• BIST 9507.36
  • Altın 2492.827
  • Dolar 32.4863
  • Euro 34.7687
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 23 °C

TİKA’dan Makedonya’da ceviz yetiştiriciliğine destek

TİKA’dan Makedonya’da ceviz yetiştiriciliğine destek
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Makedonya'nın batısında Mavrova ve Rostuşe, Merkez Jupa ve Debre ve doğusunda Pehçova Crnik...

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Makedonya'nın batısında Mavrova ve Rostuşe, Merkez Jupa ve Debre ve doğusunda Pehçova Crnik bölgelerine çevre şartlarının ve iklim koşullarına uyumlu Türkiye menşeli (Çendler türü) 4 bin adet ceviz fidanı desteği sağladı.

TİKA, Makedonya'da faaliyete başladığı 2005 yılından itibaren çeşitli bölgelerde kırsal kalkınmaya katkıda bulunmak ve bölgede ekonominin canlandırılmasını sağlamak amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. TİKA tarafından gerçekleştirilen projelerde, gelir artırıcı tarımsal üretim faaliyetlerinin cazip bir meslek haline getirilmesine yönelik destekleme modeli ele alınıyor. Bu amaçla kırsalda girişimci, güvenilir, güçlü, gönüllü bireylerin üretime bilinçli ve donanımlı olarak katılması hedefleniyor.

TİKA'nın desteği ile geçmiş yıllarda meyvecilik, örtü altı sebze yetiştiriciliği ve arıcılık projeleri şeklinde uygulanan tarımsal kalkınma projelerine bu yıl meyve bahçesi tesisi ile devam ediliyor. Bitkisel üretime yönelik başlatılan "Ceviz Yetiştiriciliği Projesi" ile Makedonya'nın batısında Mavrova ve Rostuşe, Merkez Jupa ve Debre ile doğusunda Pehçova Crnik bölgelerinde çevre şartlarının ve iklim koşullarının da projeye uygunluğu sebebiyle Türkiye menşeli (Çendler türü) ceviz fidanlarının dikimi için ailelere 4 bin adet ceviz fidanı temin edildi. TİKA tarafından gerçekleştirilen projeyle girişimciliğin desteklenmesi, gelir düzeyinin yükseltilmesi, alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması ve bu sayede tarımda sürdürülebilirliğin sağlanması amaçlanıyor.

Projede ilk etapta sağlanan fideler ile ceviz bahçesi kuruldu. Projenin ikinci etabında ise proje başarısının sağlanması için budama ve bakım eğitimi planlanıyor. Temin edilen fidanlar, olumlu çevre şartları altında 80-100 yıl arası ürün verebilen ve dikiminden itibaren 3-4 yıl sonra fidan başı yıllık 25-30 kg arası ürün verebilecek kapasiteye erişebilecek ve yetiştirici ailelere hanebaşı 10 bin Avro'ya yakın gelir sağlayabilecek.

"Sonsuz teşekkürler Türkiye"

Batı Makedonya'daki ceviz fidanı dağıtım törenine katılan Merkez Jupa Belediye Başkanı Arian İbrahim, TİKA tarafından temin edilen ceviz fidanlarına hem bizzat kendisi hem de ekonomik durumu kötü olan ve bu projeden faydalanacak aileler tarafından sahip çıkılacağını, bu vesileyle ekonomik açıdan daha da güçleneceklerini ifade etti.

Merkez Jupa'daki çiftçilerden ev hanımı Cevriye Dursun; TİKA'nın sağladığı ceviz fidanlarından kendisinin de yararlanmasından dolayı çok büyük memnuniyet duyduğunu ifade edip, "Sonsuz teşekkürler Türkiye" diyerek duygularını dile getirdi.

Doğu Makedonya'nın Pehçevo Belediyesi'ne bağlı Crnik köyündeki ceviz fidanı dağıtım törenine katılan Pehçevo Belediye Başkanı Dragan Trençovski ise "Crnik köyü için toplamda bin adet ceviz fidanının önemli bir rakam olduğunu belirterek, Crnik köylüleri ağırlıklı olarak tarım ile uğraşıyor; bu destek bizim belediyemiz için çok önemli" dedi.

TİKA'nın öncülük ettiği bölgesel işbirliği kapsamında, Makedonya'da yeni üretim alanlarının geliştirilmesinde farkındalık oluşturulması, işsizlik ve göçten dolayı yaşanan bölgesel sıkıntıların azaltılarak, ailelerin gelir düzeylerinin artırılması ile kırsal kalkınmaya katkıda bulunulması amaçlanıyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim