• BIST 9558.87
  • Altın 2467.582
  • Dolar 32.4435
  • Euro 34.4921
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 22 °C

"TOKİ’ye devredilen Gebze Askeri Kışlası ne olacak?"

"TOKİ’ye devredilen Gebze Askeri Kışlası ne olacak?"
Gebze Askeri Kışlası'nın, Milli Savunma Bakanlığı'nın borcu karşılığında TOKİ'ye devredilmesi yine Meclis gündeminde taşındı.

Gebze Askeri Kışlası'nın, Milli Savunma Bakanlığı'nın borcu karşılığında TOKİ'ye devredilmesi yine Meclis gündeminde taşındı. 2013 yılında Meclis gündemine getirilen ancak muamma olmaya devan eden kışla, yine gündem konusu oldu. CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, "Savunma Bakanlığı'nın TOKİ'ye borcu olduğunu, kentin en güzel alanlarının bu pazarlığa dahil edilmesini anlamak mümkün değil. Bu iddialar doğru mudur? " diye sordu.

Milli Savunma Bakanlığı'nın yürüttüğü çalışma ile askeri alanların şehir dışına taşınması ve boşalacak arazilerin imara açılması hayata geçerse büyük şehirlerde "yeşilin son kalesi" kışlalar da betonlaşma tehlikesi ile karşı karşıya kalacak.

2013 yılında CHP Kocaeli Milletvekili olan Mehmet Hilal Kaplan, konuyu Meclis gündemine taşımıştı. Soru önergesi veren CHP Kocaeli Milletvekili Mehmet Hilal Kaplan, kışlanın TOKİ'ye devredilmesine tepki göstermişti. Kaplan, "Sanayinin yoğun olduğu bu bölgede hızlı nüfus artışının yanı sıra artan göçün beraberinde plansız çarpık kentleşmeyi meydana getirdiği ortada iken, devlet yetkililerinin bu bölgede insan sağlığı açısından yaşanabilir ortam ve sosyal donatılar hazırlaması gerekirken mevcut yeşil alanların bu şekilde yok edilerek rant uğruna TOKİ'ye devredilmesini kabul edilmez buluyorum." demişti.

Kaplan, önergesinde kışlaların TOKİ'ye devredilmesine tepki göstererek, şunları kaydetmişti: "Yaklaşık 572 dönümlük Gebze Askeri Kışlası 4 ayrı parsele bölünüp Milli Savunma Bakanlığı tarafından borcu karşılığı TOKİ'ye verilmesi Gebze'de yaşayan halkın gereksinimi olan yeşil alanın yok edilmesi hususunda kaygılandırmaktadır. Yine Darıca'daki askeri kışlanın 940 dönümlük bölümü aynı gerekçe ile TOKİ'ye devredildiği kamuoyunda ifade ediliyor. Sanayinin yoğun olduğu bu bölgede hızlı nüfus artışının yanı sıra artan göçün beraberinde plansız çarpık kentleşmeyi meydana getirdiği ortada iken devlet yetkililerinin bu bölgede insan sağlığı açısından yaşanabilir ortam ve sosyal donatılar hazırlaması gerekirken mevcut yeşil alanların bu şekilde yok edilerek rant uğruna TOKİ'ye devredilmesini kabul edilmez buluyorum."

CHP'Lİ TARHAN: ASKERİ ARAZİLER NE YAPILACAK?

Bu senenin haziran ayında konuyu Meclis gündemine getiren CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, tatmin edici bir gelişme olmayınca yine gündeme taşıdı. Tarhan, Kocaeli, Gebze ve Darıca'daki askeri kışlaların durumunu TBMM Genel Kurul gündemine getirdi. Maliye Bakanı Naci Ağbal'a kışlaların durumunu soran Tarhan, TOKİ ile bir pazarlık durumunun olup olmadığının açığa kavuşmasını istedi.

Tarhan, TBMM Genel Kurul görüşmeleri devam ederken söz alarak Maliye Bakanı Naci Ağbal'a soru yöneltti. Kocaeli, Gebze ve Darıca askeri kışlalarının Milli Savunma Bakanlığı tarafından TOKİ'yle yapılan bir protokol karşılığında Kocaeli Büyükşehir Belediyesine devredildiğinin ifade edildiğini kaydeden CHP'li Vekil, "Savunma Bakanlığının TOKİ'ye borcu olduğunu, kentin en güzel alanlarının bu pazarlığa dahil edilmesini anlamak mümkün değil. Bu iddialar doğru mudur? Bir protokol var mıdır? Askeri kışla arazileri ne yapılacaktır?" ifadelerini kullandı.

Maliye Bakanı Naci Ağbal ise bu konuda açıkça elinde bir bilgi olmadığını açıkladı. Ağbal, Millî Savunma Bakanlığından bilgi alıp yazılı olarak Tahsin Tarhan'a ileteceğini söyledi.

Öte yandan 2 yıl önce, TOKİ yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Milli Savunma Bakanlığı, borcuna karşılık 680 bin metrekarelik Gebze Askeri Kışlası'nı TOKİ'ye devretmişti. Darıca ilçesindeki askeri kışla da devredilmek istenmiş, ancak buranın zeytinlik alan olması nedeniyle devri kanunen mümkün olmamıştı. Gebze Askeri Kışlası'nın ne yapılacağı noktasında henüz kesin karar verilmediği kaydedilmişti. Buranın bir kısmının kentsel dönüşümde kullanılabileceği, bir kısmının da konut yapılabileceği ifade edilmişti. TOKİ'nin Gebze Askeri Kışlası için henüz bir planlama yapmadığı, planlama sonrasında nasıl değerlendirileceğinin ortaya çıkacağı öğrenildi.

"TOKİ’ye devredilen Gebze Askeri Kışlası ne olacak?"

"TOKİ’ye devredilen Gebze Askeri Kışlası ne olacak?"

"TOKİ’ye devredilen Gebze Askeri Kışlası ne olacak?"

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim