• BIST 8718.11
  • Altın 2245.94
  • Dolar 32.3321
  • Euro 35.1754
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C
  • İzmir 8 °C

TİKA’dan Gine Bissau’ya arıcılık sektörünün gelişmesi için destek

TİKA’dan Gine Bissau’ya arıcılık sektörünün gelişmesi için destek
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Gine Bissau'nun başkenti Bissau'ya 200 kilometre uzaklıkta bulunan Mansaba Eyaleti'nin...

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Gine Bissau'nun başkenti Bissau'ya 200 kilometre uzaklıkta bulunan Mansaba Eyaleti'nin kuzeyindeki Oio bölgesinde kırsal alanda yaşayan 50 kadına arıcılık malzemesi desteğinde bulunuldu.

TİKA, faaliyet gösterdiği coğrafyalarda özellikle tarım ve hayvancılık alanında gerçekleştirdiği projelere yenilerini eklemeye devam ediyor. Bu kapsamda Gine Bissau'da tarım ve hayvancılık alanında önemli projeleri hayata geçiren TİKA, KAFO Kırsal Kalkınma Federasyonu işbirliğinde Gine Bissau'nun başkenti Bissau'ya 200 kilometre uzaklıkta bulunan Mansaba Eyaleti'nin kuzeyindeki Oio bölgesinde kırsal alanda yaşayan 50 kadına yardımda bulundu. Arı kovanları ve gerekli ekipmanlardan oluşan malzemeler, düzenlenen törenle teslim edildi. TİKA ile KAFO Kırsal Kalkınma Federasyonu işbirliğiyle yapılan "Kırsal Alanda Kadınlara Arıcılık Projesi"nin ilk etabı başarıyla gerçekleştirildi. Söz konusu proje ile kırsal bölge modern arıcılık teknikleriyle faaliyet gösterecek çiftçi kadın, erkek ve gençlerinin yaşam standartlarının yükseltilmesi hedeflendi.

Mansaba bölgesinin Djalicunda şehrinde yerleşkesi bulunan KAFO merkezinde gerçekleştirilen teslim törenine, Türkiye Cumhuriyeti Gine Bissau Fahri Konsolos Yardımcısı Tahir Pires, Mansaba Valisi Silvestre Darama, Oio Vali Yardımcısı Faustino Paulo Mango, Oio Belediye Başkanı Julio Boasse, KAFO Başkanı Sambu Seck, Oio Ticaret Odası Başkanı Quedjau Fofana, Tarım Bakanlığı Arıcılık Genel Müdürü Fode Sisse, Oio bölge veterineri Califa Balde, kooperatif başkanları, üretici kadınlar, yerel basın mensupları ve TİKA yetkilileri katıldı. Törende konuşan Mansaba Valisi Silvestre Darame, Türkiye'yi bu proje sayesinde tanıdıklarını, Türk malı olan arıcılık kitlerinin Mansaba'da bal üretiminin artmasına, sağlıklı ve kaliteli bal sağımının yapılmasına, ayrıca kadınlara önemli katkılar sağlayacağını belirtti. Darame, TİKA tarafından temin edilen arıcılık kitlerinin insanların geçim kaynaklarına katkı sağlayacak olmasından duyduğu memnuniyeti ifade ederek, Türkiye'ye teşekkürlerini iletti.

KAFO Başkanı Sambu Seck de, Türkiye'nin arıcılık alanında modern tekniklere sahip olduğunu, bilgi ve malzeme desteğiyle Gine Bissaulu kadınlar için proje başlatılarak, gelir seviyelerinin artırılacağını ifade etti. Seck, Oio bölgesinde iptidai şartlarda bal üretimi yapan kadınlara 10'ar adet kovan, elbise, körük, fırça, ana üretim seti gibi malzemelerin dağıtımının yapıldığını, bal süzme kazanı ve sır alma kazanı ile hasat sonunda kaliteli sağımlar yapılabileceğini ifade etti. Ayrıca bu kadınların geçim kaynaklarına çok önemli katkılar sağlanacağına değinen Seck, yaklaşık 500 kişinin direkt faydalanacağı arıcılık projesi ile üretim sezonunda yaklaşık bir ton civarında bal hasadı yapılabileceğini söyleyerek, Türkiye Cumhuriyeti ve TİKA'ya şükranlarını sundu.

TİKA’dan Gine Bissau’ya arıcılık sektörünün gelişmesi için destek

TİKA’dan Gine Bissau’ya arıcılık sektörünün gelişmesi için destek

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim