• BIST 9506.79
  • Altın 2492.827
  • Dolar 32.4863
  • Euro 34.7687
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 23 °C

Tokat'ta tıbbi ve aromatik bitkiler çiftçilere gelir kapısı olacak

Tokat'ta tıbbi ve aromatik bitkiler çiftçilere gelir kapısı olacak
Tokat'ta "Tıbbi Aromatik Bitkiler Çalışma Grubu" toplantısının ilki, Orta Karadeniz Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nün ev sahipliğinde...

Tokat'ta "Tıbbi Aromatik Bitkiler Çalışma Grubu" toplantısının ilki, Orta Karadeniz Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nün ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Tıbbi ve aromatik bitkilerin geçmişi ve bugünü tartışılarak bu konuda neler yapılabileceği konusunda görüşler dile getirildi.

Enstitü Müdürü Atila Altıntaş toplantıda enstitü tanıtımı, yürütülmekte olan projeler ile tıbbi ve aromatik bitkiler konusunda yapılan çalışmaları değerlendirdi.

Sektörün tüm paydaşlarının ve temsilcilerinin bir araya geleceği, üretim-depolama-ambalajlama ve pazarlama aşamalarında Tokat'ta yapılması gerekenler, sorunlar ve çözüm önerilerinin tartışılacağı bir toplantı yapılmasının gerekliliğinin belirtildiği toplantıda, tıbbi ve aromatik bitkilerin Tokat'ta yaşayan çiftçilere gelir sağlayacak bir sektör olduğu ve bölge ikliminin de yetiştiricilik açısından uygunluğundan bahsedildi. Araştırma Enstitüsü'nün bir bölümünün Tıbbi-Aromatik Bitkiler AR-GE merkezi olabileceği kaydedildi.

Vali Cevdet Can ise konuşmasında ülkenin geleceğinin tarım ve tarıma dayalı sanayiye bağlı olduğunu söyledi. Tokat'ın merkez olabileceği bir çok tarımsal ürün bulunduğunu, bunlardan birinin de tıbbi-aromatik bitkiler olduğunu ifade eden Vali Can, Tokat'ın 81 il içerisinde bölgedeki yerel imkânları tarıma aktarabilen bir numaralı il olduğunu ve bu durumun da ilin tarımsal potansiyelinden kaynaklandığını vurguladı.

Turhal Kaymakamı Bünyamin Yıldız konuşmasında, Kazova'yı değiştirecek olan önder çiftçilerin sayısını artırarak çiftçilerin donanımlı hale getirilmesi gerektiğini anlattı. Turhal'da 41 köyde farklı çalışmalar başlatılacağını ve bu çalışmaların belki yüzde 50'sinin tıbbi aromatik bitkiler oluşturabileceğini söyleyen Kaymakam Yıldız, değeri olan piyasada yer bulan ve devamlılığı olan ürünlerin seçilmesini ve depolama merkezinin kurulmasının gerekliliğini dile getirdi.

Toplantı sonunda, yöre için yetiştiriciliği yapılabilen ve önemli görülen, tohumlarından yararlanılan bitkilerden çörekotu, keten, çemen, kimyon, rezene ve haşhaş, yaprakları ve bitkileri kullanılan bitkilerden nane, reyhan, adaçayı, lavanta, kekik ve limonotu, çok yıllık bitkilerden kuşburnu, kızılcık, ıhlamur, gojiberi, hünnap, mahlep ve alıç ön plana çıktı.

Toplantıya Turhal Kaymakamı Bünyamin Yıldız, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü M. Ali Yavaş, Turhal İlçe Tarım Müdürü Muammer Gürçay, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güngör Yılmaz, ziraat mühendisleri, sivil toplum örgütleri temsilcileri, aktar temsilcileri ve üreticiler katıldı.Cihan

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim