• BIST 9105.77
  • Altın 2325.525
  • Dolar 32.3798
  • Euro 35.0195
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C

Tiroid göz sağlığınızı tehdit ediyor

Tiroid göz sağlığınızı tehdit ediyor
Uzman doktorların yaptığı açıklamalarda tiroid hastalarının ileriki zamanlarda göz ile ilgili bir çok sağlık problemi oluşabilir. Göz ile ilgili bir problem yaşamamak için tiroid hastaları ne gibi önlemler almalıdır?

Tiroid hastalarında göz tutulumunun tedavi edilmemesinin, ilerleyen dönemde görme sinirlerinin sıkışmasına ya da kornea tabakasının açıkta kalmasına bağlı olarak körlüğe yol açabileceği uyarısında bulunuldu.
 
Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ünal, tiroid hormonunun az ya da fazla çalışmasının çeşitli sağlık sorunlarına yol açtığını söyledi.
 
TİROİD HASTALIĞI GÖRME SAĞLIĞINI DA ETKİLİYOR
 
Genellikle kilo ile ilişkisi bakımından değerlendirilen tiroid hastalığının, görme sağlığını da olumsuz etkilediğini vurgulayan Ünal, tüm tiroid hastalıklarında gözle ilgili problemler yaşandığına, mutlaka takip ve tedavi edilmesi gerektiğine dikkati çekti. Prof. Dr. Ünal şunları söyledi:
 
Tiroid hastalarında göz tutulumunun tedavisiz bırakılması, ileri evrelerde görme sinirlerinin sıkışmasına ya da kornea tabakasının açıkta kalmasına bağlı olarak körlüğe yol açabilir. Hormon ve kilo değişimleriyle gündeme gelen tiroid hastalıkları, görme sağlığı ve göz estetiğini de tehdit etmektedir. Bu nedenle, tiroid hastaları rutin göz muayenelerini ihmal etmemeli. Tiroid hastalığına bağlı göz çevresini saran yağ dokusunda ve kaslarda meydana gelen şişmeler, gözde şaşılığa, göz kapağının açıkta kalmasına ve gözün öne fırlamasına neden olabilir."
 
Ünal, birçok tiroid hastasının bu problemlerin üçünü birlikte yaşadığını anlatarak bu hastalarda göz tutulumlarının ileri evrede körlüğe neden olduğu için tedavi sürecinin çok dikkatli planlanması gerektiğinin altını çizdi.
 
"SİGARA KULLANIYORSANIZ DİKKAT!"
 
Sigara kullanan tiroid hastalarında göz tutulumunun daha sık görüldüğünü söyleyen Ünal, özellikle erkeklerde sigara kullanımı ile tiroide bağlı göz tutulumu arasında yakın ilişki olduğunu anlattı. Prof. Dr. Ünal, tiroid hastalarının tanı sonrasında sigara kullanımını bırakmaları gerektiğini belirterek, "Tiroid hastalarının sigara içmese bile sigara içilen ortamda bulunmaları sağlık açısından risktir" dedi.
 
Tiroid hastalarının göz tutulumlarında tedaviye başlanmadan önce analiz yapılması gerektiğini ifade eden Ünal, "Hastalığın aktif dönemi, yaklaşık üç yıl sürmektedir. Bu dönemde, gözde kızarıklık, şişme meydana gelmektedir. Bu sürede göz tutulumu riskini azaltmak için sigara gibi risk faktörlerinden uzaklaşılması ve tiroid hormonlarının dengede tutulması son derece önemli" ifadesini kullandı.
 
Prof. Dr. Ünal, hastalığın ilk üç yılında iyi yönetilemeyen tedavi sürecinin ardından geç evreye geçileceğini aktararak, şöyle dedi:
 
"Bu dönem ilaçla tedavinin zorlaştığı evredir. Göz çevresinde oluşan ödemler yerini kaslarda daralmaya bıraktığı için artık ilaç tedavisi faydalı olmaz, cerrahi tedavi gerekir. Cerrahi tedavide şaşılık, çift görme ve gözün öne fırlaması problemlerini aynı anda yaşayan hastaların ameliyatlarında mutlaka sıra gözetilmesi gerekir."
 
Üç problemi de birlikte yaşayan hastalarda önce gözdeki fırlamanın tedavi edilmesi, kemiğe yönelik bir girişimde bulunulması gerektiğini söyledi. Ünal, sonrasında da şaşılık tedavisi ve kapağa yönelik tedavinin yapılmasını önerdi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim