• BIST 9548.09
  • Altın 2501.187
  • Dolar 32.4892
  • Euro 34.547
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 22 °C

TİKA’dan Mitroviça okullarına destek

TİKA’dan Mitroviça okullarına destek
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Kosova'da eğitim kapasitesinin ve kalitesinin yükseltilmesi amacıyla projeler gerçekleştirmeye...

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Kosova'da eğitim kapasitesinin ve kalitesinin yükseltilmesi amacıyla projeler gerçekleştirmeye devam ediyor.

TİKA tarafından Mitroviça Belediyesinde bulunan AntonZakoÇayupi İlk Öğretim Okulu ve Hasan Priştina Ekonomik Lisesi'nde gerçekleştirilen projeler, T.C. Priştine Büyükelçisi Kıvılcım Kılıç ve Mitroviça Belediye Başkanı Agim Bahtiri'nin katılımlarıyla açıldı.

Anton Zako Çayupi okulunda yetersiz koşullarda eğitim gören Arnavut ve Türk öğrenciler TİKA'nın desteğiyle yeni eğitim yılına yepyeni bir ortamda girdi. İstanbul Bayrampaşa Belediyesi tarafından inşa edilen İsa Bey Camisi yanında bulunan Anton Zako Çayupi İlk Öğretim Okulu bölgede Arnavutça'nın yanı sıra Türkçe eğitim veren tek okul olma özelliğine sahip. Söz konusu okulda TİKA tarafından Türkçe ve Arnavutça eğitiminin verildiği üç sınıfın tadilatı ve donanımı yapılırken, modern çok amaçlı salon kurulumu ile okul tuvaletlerinin tadilatı da gerçekleştirildi.

Açılışta bir konuşma yapan Belediye Başkanı Bahtiri, TİKA'ya ve Büyükelçiye teşekkürlerini ifade ederek Türkiye'nin gerek savaş öncesinde gerek savaş sırasında ve sonrasında da Kosova'ya yardım ettiğini hatırlattı.

İki ülke arasında özel bir ilişkinin bulunduğunu vurgulayan Bahtiri, "Eğitime yardım demek, bu ülkenin geleceğine de yardım demektir. Çünkü burada bilgi, gelişim ve iyi olan her şey başlıyor" dedi.

Törenin ardından okulun Türk ve Arnavut öğrencileri tarafından hazırlanan şarkı ve halk oyunları gösterileri izlendi.

İlkokuldaki tören sonrasında iki bilgisayar laboratuvarı yenilenen Hasan Priştina Ekonomi Meslek Lisesinde de tören düzenlendi.

İşsizlik oranının yüzde 40 olduğu Kosova'da yetişmiş eleman ihtiyacının karşılanması ve işsizliğin azaltılması için meslek liseleri önemli bir rol üstlenmekte. Mitroviça'nın en önemli meslek okullarından biri olan Hasan Priştina Ekonomi Lisesinde ise TİKA tarafından 34 bilgisayarlı iki muhasebe laboratuvarı kuruldu. Gerçekleştirilen proje ile, öğrencilerin tam donanımlı laboratuvarlarda daha nitelikli eğitim almaları, sanal şirket kurulması ve muhasebe uygulamaları gibi konularda teorik bilgilerin gerçek hayatta uygulamalı bir şekilde öğrenmeleri sağlanarak okuldan mezun olduktan sonra piyasaya daha donanımlı bir şekilde girmelerinin amaçlandığı belirtildi.

Lise müdürü Avdullah Bejtullahu, Büyükelçi Kılıç ve TİKA Koordinatörü Hasan Burak Ceran'a yapılan yatırımlardan dolayı teşekkür ederek, öğrencilerin artık teori derslerinin yanı sıra pratik de yapabileceklerini söyledi.

TİKA’dan Mitroviça okullarına destek

TİKA’dan Mitroviça okullarına destek

TİKA’dan Mitroviça okullarına destek

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim