• BIST 9079.97
  • Altın 2308.611
  • Dolar 32.3171
  • Euro 35.0449
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 19 °C

TKDK’dan Arıcılığa Büyük Destek

TKDK’dan Arıcılığa Büyük Destek
TKDK Trabzon İl Koordinatörlüğü'ne 3. Başvuru Çağrı döneminde Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve Geliştirilmesi alt tedbiri kapsamında projesini...

TKDK Trabzon İl Koordinatörlüğü'ne 3. Başvuru Çağrı döneminde Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve Geliştirilmesi alt tedbiri kapsamında projesini sunan, Fanus Gıda ve Organik Ürünler San. Tic. Ltd. Şti. Trabzon'a AB standartlarında bir bal işleme tesisi kazandırdı.

Şirket yetkilisi Uğur Emre Haliloğlu, TKDK sayesinde küçük çaptaki eski bal işleme tesisini modern ve yüksek kapasiteye çıkardıklarını belirterek, "Genelde bal besin olarak gündeme gelmekle beraber Hipokrat'tan beri bilinen, kullanılan bir şifa kaynağıdır. Arıcılık sektöründen elde edilen ürünler gıda, sağlık, kozmetik ve kimya endüstrisinde kullanılmaktadır. Şirketimiz yaklaşık 40 yıldır bal işleme sektöründe faaliyet göstermektedir. TKDK destekleri sayesinde küçük çaptaki eski bal işleme tesisimizin yerine modern ve yüksek kapasitede bir işleme tesisi kurarak, organik arı ürünleri üretimi ve paketlemesinde sektör lideri konumuna geldik. Yeni tesisimizde organik olarak çiçek balı, kestane balı, çam balı, arı sütü, polen ve propolis paketlemesi yapıyoruz. Karşılıksız hibe desteğinden dolayı tüm TKDK ailesine ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.

TKDK Trabzon İl Koordinatörü Şansal Aydoğdu ise, Trabozon'a AB standartlarında bir bal işleme tesisi kazandırmanın gururunu yaşadıklarını, Türkiye'nin 7 milyon arılı kovan varlığı ve 102 bin 486 ton yıllık bal üretimiyle dünya bal üretiminde Çin'den sonra ikinci sırada yer aldığını söyledi.

Türkiye'nin dünya bal ithalatının yüzde 48'ini yapan ülkelere coğrafi yakınlığı nedeniyle ihracat açısından büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirten Aydoğdu, içpazarda da kişi başına düşen yıllık bal tüketiminin dünya ve AB ortalamasının üzerinde olması insanların bala rağbet göstermesi nedeniyle iç pazar potansiyelinin de yüksek olduğunu kaydetti.

Aydoğdu, yüzyıllardan beri birçok alanda kullanılan balın, besin değerinin dışındaki diğer faydalarını da anlatarak, kişi başına düşen bal tüketiminin daha da arttırılabileceğini vurguladı.

Aydoğdu, "Arıcılık sektöründe sadece bal işleme tesislerini değil, aynı zamanda bal üreticilerini de destekliyoruz. Arıcılarımız bize başvurduğu zaman, bal üretiminde kullanacağı kovan, bal sağım makinesi, karavan gibi her türlü makine ekipman için bizden destek alabilirler. TKDK Trabzon İl Koordinatörlüğü olarak, bu zamana kadar arıcılık sektöründe 45 projeyle sözleşme imzaladık ve tamamlanan 39 projeyle Trabzon'a yaklaşık 6 bin yeni kovan kazandırdık. IPARD II programıyla arıcılık sektöründe hibe oranımız yüzde 50'den yüzde 65'e yükseldi. Yeni destek programımızda da yüzde 18 KDV muafiyeti sağlamaya devam ediyoruz. Tüm arıcıları ve arıcılık yapmak isteyenleri IPARD fonları bitmeden kurumumuza bekliyoruz" diye konuştu.

TKDK’dan Arıcılığa Büyük Destek

TKDK’dan Arıcılığa Büyük Destek

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim