• BIST 8718.11
  • Altın 2248.012
  • Dolar 32.3309
  • Euro 35.1876
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C
  • İzmir 8 °C

Tiroid hastalığının 13 belirtisi

Tiroid hastalığının 13 belirtisi
Özel Ümit Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Servet Emeksiz, tiroid (guatr) hastalıklarının en sık görülen belirtilerini anlattı.

Özel Ümit Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Servet Emeksiz, tiroid (guatr) hastalıklarının en sık görülen belirtilerini anlattı.

Tiroid bezi hastalığının teşhisi için 13 belirtiyi bilmenin büyük fayda sağlayacağının altını çizen Emeksiz, "Tiroid bozukluğu ile ilgili bu semptomlardan birine sahip olanların kandaki tiroid hormonu seviyenizi ölçtürmesi ve bir doktora başvurması gerekir. Birçok tiroid hastalığı ve bozukluğu vardır ancak bunlardan 2 tanesi çok yaygındır. Bunlar hipertiroidizm yani vücudunuzda gerekenden daha fazla tiroid hormonu üretilmesi ve hipotiroidizm yani vücudunuzda gerekenden daha az tiroid hormonu üretilmesidir. Diğer rahatsızlıklar ise guatr yani tiroid bezinin büyümesi, tiroid kanseri, tiroidnodülleri (tiroid bezi içindeki yumrular) ve tiroditisdir" dedi.

Emeksiz tiroid bozukluğunun 13 belirtisini şöyle sıraladı:

"Yorgunluk ve uyku bozuklukları, kilo değişimleri, mod ve zihinsel değişiklikler, bağırsak problemleri, kas ya da eklem problemleri, düzensiz adet, kısırlık, libido problemleri, saç ve derideki değişiklikler, vücut sıcaklığı, kolestrol problemleri, kan basıncı, kalp hızı, boyun genişlemesi."

Tiroid hastalığında önemli risk faktörleri olduğunu da belirten Emeksiz, "Hastalığın risk faktörleri arasında yaş, cinsiyet ve sigara önem taşımaktadır. Bazı insanlar tiroid problemlerine daha yatkındır. Hem genetik hem de çevresel faktörler hipertiroidizm ve hipotiroidizm gelişimine neden olur. Eğer ailede tiroid problemi öyküsü varsa, sizinde tiroid probleminizin olma ihtimali çok yüksektir. Özellikle yaşlı nüfusta kadınlarda daha yüksek oranda görülür, kadınlar erkeklere göre 5 ya da 6 kat daha fazla risk altındadır. Sigaranın içindeki siyonid tiroidin çalışmasına karşı bir rol oynar. Sigaranın tiroid üzerindeki en önemli etkisi hipertiroidizme neden olmasıdır" diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim