• BIST 9693.46
  • Altın 2507.88
  • Dolar 32.5754
  • Euro 34.7621
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 20 °C

TİKA’dan, Lübnan’daki Filistinli Yaşlılar Merkezine Destek

TİKA’dan, Lübnan’daki Filistinli Yaşlılar Merkezine Destek
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Lübnan'da Filistinli mültecilerin kampında bulunan yaşlı merkezlerine ekipman ve malzeme...

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Lübnan'da Filistinli mültecilerin kampında bulunan yaşlı merkezlerine ekipman ve malzeme desteğinde bulundu.

TİKA, faaliyet gösterdiği ülkelerde ayrım gözetmeksizin mültecilere yönelik projeler gerçekleştirmeye devam ediyor. Bu kapsamda TİKA Lübnan'da bulunan iki mülteci kampındaki yaşlı merkezlerine ekipman ve malzeme desteğinde bulundu.

TİKA tarafından Lübnan'daki Burj al Barajnah ve Nahr El-Bared mülteci kamplarında yaşlılara hizmet veren Aktif Yaşlanma Merkezlerinin ihtiyaçlarının karşılanması kapsamında bilgisayar, TV, mutfak ekipmanları ve malzemeleri, oturma grupları, masa ve sandalye gibi birçok temel eşya temin edildi.

Aktif Yaşlanma Merkezleri'nde yaşlılara her türlü destek veriliyor. Yaşlılar için düzenli olarak günlük gidebilecekleri, kaliteli zaman geçirebilecekleri, sağlıklı ve güvenli ortamlar sağlanıyor. İhtiyaç sahibi yaşlıların ihtiyaçları giderilerek, yatalak durumda ya da yürüyemeyen yaşlıların evlerine yemek hizmeti veriliyor. Merkezler aynı zamanda bir üretim merkezi olarak faaliyet gösteriyor. Günlük olarak talebe göre yemek üretimi yapıp satıp, bu yolla merkez için belli bir gelir elde ediliyor ve tüm bu üretim süreçlerinde yaşlılar yer alıyor. Böylece yaşlılık kaynaklı sorunları asgariye indirilerek, üretime aktif katkıları ve yeniden faydalı olma duygusu nedeniyle hayata yeniden bağlanıyorlar.

TİKA Lübnan Koordinatörü Hacı İbrahim Erbir konu ile ilgili yaptığı açıklamada Filistinlilerin, uzun yıllardır bu ülkede bulunmaları nedeniyle Lübnan'ın önemli bir parçası haline geldiğini belirterek, "TİKA, tüm diğer kesimlere olduğu gibi Filistinli sığınmacılar için de projeler yapmaktadır. Bu proje kapsamında Lübnan'daki Burj al Barajnah ve Nahr El-Bared mülteci kamplarında bulunan Aktif Yaşlanma Merkezlerine ihtiyaç duyulan sosyal faaliyet ekipmanları ile yemek üretimi için gerek duyulan tüm araç ve gereçler tedarik edilmiş ve merkezlere teslim edilmiştir. Yapılan proje önemli bir proje olup bu kamplarda bulunan merkezlerindeki yaşlılara daha üretken ve aktif bir yaşlılık dönemi sürdürme ve sosyalleşme imkanı sağlanacaktır" dedi.

"YAŞLILAR BU MERKEZLERE GELEREK SOSYAL YAŞAMLARINI GÜÇLENDİRİYOR"

Mülteci kamplarında yaşlı olmanın ayrı bir psikolojisi olduğunu ifade eden Erbir, "Burada mekanlar maalesef dar ve imkanlar sınırlı. Dolayısıyla yaşlanınca insanlar diğer aile üyelerine yük olduklarını düşünüyorlar, tüketiyor ama üretemiyorlar ve ayrıca bakıma ihtiyaç duyuyorlar. Ancak bu tür merkezler sayesinde aileler üzerindeki yük kalkıyor ve yaşlılar bu merkezlere gelerek sosyal yaşamlarını güçlendiriyorlar ve hayata yeniden tutunuyorlar. Bu proje ile biz de TİKA olarak buna katkı sağlamayı amaçladık" diye konuştu.

Aktif Yaşlanma Merkezinin Müdürü Seher İbrahim Serhan ise merkezde yapılan yemeklerin dışarıya satılarak merkeze ek gelir sağlandığını belirtti. Serhan, merkezde 60 yaş ve üzeri Filistinlilerin bir araya gelerek kamptaki zor koşulları bir nebze olsun hafiflettiklerini iletti. Serhan, merkezlerinde ihtiyaç duyduğukları tüm ekipman ve malzemelerin TİKA tarafından temin edildiğini belirterek, desteklerinden dolayı TİKA ve Türkiye'ye teşekkür ettiğini söyledi.

Merkezde bulunan Filistinli 68 yaşındaki Meryem Nemr Mahmud da Türkiye tarafından verilen desteğe teşekkür ettiğini ve bu merkez sayesinde yalnız kalmadıklarını belirterek, "Toplumun dışında yaşamıyoruz, üretiyoruz ve faydalıyız. Burada bize yardım ediyorlar. Gördüğünüz gibi arkadaşlarımızla sohbet ediyoruz. Allah'a şükür ki burada her türlü faaliyet yapılıyor. Hatta geziler bile düzenleniyor. Her türlü ihtiyaçlarımız burada temin ediliyor. Yemeklerimizi hep beraber sanki bir aile gibi yiyoruz. Bu bize yeniden can verdi" diye konuştu.

TİKA’dan, Lübnan’daki Filistinli Yaşlılar Merkezine Destek

TİKA’dan, Lübnan’daki Filistinli Yaşlılar Merkezine Destek

TİKA’dan, Lübnan’daki Filistinli Yaşlılar Merkezine Destek

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim