• BIST 9703.23
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C

TOBB’dan hükümete ağır eleştiriler!

TOBB’dan hükümete ağır eleştiriler!
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) 70. genel kurulu Ankara’da yapıldı.Genel kurulun davetlileri arasında Başbakan Erdoğan ile anamuhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu da vardı.

Programın açılış konuşmasını yapan TOBB Genel Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu hükümetin ekonomi politikasına ağır eleştirilerde bulundu.

‘TAKILDIK KALDIK…’

Hükümete eleştirilerde bulunan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu “Son 6 yıldır milli gelirde 10 bin dolara takıldık kaldık. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin toplumsal mutabakata vesile olmasını diliyoruz. htiyaç bekleyen yapısal reformlar var. Vergi reformu, cari açığı azaltacak sanayi stratejisi, reel sektörün bankalarla çalışma ortamının iyileştirilmesi. Vergi reformu ile herkesten daha adil vergi toplayan bir sistem kurmalıyız. Vergi reformu sadece devlet gelirleri artırmak için düşünülmemeli. Vergisini düzgün ödeyene pozitif ayrımcılık yapalım ki herkes vergisini düzenli ödemeye teşvik edilsin.” dedi.

“Cari açığın azalması daha istikrarlı büyüme için şart.” diyen Hisarcıklıoğlu hükümete çağrıda bulundu. TOBB Başkanı “Gelin vergisini aksatmadan ödeyenleri ödüllendirelim.
İhracatımız içinde orta teknoloji ürünlerin payı artıyor ama ileri teknoloji içeren ürünlerin payı azalıyor. Ürün bazında yatırım teşviki verilebilmeli. Sadece Türkiye’yi değil bölge ülkedeki fırsatları da göz önünde bulundurmalıyız. Komşu bölgelerde içinde Türkçe konuşulan kapısında Türk bayrağı dalgalanan yerler hayal ediyoruz. Bunun ilk adımını Filistin Cenin bölgesinde atıyoruz. Bu tür sanayi bölgelerinin sayısını arttırmalıyız. Dünya için üretip katma değeri Türkiye’ye getirmek hedefimiz olmalı. Müteşebbisler en çok yüksek girdi fiyatlarından çekiniyor. Enerji ile ilgili yüksek vergileri kademeli olarak azaltalım.
Demiryollarını OSB’lere, limanlara mutlaka ulaştıralım. İhtiyaç duyulan önemli bir konu da KOBİ’lere pozitif ayrımcılık. İhracatımızın yüzde 63’ünü ithalatın yüzde 39’unu KOBİ’ler yapıyor. Biz kamu alımlarında yabancı ülkelere kucak açtığımızda yabancı ülkelerin şirketlerini desteklemiş oluyoruz. Böyle devam edersek Anadolu’nun şirketlerinden yarının KOBİ’leri çıkmaz. Kamu alımlarında yerli üretime yüzde 15 fiyat avantajı uygulanması kararı alındı ama bürokrasi bunu dikkate almadı. Belediyeler bile yerliyi değil ithali kullanıyor. Hükümetimiz de bunu gördü. Yerli üretime fiyat avantajı sağlayan yeni bir düzenleme getirdi.” dedi.

Bankalarada seslenen Hisarcıklıoğlu “Bankaların bize yüklediği maliyetler de son dönemde canımızı yakıyor. Reel sektör bankalara farklı isim altında harç, komisyon, dosya ücreti ödemekten bıktı. Bu dönemde reel sektör hapşırsa bankacılık sektörü grip olur
Bankalara sesleniyorum: Bu vicdansızlığı, hep bana anlayışını bırakın. Unutmayın KOBİ varsa siz varsınız.” diye konuştu.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim