• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 17 °C

Total Güney Kıbrıs'ta acilen sondaja başlıyor

Total Güney Kıbrıs'ta acilen sondaja başlıyor
Enerji şirketi Total’in, Kıbrıs'ta “Eratosthenes” denizaltı dağının kenarlarında ikinci bir sondaj daha planlandığı, burada muhtemelen doğalgaz dışında petrol de arayacağı belirtildi.

Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi”nde 11’inci parselin ruhsatına sahip olan Total şirketinin sondaj prosedürünü hızlandırmak için Rum yetkili birimlerle acil görüşmeler yaptığıbelirtildi.  Fileleftheros gazetesi “Total’den Acil Sondaj” başlığıyla manşetten verdiği ve iç sayfasında “Total: ‘11’de Ekspres Sondaja Gidiyor” başlığıyla aktardığı haberinde, Fransız Total şirketinin, 11’inci parselde mümkün olan en kısa sürede, Şubat 2016’dan önce sondaj yapmayı planladığını yazdı.

Total’in son 24 saat içerisinde gerekli izinlerle ilgili sürecin hızlıca başlaması için Güney Kıbrıs’a bir uzmanlar grubu yolladığını kaydeden gazete, Total’in, “Eratosthenes” denizaltı dağının kenarlarında ikinci bir sondaj daha planlandığını belirterek, burada muhtemelen doğalgaz dışında petrol de aranacağını savundu.

Sondajı hazırlayacak grubun gelişinin önümüzdeki süre içerisinde tamamlanacağını ve grubun başkanının Güney Kıbrıs’taki yeni müdür olacağını belirten gazete, Total’in 10 ve 11’inci parsellerden ayrılmasında ısrar eden eski müdürün, ENI’nin Mısır’da Zohr yatağının keşfinin ardından şirketten erken emekli olduğunu yazdı.

Yeni müdürün mümkün olan en kısa sürede, özellikle Total’in 11’inci parsel üzerinde haklarının süresinin dolacağı Şubat 2016’dan önce gereken tüm izin ve onayları almayı hedeflediğini belirten gazete, şirketin o zamana kadar sondaj yapması durumunda anlaşmanın yenilenmesinde önemli haklar kazanacağını kaydetti.

Gazete, edindiği bilgilere göre, Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’in Paris ziyareti sırasında yapılan görüşmede Total liderliğinin kısa sürede sondaj yapma niyetini dile getirdiğini de belirtti.

Total’in son günlerde Güney Kıbrıs’taki ofisine yeniden personel aldığını ve yeni müdüre yardımcı olması için bir grup yolladığını aktaran gazete, gerekli izinlerle ilgili programın düzenlenmesi durumunda, Kıbrıs sorununa ilişkin müzakerelerle ilgili istişarelerin de yapılacağı diplomatik istişare ve teminatlar gibi diğer boyutların incelenmesi için Rum Enerji Bakanlığı ve Rum hükümetine gidileceğini yazdı.

Şimdiye kadar hükümete yeni bir resmi bilgilendirmenin yapılmadığını belirten gazete, Total’in sondaj onay talebinde bulunması için diğer onay ve izinlerin zaman takvimine sahip olması gerekeceğini kaydetti.

Gazete, Zohr yatağının keşfinin ardından 10 ve 11’inci parsellerin sondaj şirketlerinin ilgi odağı haline geldiğini de hatırlattı.

NOBLE ENERGY İLE RUM HÜKÜMETİ ARASINDA SIKI İŞBİRLİĞİ

Simerini gazetesine göre, “Noble Energy International” Güney Kıbrıs Müdürü Gene Kornegay, Lefkoşa Rum kesimindeki Economist kongresinde yaptığı konuşmada, Rum hükümetiyle iyi bir işbirliği içerisinde olduklarını belirtti.

Şirketin Güney Kıbrıs’taki faaliyetlerine değinen Kornegay, şu anda iki meseleyle meşgul olduklarını belirtti.

Faaliyetlerinin birinci ayağı olarak, (12’inci parsel içerisindeki Afrodit yatağının) kalkınma planının sonuçlandırılması süreci içerisinde olduklarını belirten Kornegay, bu konuda Rum hükümetiyle beraber çalıştıklarını ve sürecin önümüzdeki aylarda tamamlanmasını umut ettiklerini dile getirdi. Kornegay, ikinci olarak ise şirketin doğalgazı piyasaya götürmek için çalıştığını belirtti.

Afrodit yatağının bir bölümünün İsrail MEB sınırında bulunması olasılığının olup olmadığı sorusu üzerine ise, böyle bir durumda sürecin yavaşlamayacağını kaydeden Kornegay, Afrodit doğalgazının borularla Mısır’a aktarılması gerektiği yönündeki görüşünü de paylaştı.

Kornegay, Güney Kıbrıs’ın coğrafi konumuna atıfta bulunarak, AB, Doğu Akdeniz ve Ortadoğu arasında bağlantı aracı olabileceğini de belirtti.

PARTİLERDEN YENİ TUR İHALE YORUMLARI

Öte yandan gazete, Rum siyasi partilerin, Rum hükümetinin önümüzdeki süre içerisinde Güney Kıbrıs’ın sözde “MEB”i içerisindeki ruhsatsız parseller için yeni bir ihaleye çıkabileceğine dair haberleri yorumladığını yazdı.

Gazeteye göre, Çevreciler ve Ekologlar Hareketi Basın Sözcüsü Eleni Hrisostomu, Rum hükümetinin yeni tur ihaleye çıkması gerektiği yönündeki parti tezinin sabit olduğunu belirtti.

Kıbrıs sorununa ilişkin görüşmeler sürecinden dolayı doğalgazdan yararlanma çalışmalarının durduğuna işaret eden Hrisostomu, bu durumun, Güney Kıbrıs’ın enerji oyununda yabancılaşmasına neden olduğunu ve bölgede aktif bir oyuncu olamadıklarını savundu.

EVROKO Gençlik Kolu Başkanı Andreas Televandos, Rum hükümetinin yeni tur ihaleye çıkma niyetine destek belirtti. DİSİ Başkanı Averof Neofitu’nun, hükümetten yeni ruhsatlar vermemesi ve süreci dondurmasını istediğini belirten Televandos, bu tür seslerin dinlenmemesini istedi.

Vatandaşlar İttifakı Basın Sözcüsü Andreas Apostolu ise, Rum hükümetinin bir an önce yeni ruhsatlar için ihaleye çıkması ve Mısır, Yunanistan ve İsrail ile üçlü işbirliklerinin geliştirilmesine ilişkin projelerde pratikte faaliyetlerde bulunması gerektiğini belirtti.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim