• BIST 9019.57
  • Altın 2278.004
  • Dolar 32.3105
  • Euro 35.0468
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 20 °C

TİM ihracat rakamlarını açıkladı

TİM ihracat rakamlarını açıkladı
Şubat ayında ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,3 artışla 12 milyar 93 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Şubat ayında ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,3 artışla 12 milyar 93 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, şubat ayı ihracat rakamlarını Denizli İhracatçılar Birliğinde düzenlenen basın toplantısında açıkladı.

Ekşi, şubat ayında ihracatın, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,3 artışla 12 milyar 93 milyon dolar olarak gerçekleştiğini belirtti.

"İhracat artacak"

Toplantıya katılan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de buradaki konuşmasında, Türkiye'nin ihracat ve büyüme rakamlarında artış oranlarının beklentiler doğrultusunda gerçekleşeceğini, yılın ikinci yarısına doğru hedeflerin üzerine de çıkılabileceğinin görüleceğini söyledi.

Zeybekci, dünya ekonomisinde pozitif beklentilerin oluştuğu bir gündemin yaşandığını, gelişmiş ekonomilerin durağanlıktan çıkacağı, gelişmekte olan ülkelerin de büyümelerini artıracağı beklentilerinin bulunduğunu ifade etti.

Buna rağmen bazı kesimlerin gelişmekte olan ekonomilere yönelik risk algılarını körüklemeye, çalıştığını ancak bunun eskisi kadar kolay olmadığını dile getiren Zeybekci, 2014 yılında Türkiye için beklenen yüzde 4'ün üzerindeki büyüme oranının, Gezi Olayları, 17 Aralık ve 25 Aralık olaylarıyla suni biçimde üretilen gündemle olumsuza döndürülmesi yönünde bir çabanın olduğunu savundu.

Hıçkırık dönemi

"Ama her şeye rağmen Türkiye'nin yaşayacağı gelişmeler tam tersi olacaktır" diye konuşan Zeybekci, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye beklentilerin üzerinde büyüyecek, ihracatını artıracaktır. Türkiye, 2014 yılında 166 milyar dolarlık orta vadeli ihracat hedefini tutturacak, hatta bunun biraz daha üzerine çıkılmasını bekliyoruz. TL’nin bu değeri Türkiye’de ihracatın artmasına, dış ticaret açığının azalmasına sebep olacaktır. İhracatımız 2014 yılı içinde beklentilerin doğrultusunda hatta yılın ikinci çeyreğine doğru beklentilerin daha üzerine doğru artmaya başladığını inşallah göreceğiz. Türkiye beklentilerin aksine istihdamını da çok daha hızlı şekilde artırarak büyümesini de olumsuz beklentilerin tam tersine  2014 yılında da artıracaktır. Türkiye'nin 'hıçkırık dönemi' diye adlandırdığımız bu dönemi de çok kısa bir sürede atlattığını göreceğiz. Türkiye'de yaratılmaya çalışılan olumsuz havanın ne kadar kötü niyetli, spekülatif amaçlı olduğunu halkımız anladı."

Oynanmak istenen oyunun halk tarafından, ekonomi aktörleri tarafından anlaşıldığını, istenen ve beklenen o olumsuz gelişmelerin asla olmayacağını söyleyen Zeybekci, Merkez Bankası'nın borç verme faizlerini yükseltme yönündeki adımının da doğru olduğunu belirtti.

Bu adımın uzun vadede ihracatı, üretimi olumsuz etkilemeden aşağıya doğru revize edileceği beklentisi içinde olduklarını kaydeden Zeybekci, Ekonomi Bakanı olarak bu konuyla ilgili yorum yaptığında "Merkez Bankası'na müdahale ediliyor" eleştirilerinin yapıldığını ancak Türkiye'nin iyiliğini isteyen hiç kimsenin faizlerin yüksek olmasını savunamayacağını ifade etti.

Zeybekci, Türkiye'nin 1995 yılında zamanın şartlarıyla imzaladığı Gümrük Birliği anlaşmasında bazı maddeler nedeniyle AB'nin üçüncü ülkelerle imzaladığı serbest ticaret anlaşmalarından zarar gördüğüne, ilgili maddelerin revize edilmesi için görüşmelere başlandığına işaret etti. Zeybekci "Haziran ayına kadar bir noktaya gelmek istiyoruz. Umuyorum bu alanda olumlu gelişmeler sağlayacağız" dedi.

Bakan Zeybekci, İstanbul'daki görüşmeler sırasında Bulgaristan'ın transit geçiş konusunda yaptığı engellemelerin de gündeme geldiğine değinerek, "Gümrük Birliği anlaşması kapsamında hiç kimse Türk ihraç ürünlerinin önüne hiçbir engelleme koyulamaz, yavaşlatılamaz, kotaya tabi tutulamaz. Bulgaristan'ın yaptığı uygulamanın kabul edilemez olduğunun altını çizdik. Hukuki, resmi, politik her yola başvuracağımızı söyledik. TİM ile de görüşerek Avrupa ve DTO nezdinde hukuk mekanizmalarına bunu taşıyacağız" dedi.

"Loto tahminciliği yapılıyor"

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Zeybekci, seçimlere doğru ekonomiye yönelik olumsuz beklentilerin artacağı yönündeki iddialarla ilgili Türkiye'de faizlerin artmasını, istihdamın, alışverişin azalmasını isteyen bir kesim olduğunu, küçük olumsuz gelişmelerin manşete taşındığını, faiz, kur ve enflasyon rakamları üzerinden loto tahminciliği yapıldığını savundu.

Zeybekci, "Seçimlere kadar olumsuz bir gelişmenin asla olacağı fikrinde değilim ve olmayacak. Yapılabilecek olan her şeyin yapıldığını, bundan sonra yapılanların da halk tarafından, piyasalar tarafından yalan ve iftira üzerine kurgulandığı görüldü. Niyet görüldü, maskeler düştü, yüzler görüldü. İnsanlar bunu algıladı. 2014 yılı büyüme hedeflerinin kesinlikle eksiye doğru revize edilmeyeceği görüşündeyim. Hedeflerin tutturulacağı, hatta biraz daha ileriye gideceğini söylüyorum" diye konuştu. 

Dalgalı kurun da gelecek dönemde hızlı hareketini sürdürmeyeceğini, dengeli bir kurla bu sene ihracat artışının devam edeceğini belirten Zeybekci, Merkez Bankası'yla ilgili bir soru üzerine, şöyle konuştu:

"Merkez Bankası’nın hamlelerini olumlu buluyorum. TL borç verme faizlerini artırarak TL talep edip bunu dövize geçen spekülatif amaçlı hareketleri engelleme anlamında olumlu buluyorum ama bunun uzun vadeli faizleri yükseltmesine meydan verilmemesi, dikkat edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Faizin yükselmesi demek büyümenin, yatırım, istihdamın önünde engeldir. Onun da kalıcı olmadan, tedrici olarak, Merkez Bankası’nın kendi doğruları doğrultusunda aşağıya doğru çekilmesi gerektiğini düşünüyorum."

Toplantı sonrası Bakan Zeybekci ve TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Denizli'de en fazla ihracat yapan şirketlere ödüllerini verdi. 

http://www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim