• BIST 9642.25
  • Altın 2494.455
  • Dolar 32.5887
  • Euro 34.8378
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 23 °C

Tokat’ta kış mevsiminde meyve ağaçları çiçek açtı

Tokat’ta kış mevsiminde meyve ağaçları çiçek açtı
Tokat'ta kış mevsiminde çiçek açan badem ve erik ağaçları çiftçileri endişelendiriyor.

Tokat'ta kış mevsiminde çiçek açan badem ve erik ağaçları çiftçileri endişelendiriyor.

Tokat'ta hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi sonucu badem ve erik ağaçları çiçek açtı. Bazı cins şeftali ağaçlarının da çiçek açması sonucu çiftçiler zirai don endişesi yaşıyor. Emirseyit beldesinde çiftçilik yapan 69 yaşındaki Emrah Ay, Şubat ayında meyve ağaçlarının çiçek açmasının şaşkınlığını yaşadıklarını söyledi. Ani hava sıcaklıkları ve kırağının çiçekleri yakabileceğini ifade eden Ay, "Normalde badem ağaçlarının mart ayında çiçek açması gerekiyor. Mart dokuzu çıksa kurtarabilirdi. Allah bilir ama bu çiçekleri soğuk yakar diye endişe ediyoruz. Zamansız açan çiçeği tez soğun vurur derler. Bu da böyle mevsimsiz açma. İklimler ılıman gidiyor. Yağış yok, kurak gidiyor. Karda yağmadı bütün bağlar bahçeler susuz" dedi.

"Bu havalar çok tehlikeli"

Ziraat Odası Başkanı Ahmet Dökülen, Tokat ikliminin çok değiştiğini badem ve eriklerden sonra şeftali ve kiraz ağaçlarının da çiçek açmak üzere olduğuna dikkat çekti. Mart ayında zirai don olaylarının yaşandığını ifade eden Başkan Dökülen, "Bu sene yağışların düşük olmasından dolayı su sıkıntısı olacağından endişeliyiz. Meyve ağaçlarımız da yanma olayının yüzde 90'larda olabileceği bir yıl yaşıyoruz. İnşallah beklediğimiz gibi olmaz hava şartları değişir" dedi.

Başkan Dökülen, normalde meyve ağaçlarının mart ayı sonlarında çiçek açtığını ifade ederek, "Bu sene bir ay hava şartlarından meyve ağaçları çiçek açtı. Bugün Tokat'ta 15 derece hava sıcaklığı var. Bu havalar çok tehlikeli. Sabaha karşı hava sıcaklıkları aniden düşerek eksi değerlere iniyor. Meyvelerimizde çok sıkıntı yaşayacağımızı düşüyorum. Zirai dona karşı çiftçilerin alabileceği lastik, saman yakma gibi önlemler var ama bu köy hudutları içerisinde daha rahat yapılabiliyor. Her köy aynı şekilde yaparsa bulut teşkil edebiliyor" diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim