• BIST 9524.59
  • Altın 2488.041
  • Dolar 32.4983
  • Euro 34.7526
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 22 °C

TİM Başkanı Büyükekşi 2016 Hedeflerini Paylaştı

TİM Başkanı Büyükekşi 2016 Hedeflerini Paylaştı
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı (TİM) Mehmet Büyükekşi, ihracatçının 2016 hedeflerini paylaştı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı (TİM) Mehmet Büyükekşi, ihracatçının 2016 hedeflerini paylaştı. İran'ın bu yıl ihracata yüzde 8-10 oranında katkı sağlayacağını öngördüklerini belirten Büyükekşi, "Bu ülkeye herkesten önce giderek karşılıklı ticaret anlaşması yaptık. Rakiplerimizin bir adım önündeyiz" dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı (TİM) Mehmet Büyükekşi, 2016 ihracat hedeflerini paylaştı. Büyükekşi bu yıl 155 milyar dolarlık ihracat için İran'ın en önemli hedef pazarlardan biri olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı, başbakan ve birçok bakan ile İran'da temaslar gerçekleştirdiklerini ve karşılıklı ticaret anlaşması imzalayarak ticarette avantaj sağladıklarını kaydeden Büyükekşi, vize muafiyetinin de iş dünyasına fırsatlar sağlayacağını dile getirdi. Büyükekşi, "İran'a bu yıl ihracatımıza yüzde 8-10 oranında katkı sağlayacak. Uzun vadede bu daha da artacak" diye konuştu.

TİM Başkanı Büyükekşi, ihracatçıların satış miktarlarını her geçen gün artırdığını ve rekabet gücünü yukarılara taşıdığını aktararak "Oldukça hareketli bir yılı, birçok zorluğu geride bıraktık. Umuyoruz ki 2016 yılı her açıdan ülkemiz, ekonomimiz ve ihracatımız için daha güzel bir yıl olacak" diyerek bu yılki hedeflerini anlattı.

İRAN'DA TEMSİLCİLİK AÇILACAK

"Türkiye olarak, 2016'da da her şeye rağmen fırsatlara odaklanmalıyız" diyen Büyükekşi, Orta Vadeli Plan (OVP) hedefindeki bu yılki 155 milyar dolarlık ihracata ulaşabilmek için en önemli fırsat olarak İran'ı işaret etti. İran'a yönelik ambargonun kalkmasının ardından bu ülkenin dış ticarete etkilerini araştırdıklarını ifade eden Büyükekşi, şöyle devam etti:

"Sektör sektör çalışmalar yapıyoruz. Temaslar gerçekleştiriyoruz. İran'da daimi temsilcilik için Tahran'da yer bakıyoruz. İmajı olan 2000-3000 metre kerelik üç katlı üç yerden birini seçeceğiz. Bir katını ikili görüşmelerde kullanırız, diğer katında da otomotiv, hazır giyim, kimya, makine, mobilya, beyaz eşya gibi sektörlerin temsilcilikleri olur. Ayrıca burada 6 kente sefer düzenleyen THY de yerele ulaşmada fırsat sunuyor. Temsilciliğimizin bir katını da THY'ye verebiliriz. Bu şekilde rakip ülkelerin önüne geçeceğiz.

İran 404 milyar dolar GSYİH olan ve 40 milyarlık ithalat yapan bir ülke. Türkiye'ye büyük katkı sağlayacağına inanıyoruz. Ambargonun kalkmasıyla da para transferinde iyileşmeler elimizi güçlendiriyor. Rusya'dan yılda 4 milyon turist geliyordu, İran'dan 1.5 milyon geliyor. Turist sayısında artış sağlayarak bu alanda avantaj elde edebiliriz. Ayrıca birçok yabancı firma İran'a Türk firmalarla işbirliği yaparak girmek isteyeceklerdir. İran'ın büyük avantajlar sunacağına inanıyoruz".

İhracatı artırmak için yeni pazar arayışlarının sürekli gündemde olduğunu hatırlatan Büyükekşi, AB ülkelerinin hedeflendiğine de değindi. Büyüme trendine giren AB'ye yüzde 46 seviyesinde olan ihracat payını yüzde 50 seviyesine yükseltmeyi istediklerini belirten Büyükekşi, "10 milyarın üzerinde en fazla ihracat yaptığımız AB ülkelerinden Almanya, İngiltere, İtalya, gibi ülkelere yüzde 10 ihracat artışı bir milyar dolar artış sağlıyor. Ancak 1 milyar dolar ihracat yaptığınız ülkeye yüzde 10 artışın böyle etkisi olmuyor. Ayrıca AB ile yapılacak vize görüşmeleri, Gümrük Birliği'nin yeniden düzenleme talebi ve Kıbrıs ile ilgili sorunların bir nebze çözümü de ticaretimize olumlu yansıyacaktır. Yeni pazar olarak bunların dışında İsrail ve Mısır ile ticarette tekrar düzelme olmasını bekliyoruz. Cumhurbaşkanımızla birlikte önümüzdeki günlerde Peru, Şili ve Ekvator'a gidiyoruz. Buralarda da arayışlarımız var" dedi.

2023 hedefleri ve ihracatın artırılması için 2016'da İran'ın yanı sıra B.A.E., Almanya, İngiltere ve ABD'de Türkiye Ticaret Merkezleri'nin açılmasını hedeflediklerini vurgulayan Büyükekşi, ayrıca Singapur Serbest Ticaret Anlaşması ve Uzakdoğu pazarının da önümüzdeki dönemde Türkiye için fırsatlar sunacağının altını çizdi.

RUSYA KENDİ VATANDAŞINA ZARAR VERİYOR

Rusya ile ilgili gelişmelere de değinen Büyükekşi, petrol fiyatlarından kaynaklanan bu ülkedeki ekonomik sıkıntılar nedeniyle 6 milyar dolara yakın ihracatın 3.7 milyara gerilediğini anımsatarak, "Zaten Rusya'ya ihracatta artış olacağını öngörmüyorduk. Uçak krizi olmasa da ihracatta bir miktar düşüş bekliyorduk" diye konuştu.

Bu arada asgari ücretteki artışın ihracatta rekabet etkisini de değerlendiren Büyükekşi, kurların artışı ve devletin verdiği destek ile birlikte bunu telafi edeceklerini düşündüklerini dile getirdi.

TİM Başkanı Büyükekşi 2016 Hedeflerini Paylaştı

TİM Başkanı Büyükekşi 2016 Hedeflerini Paylaştı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim