• BIST 9524.59
  • Altın 2485.656
  • Dolar 32.5513
  • Euro 34.6861
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 16 °C

TOBB Başkanı: Rus siyasetini görünce 'Allah bizlerin yardımcısı olsun' diyorum

TOBB Başkanı: Rus siyasetini görünce 'Allah bizlerin yardımcısı olsun' diyorum
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Rusların haksızken haklı görünme çabasında olduğunu söyledi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Rusların haksızken haklı görünme çabasında olduğunu söyledi. Hisarcıklıoğlu, "Rusya'nın Suriye, Ermenistan ve Irak'taki yeni siyasi üretim trajedilerini görünce Allah bizlerin yardımcısı olsun diyorum ve beterinden saklasın diyorum" dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ticaret Odaları Konsey Toplantısı, TOBB Başkanı M. Rıfat Hisarcıklıoğlu'nun ev sahipliğinde, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ve konsey üyelerinin katılımıyla, TOBB İkiz Kuleler'de düzenlendi.

Toplantının açılış konuşmalarını yapan TOBB Başkanı Hisracıklıoğlu, önlerinde kendilerini bekleyen büyük bir sınav olduğunu belirtti. Eski usullerle kişi başı milli geliri 3 bin dolardan 10 bin dolara çıkarırken yapılan uygulamaları yaparak kişi başı geliri 10 bin dolardan 25 bin dolara çıkarmanın mümkün olmayacağını dile getirdi.

Hisarcıklıoğlu, "Yani eski bir usul ile gidersek, alışkın olduğumuz usulden gidersek, kişi başına düşen milli geliri 25 bin dolara getirmemiz mümkün değil. Türkiye aynı malları satarak, aynı şirketlerle aynı pazarlara satarak ihracatımızda 150 milyar dolardan 500 milyar dolara çıkarmamız mümkün değil. Bunun sıkıntılarını zaten son dönemlerde yaşamaya başladık" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin teknolojik yenilenmeye ihtiyacının olduğunu vurgulayan Hisracuklıoğlu, inovasyon kültürünün artık toplumun her tarafına yayılmasının gerektiğini söyledi. Türkiye'nin teknolojik olarak yenilenmeye ihtiyacı olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, "Türkiye'nin yeni bir büyüme hikayesine ihtiyacı var. Son bir senede hükümetimizin bu durumun farkında olduğunu gösteren şekilde atmış olduğu adımları ve son olarak bu ay açıklanan 2016 eylem planını son derece önemsiyor ve olumlu buluyoruz" diye konuştu.

2015'i düşe kalka yol aldığımız bir yıl olarak değerlendiren Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu: "Yurtiçinde siyasi istikrarı Kasım ayında yakalamış olduk. Yurtdışında ise her yeni bir çalkantı ve belirsizlikle karşı karşıya kaldık. Avrupa'da ekonomik büyüme belirgin değil. Çin ekonomisi bile şu anda yavaşlıyor. Gerçi ABD ekonomisi Çin ekonomisi yavaşlarken bir toparlanma sürecine girmesini de hepimiz gözlemliyoruz. Bu da dünya için iyi bir haber olduğunu düşünüyorum. Ama şimdi buda ayrı bir dert oldu. Eskiden FED ne zaman faiz artıracak diye fal bakarken şimdi 2016'da kaç defa artıracak diye kafa yormaya başladık. Petrol ve doğalgaz gibi emtia fiyatlarının gerilemesi bir yandan lehimizde ithalat faturamızı düşürmektedir."

'YAVUZ HIRSIZ EV SAHİBİNİ BASTIRIRMIŞ" MİSALİ BİR DURUM YAŞIYORUZ

Suriye, Irak ve Ukrayna'daki gelişmelerin ayrı bir risk konusu oluşturduğunu son olarak da Rusya meselesinin ortaya çıktığını belirten Hisracıklıoğlu şöyle devam etti:

"Yavuz hırsız ev sahibini bastırırmış misali bir durum yaşıyoruz. Tüm bunları görünce geçenlerde okuduğum şöyle bir fıkra gelir. Allah bu bereketli ve stratejik coğrafyayı Türklere bahşetmiş. Ama öbür milletlere haksızlık olmasın denge sağlansın diye de etrafımıza böyle komşular vermiş. Şimdi Rusların haksızken haklı görünme çabaları Suriye, Ermenistan ve Irak'taki yeni siyasi üretim trajedilerini görünce Allah bizlerin yardımcısı olsun diyorum ve beterinden saklasın diyorum. Son günlerde alevlenen terör sıkıntısı var. Özellikle de bölgedeki iş camiası bundan çok derinden etkilenmektedir. Bu sadece ekonomik sorun değil sosyal yapıyı ayakta tutanda bu ekonomik dinamiktir."

EKONOMİMİZDE ÇALKANTILARA RAĞMEN OLUMLU GELİŞMELER DE VAR

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ise ekonomide tüm çalkantılara rağmen olumlu gelişmelerin de olduğunu belirtti. Bakan Tüfenkci, "Örneğin kimsenin beklemediği bir şekilde GSYİH 2015'in ilk 9 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3.4 arttı. Bütçe gelirleri 2015 Kasım ayında geçen yıla göre dönemine göre yüzde 11.7 arttı. Aynı dönemde vergi gelirlerimizde yüzde 12.3 arttı. Sanayi üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4.6 arttı. Perakende satış hacmimiz bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3.4 arttı. Trafiğe kayıtlı araç sayımızda bugün itibariyle 19.8 milyona ulaştı. Bunlarda bir olumlu gösterge ekonomimizin nerelerden nerelere geldiğini gösteren önemli verilerdir diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Tüfenkci, ekonominin iş dünyasının omuzlarında yükseldiğini ifade etti. Tüfenkci, iş dünyasına hitaben şunları söyledi: "Sizler, ülkemizin çimentosu, harcı, lokomotif gücüsünüz. Sizler, üretim için istihdam için ihracat için ailenizle, ortaklarınızla, çalışanlarınızla birlikte, her türlü güçlüğe göğüs geren, fedakar insanlarsınız. Sizler sadece kendi sofrasına değil, binlerce insanın sofrasına da AŞ getirme gayretinde olan insanlarsınız. Biz ekonominin, iş dünyasının omuzlarında, sizlerin omuzlarında yükseldiğini çok iyi biliyoruz. Siz ne kadar güçlüyseniz, ülkemiz o kadar güçlü olur. Sizin dünyada rekabet gücünüz ne kadar artarsa Türkiye'nin gücü o kadar artar."

Bu yılın ocak-kasım döneminde küresel ve bölgesel menfi gelişmelere rağmen ihracatın 132 milyar doların üzerinde olduğunu anımsatan Tüfenkci, Ortadoğu ve yakın coğrafyadaki gelişmeler ile petrol, döviz, faiz ve emtia fiyatlarındaki hareketlenmeyle ihracat pazarlarında gerçekleşen talep daralmalarının ihracattaki düşüşünün en önemli nedenlerinden olduğunu söyledi. Tüfenkci, "İnanıyoruz ki aldığımız tedbirlerle önümüzdeki dönemlerde bu açığı çok çabuk bir şekilde kapatacağız" açıklamasında bulundu.

Toplantı açış konuşmalarının ardından basına kapalı olarak devam etti.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim