• BIST 9543.3
  • Altın 2486.68
  • Dolar 32.5006
  • Euro 34.8119
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 22 °C

Tosya hayvan pazarı, Şap hastalığı nedeniyle karantinaya alındı

Tosya hayvan pazarı, Şap hastalığı nedeniyle karantinaya alındı
Tosya Hayvan Pazarı, şap hastalığı nedeniyle bir ay süreyle karantinaya alınarak, ilçeye hayvan giriş ve çıkışları yasaklandı.

Kastamonu'da başta Devrekani ilçesi olmak üzere birçok ilçede hayvan hastalıkları, hayvan besicilerini korkutmaya devam ediyor. Kastamonu'nun Devrekani ilçesinde bir işletmede bir süre önce 40 büyükbaş hayvan, tüberküloz hastalığı nedeniyle itlaf edildi. Ayrıca Kastamonu'da geçtiğimiz aylarda 5 ilçe, çiçek hastalığı nedeniyle karantinaya alınırken, Devrekani çöplüğünden kaynaklandığı ileri sürülen ve büyükbaş hayvanlarda görülen sarılık hastalığından dolayı da Devrekani'de bazı işletmelerde büyükbaş hayvanların telef olduğu belirtildi. Tüm bu gelişmeler yaşanırken, Kastamonu'da bu sefer şap hastalığı salgını yaşandı. Bu kapsamda Tosya Hayvan Pazarı, şap hastalığı nedeniyle Tosya Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü'nün kararıyla bir ay süreyle karantinaya alınarak, ilçeye hayvan giriş ve çıkışları da yasaklandı.

TOSYA'DA 52 BÜYÜKBAŞ HAYVAN, ÇİÇEK HASTALIĞINDAN TELEF OLDU

Tosya Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü'nün verilerine göre, Tosya'da 2015 yılı içerisinde 52 büyükbaş hayvan çiçek hastalığından telef olurken, 48 büyükbaş hayvanın da tüberküloz hastalığı nedeniyle itlaf edildiği açıklandı.

"BESİCİLER HASTALIĞA KARŞI DİKKATLİ OLSUN"

Tosya'da özel veteriner olarak görev yapan Veteriner Hekim Mustafa Çadıroğlu, Tosya'da geçmiş aylarda büyükbaş hayvanlarda sıklıkla görülen şap hastalığı karşısında Tosya Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü'nün yapmış olduğu aşılama çalışmalarıyla hastalığın bir nebze önüne geçildiğini belirterek, "Büyükbaş hayvanlarda özellikle yaz aylarında görülen şap ve çiçek hastalığı, besicilerimizi olumsuz olarak etkilemektedir. Çiftçi ve besicilerin hayvanlarında görülen bu hastalık karşısında anında Tarım İlçe Müdürlüğü'ne haber ederek aşılama ve tedavi yönünde çalışma yapmaları gerekmektedir. 2015 yılında Tosya ilçesinde büyükbaş hayvanlarda görülen çiçek hastalığı yüzünden 52 hayvan telef olmuştur. Son olarak besicilerimizin hayvanlarda görülen bu hastalığa karşı daha duyarlı ve dikkatli olmaları gerekmektedir" dedi.

Veteriner Hekim Çadıroğlu, ayrıca Tosya'da bir besi damında Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından büyükbaş hayvanlarda sığır tüberkülozu tespit edilmesi üzerine, 48 büyükbaş hayvanın itlaf edildiğini söyledi.

Tosya Hayvan Pazarı, Şap Hastalığı Nedeniyle Karantinaya Alındı

Tosya Hayvan Pazarı, Şap Hastalığı Nedeniyle Karantinaya Alındı

Tosya Hayvan Pazarı, Şap Hastalığı Nedeniyle Karantinaya Alındı

Tosya Hayvan Pazarı, Şap Hastalığı Nedeniyle Karantinaya Alındı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim