• BIST 9524.59
  • Altın 2489.559
  • Dolar 32.5037
  • Euro 34.7109
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 20 °C

Tküugd: "Osmanlı Belgelerinde Doğu Türkistan Önemli Bir Boşluğu Dolduracak"

Tküugd: "Osmanlı Belgelerinde Doğu Türkistan Önemli Bir Boşluğu Dolduracak"
Türkçe Konuşan Ülkeler Uluslararası Gazeteciler Derneği (TKÜUGD), Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) tarafından yayınlanan, "Osmanlı Belgelerinde...

Türkçe Konuşan Ülkeler Uluslararası Gazeteciler Derneği (TKÜUGD), Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) tarafından yayınlanan, "Osmanlı Belgelerinde Doğu Türkistan" adlı kitabın yayınlanmasından dolayı bir mesaj yayınlandı.

TKÜUGD'den yapılan açıklamada, Osmanlı Belgelerinde Doğu Türkistan benzeri eserlerin çoğaltılması ve TDBB'nin bu çalışmasının diğer kurumlara örnek teşkil edilmesi gerektiği bildirildi. Türkçe Konuşan Ülkeler Uluslararası Gazeteciler Derneği ayrıca TDBB Başkanı Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ve yöneticilerini başarılı eserden dolayı kutladı.

TKÜUGD'den yapılan açıklama şöyle: "Doğu Türkistan, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, tarihte iz bırakan bir Türk-İslam yurdudur. Uygur Türklerinin ağırlıklı olarak yaşadığı Doğu Türkistan toprakları, konumu ve sahip olduğu yer altı ve yer üstü kaynakları sebebiyle tarih boyunca stratejik öneme sahip olmuştur. Tarihi ipek yolunun bölgeden geçmesi, günümüzde ise Çin petrolünün beşte ikisini üretmesi, zengin altın ve bakır yataklarına sahip olması gibi sebepler bölgeyi stratejik olarak da farklı kılmaktadır. Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) tarafından yayınlanan, "Osmanlı Belgelerinde Doğu Türkistan" çalışmasında, Başbakanlık Osmanlı Arşivi'nde bulunan orijinal belgeler değerlendirilerek iki kardeş halk arasındaki tarihi ilişkiler okuyucuların dikkatine sunulmuştur. Kitapta 1796-1917 yılları arasına ait orijinal belge görüntüleri, transkripsiyon ve özet metinler yanında, Doğu Türkistan Tarihi'ne ilişkin uzun bir giriş yazısı ve kaynakça, Doğu Türkistan'da iz bırakan önemli şahsiyetlerin özet biyografileri ile ayrıntılı bir indeks de yer alıyor. Prestij Kitabı (A4) boyutlarında 581 sayfadan oluşan bu hacimli kitap, Doğu Türkistan ve Uygur Tarihi üzerinde çalışan yerli ve yabancı araştırmacılara, her iki ülke entelektüellerine birinci dereceden kaynak sunması yanında, Osmanlı-Doğu Türkistan münasebetlerinin anlaşılmasında önemli bir boşluğu dolduracaktır."

Tküugd: "Osmanlı Belgelerinde Doğu Türkistan Önemli Bir Boşluğu Dolduracak"

Tküugd: "Osmanlı Belgelerinde Doğu Türkistan Önemli Bir Boşluğu Dolduracak"

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim