• BIST 9645.02
  • Altın 2410.846
  • Dolar 32.5611
  • Euro 34.7004
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 21 °C

Tokat’ta Halk Sütü Projesi

Tokat’ta Halk Sütü Projesi
Tokat İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı İlhan Köten, İstanbul, Ankara gibi metropollerde uygulanan halk sütü projesini Tokat'ta hayata...

Tokat İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı İlhan Köten, İstanbul, Ankara gibi metropollerde uygulanan halk sütü projesini Tokat'ta hayata geçireceklerini söyledi.

İlhan Köten, Türkiye genelinde süt sektöründe yaşanan sorunlar ve gelişmeleri basın mensuplarına değerlendirdi. Pirhan'da düzenlenen programda açıklamalarda bulunan Başkan Köten, Rusya ile yaşanan kriz nedeniyle süt ihracatı yapamayan üreticilerin ayrıca Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da yaşanan terör saldırılarından dolayı oralarda mal sevkıyatı yapılmadığı için sanayicinin fabrikadaki stokların şişmiş durumda olduğunu kaydetti. Konunun bakanlık düzeyinde gündeme getirildiğini ve bakanlığın çözüm noktasında devreye girdiğini ifade eden Köten, "Bakanımız sağ olsun bu konuda resmen hakemlik yaptı. Çözüm noktasında birincisi sanayiciye hem süt tozu hem de ihracat desteği verileceğini söyledi. Tabi bunu yakında kamuoyuyla paylaşacaklardır. İkincisi son yıllarda başlatılan Okul Sütü projesini haftada 3-4 güne çıkartmakla alakalı bir durum söz konusu. Bunun 2 türlü faydası olacak. Hem çocuklarımızın süt içme alışkanlığını arttıracağız hem de süt tüketimine katkı sağlamış olacağız" dedi.

Süt fiyatlarının 1.15 TL'den devam edeceğini ifade eden Başkan Köten, "7 Haziran seçimleri öncesi hükümetimizin bir açıklaması olmuştu. Gübre ve yem de KDV oranları yüzde 8'den yüzde 1'e indirilmişti. Bu üreticiyi son derece mutlu etmişti. Fakat maalesef bu uygulama da yem sanayicisi yeme zam yaptı. Yani biz bu cebimize koyduk, diğer cebimizden bu para geri çıktı. Yani KDV oranının düşmesinin bize çok bir faydası olmadı. Bu konuyu da Sayın Bakanımız ile konuştuk. İnşallah bu konularla alakalı çalışmalar yapacaklarını da beyan ettiler. Sonuç olarak Ulusal Süt Konseyi'nin 2015 yılında açıklamış olduğu rakam 1 lira 15 kuruştu. Süt fiyatları 1 lira 15 kuruştan devam edecek. Bu da bizi son derece mutlu etti. Ben buradan sizlerin aracılığıyla bir kez daha Sayın Bakanımıza ve teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Halk sütü projesi ile ilgili bilgi veren Başkan Köten, "İstanbul, Ankara gibi metropollerde halk sütü var. Biz de Tokat'ta belediye vasıtasıyla böyle bir proje başlattık. Organize Sanayi Bölgesi 2. Kısımda 6 dönümlük bir yeri istedik. Sağ olsun Sayın Valimiz Cevdet Can önderliğinde oradaki yetkililer o yeri bize tahsis ettiler. Oraya Avrupa Birliği'nden bir proje yaptırıyoruz. 2016 yılında inşallah inşaatı bitiririz. 2017 yılında orada üretime başlayacağız. Süt Toplama Merkezi; akabinde günlük pastorize süt işleme merkezi ve günlük yoğurt üretim merkezi olacak. Bunu da yaparsak Damızlık Birliği adına Tokat'ın belli başlı noktalarına ürettiğimiz ürünü pazarlamak istiyoruz" şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim