• BIST 9079.97
  • Altın 2324.114
  • Dolar 32.3616
  • Euro 34.9438
  • İstanbul 11 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 14 °C

Torunoğulları: Avrupa'ya katkımız büyük

Torunoğulları: Avrupa'ya katkımız büyük
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nun (DEİK) çatısı altında faaliyet gösteren Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) tarafından düzenlenen ‘DTİK Avrupa-Balkanlar Büyük Buluşması’ toplantısı, Almanya’nın Köln kentinde gerçekleştirildi.

Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) tarafından düzenlenen ve DTİK Avrupa Bölge Komitesi Başkanı Turgut Torunoğulları’nın ev sahipliği yaptığı ‘DTİK Avrupa-Balkanlar Büyük Buluşması’ toplantısı Köln Maritim Otel’de düzenlendi. Toplantıya DEİK ve DTİK Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, DTİK Avrupa Bölge Komitesi Başkanı Turgut Torunoğulları, DTİK Balkanlar Bölge Komitesi Başkanı Ömer Süsli, 750 Türk kökenli iş adamı ve çok sayıda yetkili katıldı.
Toplantıda konuşan DEİK ve DTİK Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Avrupa- Balkanlar Büyük Buluşması'nın yurt dışında yerleşik Türk girişimciler ve profesyonellerin güçlü bir sinerji oluşturmalarını hedeflediğini söyleyerek, Türk girişimcilerin Avrupa ekonomisine yaptığı katkının önemini anlattı.

HİSARCIKLIOĞLU: TÜRKLER ‘UÇ BEYLERİ’ OLMALI

Türkiye'nin sahip olduğu insan kaynağı ve girişimciliğe dikkat çekerek, DTİK'in bu potansiyelden yararlanmak için girişimcilere platform oluşturduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, ekonomik hedeflere katkı sağlamak için yurt dışında yaşayan Türklerin, Türkiye'nin refah mücadelesinde "uç beyleri" olması gerektiğini söyledi.
DTİK'in Türkiye'nin diaspora alanında boşluğu doldurması için kurulduğuna işaret eden Hisarcıklıoğlu, buna yönelik 4 strateji belirlendiğini söyledi. DTİK'in faaliyetlerine ilişkin bilgi veren Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti: "Bunlar, diasporanın ekonomik varlığının güçlendirilmesi, diasporanın yaşadığı ülkeye ve topluma entegrasyonunun güçlendirilmesi ve sosyal sermayesinin artırılması, ekonomik varlığı ve sosyal sermayesi artan diasporanın etkin bir şekilde örgütlenip Türkiye lobisi yapabilir hale gelmesi, diasporanın anavatan ile etkileşiminin güçlendirilerek ulusal hedeflere katkı sağlamasıdır. Bu çalışmalarımız sonrasında kamu tarafında Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı kuruldu. Bu başkanlık DTİK'in de katkılarıyla Diaspora Strateji Belgesi hazırladı. Bu belge önümüzdeki dönemde Resmi Gazete'de yayımlanarak resmi belge hüviyeti kazanacak. Bu belge ile ekonomi başlığı altındaki tüm çalışmalar Ekonomi Bakanlığımız ile DTİK koordinasyonuna verildi."
DTİK Ortak İstişare ve Yönetim Kurulu toplantısında uygulamaya karar verilen projelere ilişkin de açıklamalarda bulunan Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:
"İlk projemiz diaspora araştırma merkezi kurulması. Bu konuda üniversiteler ve YÖK ile görüşmeler yaptık. Bunun sonucunda TOBB Ekonomi Ve Teknoloji Üniversitesi bünyesinde Dünya Türk Girişimcileri Uygulama ve  Araştırma Merkezi kurmaya kara verdik. Bu merkezin kurulması için yasal süreç başlatılmış olup, bu akademik dönemde faaliyete geçiyor. İkinci projemiz hem diasporamızın iş sahibi olmasına hem de Türkiye'deki markalarımızın dışa açılma sürecini hızlandırmaya yönelik olarak "Diaspora Franchise Platformu" kurulması. Türkiye'de franchise veren markalarla diasporada girişimci olmak isteyen üyelerimizi bir araya getiriyoruz.
Üçüncü projemiz, her yıl belli sayıda gencimizin eğitim ve staj için Türkiye'ye getirilmesiydi. "Gelecek nesil diasporası" dediğimiz diaspora gençliği bizim için çok önemli. Kendi ülkelerinde medya, siyaset ve girişimcilik alanlarında kariyer yapmak isteyen gençlere öncelik verilmek suretiyle, genç ve başarılı diaspora gencini Türkiye'ye getiriyoruz."

DİASPORA HEDEFİ

Hisarcıklıoğlu, DTİK olarak en önemli kararlarının diaspora örgütlenmesinin genişletilmesi ve bu kapsamda şehir ve ülke diaspora temsilcilerinin atanması olduğunu bildirdi.
2023 yılına kadar sürecek 10 yılı "icraat dönemi" olarak nitelendiren Hisarcıklıoğlu, "Hedefimiz, Cumhuriyetin yüzüncü yılında dünyanın en etkin diasporalarından biri olmak. Bu kurumsal yapı ile Türkiye'nin hayallerini hedef, hedeflerini gerçek yapma yürüyüşüne katkı sağlayacağız" dedi. Bunun için diasporadaki Türk girişimcileri ile 2 ekonomik hedefleri bulunduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, "İlki, 2023 hedeflerimiz için diasporamızın 100 milyar dolarlık değer oluşturması, ikincisi de diasporadaki girişimcilerin kurduğu en az 10 şirketin geleceğin finans merkezi İstanbul'da yani Borsa İstanbul'da halka açılması" ifadelerini kullandı.

TORUNOĞULLARI: TÜRKLER’İN AVRUPA EKONOMİSİNE KATKILARI BÜYÜK

‘DTİK Avrupa-Balkanlar Büyük Buluşması’ toplantısında konuşan DTİK Avrupa Bölge Komitesi Başkanı Turgut Torunoğulları, 1961’de işçi olarak Avrupa’ya gelen Türk toplumunun gelinen noktada artık Avrupa'da ekonomisine büyük katkılarının olduğunu söyledi. Türk toplumunun 27 Avrupa ülkesinde  68 milyar ciroya sahip olduğunun altını çizen Torunoğulları, “Türkler olarak 130 bin girişimci ve 5 milyon 200 bin nüfus ile bir çok Avrupa ülkesinden artık daha büyüğüz. DTİK olarak Avrupa genelinde  geniş çaplı araştırmalar sonucu hazırlamış olduğumuz raporları ve sorunlarımızı sayın bakanlarımıza ve yetkili mercilere arz ettik. Hepsinden de olumlu veya olumsuz cevaplar aldık. Sağolsunlar bütün bakanlarımız bize geri dönüş yaptılar. DTİK olarak yaptığımız isteklerimizin çoğu yerine geldi” dedi.

“RAPORLARI BAKANLARIMIZA TESLİM ETTİK”

DTİK olarak Almanya, Hollanda, Avusturya, Romanya, Danimarka, İsveç, Finlandiya ve Polonya’da toplantı yaptıklarını ve toplantıların çoğuna bakanların ve DTİK başkanının katıldığını belirten Torunoğulları, “Hollanda’da 4 üniversitede seminerler vererek öğrencileri girişimcilerimizle bir araya getirdik. Sayın başkanımızın isteğiyle  kadın girişimcilerimiz ile 3 tane toplantı yaptık ve sonuç almaya başladık. Sayın başkanımızı dinlemek ve toplu resim çekmek için 100’e yakın kadın girişimci ve yönetici bugün DTİK toplantısına katılıyorlar.
Avrupa genelinde geniş çaplı raporlar hazırlayarak toplumumuzun sorunlarını yetkili kurumlara ve sayın Bakanlarımıza arz ettik. Çeşitli zamanlarda Balkan ülkelerimiz ile beraber 13 Sayın bakanımıza raporlarımızı elden teslim ettik.
Benim de içinde bulunduğum Dış Türkler Akraba Topluluğu’nda toplantılar yaparak konuların üzerinde uzun uzun müzakere ettik, bu müzakerelerde bazılarının sonucunu aldık, diğerleri ise çalışma aşamasında devam ediyor. Neticede hiç bir dosyamız cevapsız kalmadı, fakat araba ve askerlik konularını özellikle vurgulamak istiyorum” diye konuştu.

‘ARABA’ SORUNU

Araba konusunun ilk teklifini Maastricht Zirvesi’nde Rifat Hisarcıklıoğlu ve Nihat Ergün’e arzettiklerini hatırlatan Torunoğulları, “Avrupa’daki Türkler’in arabalarının Türkiye’de 2 yıl kalabilmesi konusu daha sonra bakanımız Faruk Çelik tarafından basına yansıdı ve Bakanlar Kurulu’na 2 yıl kalması için teklif sunuldu, sadece emekliler için 1 yıl olarak kabul edildi. Şimdi Hollandalı bir genç Türkiye’de iş bulduğu zaman kendi arabasıyla giderek çalıştığı sürece kalabiliyor. Ama maalesef birTürk gurbetçinin böyle bir şansı yok. Hatta çifte vatandaş olsa dahi yine böyle bir şansa sahip değil. Bu konuda şikayetler alıyoruz. Kendi ülkemizde bize eşit davranılmıyor. Bu kanun bence önemle gözden geçirilmeli. Bedelli askerlikten toplanan paralar da Avrupa’daki Türk gençleri ve sivil toplum kuruluşlarının eğitimi için harcanmalı.Türkiye son 10 yılda çok değişti, ekonomimiz çok güçlendi, artık askerlik için toplanan paralara Türkiye’nin ihtiyacı yok” şeklinde konuştu.
Torunoğulları, çeşitli konularda raporlar hazırladıklarını vurgulayarak, “Eğitimin önemi, kültürel önem, sınırlardan geçiş, medya-iletişim ve siyaset, Türkler’in siyasi varlığı, seçme ve seçilme hakkı, sağlık üzerine yapılması gerekenler, Türkiye’de göçmen işçiler adına anıt, boşanma işlemleri, aile şirketlerinin önemi, kadın girişimcilere teşvik seminerleri, Türkiye’de teşvik kapsamında bulunan yatırımlara Avrupa’da bulunan Türk işadamlarını da düşünerek katkı sağlamak, askerlik ve yabancı plakalı araçların Türkiye’de 2 yıl kalma gerekliliği konularında raporlar hazırladık. Tüm bu konuları detaylı bir şekilde müzakere ederek çözüm önerilerimizi rapor haline getirdik” dedi.

dtik2.jpg

dtik3.jpg

dtik4.jpg

dtik5.jpg

HABER: SİNAN SAYGI

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim