dışını artıracak

TOZB: Tarım Bağ-Kur zammı çiftçide kayıt dışını artıracak
Asgari ücrete yapılan zam sonrası artan Tarım Bağ-Kur primleri, çiftçileri zora soktu.

Asgari ücrete yapılan zam sonrası artan Tarım Bağ-Kur primleri, çiftçileri zora soktu. En düşük Tarım Bağ-Kur primi 322 liradan yüzde 35 artışla 436 liraya yükseldi. Türkiye'de 5 milyon üyesi bulunan Türkiye Ziraat Odaları (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, çiftçilerde yüzde 80 olan kayıt dışılığın bu zamlar sonrasında artacağını, yapılan zammın çiftçileri SGK'dan uzaklaştıracağını iddia etti.

Bayraktar, Cihan Haber Ajansı muhabirine konu ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Tarım Bağ-Kur primi artışının çiftçileri sosyal güvenceden uzaklaştıracağını belirten Bayraktar, kayıt dışılığın önlenmemesi halinde SGK'nın da iki yakasının bir araya gelemeyeceğini söyledi. Ülkemizde yüzde 30 olan kayıp kaçağın önlenmesi için primlerin makul olması gerektiğini kaydeden Bayraktar, "Nüfusumuz yaşlanıyor. En büyük mesele mali sürdürülebilir hem de aktöriyel denge açısından kayıt dışılığın önlenmesi çok önemli SGK için. Aksi takdirde SGK'nın iki yakasının da bir araya gelmesi mümkün değil. Ülkemizde en büyük kayıt dışılığın tarım sektöründe olduğunu görüyoruz. Bu oran yüzde 80 civarında. Bu kayıt dışılık kadın çiftçilerimizde yüzde 90'nın üzerinde. Bu sürdürülebilir bir durum değil. Bizim kayıt dışılığını yüzde 1 azaltmamız halinde bunun ekonomiye katkısı 1 Milyar TL. Bu gerçekten önemli bir rakam. Türkiye genelinde kayıt dışılık yüzde 30'lar civarında. Bizim bunu AB seviyesi olan yüzde 15'lere indirmemiz lazım. Her puanlık düşüş ekonomiye 1 Milyar TL kazandırıyor." dedi.

"KADIN ÇİFTÇİLERİMİZE POZİTİF AYRIMCILIK YAPILMALI"

Ülkemizde en çok kayıt dışılığın tarım sektöründe olduğunu beyan eden Bayraktar, "Bizim de en fazla kayıt dışılık olan tarım sektörünü kayıt altına almamız lazım. Bununla ilgili de özellikle kayıt dışılık oranı yüzde 90'ın üzerinde olan kadın çiftçilerimiz için pozitif bir ayrımcılık yapılmalı. Kadın çiftçilerimizin primlerinin yüzde 60'ının devlet tarafından ödenmesini istiyoruz. Asgari ücrete bağlı olarak Tarım Bağ-Kur prim miktarı arttı. Aşağı yukarı 233 bin TL olan pirim 430 TL'ye çıktı. Bunun çiftçimizin ödeyebilmesi mümkün değil. Bu durum tarım sektöründe kayıt dışılığı da artıracaktır. Biz çiftçiler için pozitif ayrımcılık beklerken primlerin bu şekilde yükselmesi sektörde sosyal güvenlik anlayışını da değiştirecektir. Çiftçileri bu SGK'dan uzaklaştıracak bir hadise." şeklinde konuştu.

"YAPILAN ZAM ORANINDAN İNDİRİM UYGULANMASINI İSTİYORUZ"

Tarım Bağ-Kur primlerine destek beklediklerini kaydeden Bayraktar, "SGK'nın mali sürdürülebilirliği hem de aktöryel dengenin sağlanabilmesi için tarımda kayıt dışılığı azaltmamız lazım. Belli bir prim desteği sağlanamazsa o zaman SGK'nın kayıt dışılığını aşağıya çekemeyiz. Şuanda yapılan zam oranında indirim uygulanmasını istiyoruz." dedi.Cihan

TOZB: Tarım Bağ-Kur zammı çiftçide kayıt dışını artıracak

TOZB: Tarım Bağ-Kur zammı çiftçide kayıt dışını artıracak

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim