• BIST 9090.76
  • Altın 2323.472
  • Dolar 32.3694
  • Euro 34.9717
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 21 °C

TİKA Türkiye’nin mesleki eğitim alanındaki tecrübesini Tacikistan’a aktarıyor

TİKA Türkiye’nin mesleki eğitim alanındaki tecrübesini Tacikistan’a aktarıyor
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından farklı ülkelerde uygulanan Meslek Edindirme ve İstihdam Programı (MESİP) kapsamında...

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından farklı ülkelerde uygulanan Meslek Edindirme ve İstihdam Programı (MESİP) kapsamında Tacikistan'da kaynakçılık eğitimleri verildi.

Tacikistan Çalışma, Göç ve İstihdam Bakanlığı işbirliğiyle gerçekleştirilen eğitimlere Tacikistan'da faaliyet gösteren Yetişkinler Eğitim Merkezlerinde çalışan eğitmenler ve meslek liselerinde görevli öğretmenler katıldı. Tacikistan'da işsizliğin azaltılması amacıyla Çalışma, Göç ve İstihdam Bakanlığı tarafından farklı bölgelerde kurulan Yetişkinler Eğitim Merkezi, işsiz bireylerin mesleki eğitim almalarına imkan tanıyor. Duşanbe Yetişkinler Eğitim Merkezi bünyesinde 2012 yılında TİKA tarafından "Kaynakçılık Eğitim ve Uygulama Atölyesi" kuruldu. Atölye ile özellikle yoksul ve işsiz vatandaşların mesleki eğitim almaları ve Tacikistan'ın işgücü piyasasında nitelikli elemanlar olarak istihdam edilmeleri hedeflendi. TİKA tarafından kurulan atölyede bugüne kadar 800'ün üzerinde öğrenci mesleki eğitim aldı.

Atölyede bir ay süren eğiticilerin eğitimine Tacikistan Çalışma, Göç ve İstihdam Bakanlığı tarafından belirlenen ve Tacikistan'ın farklı bölgelerinden gelen toplam 32 kursiyer katıldı. Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı tarafından görevlendirilen alanında uzman 3 eğitmen tarafından yürütülen eğitim programında kursiyerlere teknik resim, metal tasarım ve kaynak teknikleri hakkında teorik ve uygulamalı dersler verildi. Eğiticiler, görev yaptıkları Yetişkinler Eğitim Merkezlerinde ve meslek liselerinde öğrendikleri bilgileri kendi öğrencilerine aktaracak.

Eğitim programı sonunda Duşanbe Yetişkinler Eğitim Merkezinde gerçekleştirilen kapanış programına, Tacikistan Çalışma, Göç ve İstihdam Bakanı Birinci Yardımcısı Emin Numon Sanginzoda, Türkiye'nin Duşanbe Büyükelçisi Ali Rifat Köksal, TİKA Duşanbe Koordinatörü Tarık Mete ve diğer davetliler katıldı. Programda konuşan Bakan Birinci Yardımcısı Sanginzoda, TİKA ile olan işbirliklerinin uzun yıllardır devam ettiğini ve bu işbirliğinden çok memnun olduklarını, ileriye doğru bu işbirliklerini arttırarak devam ettirmek istediklerini dile getirdi. Büyükelçi Köksal, Türkiye ve Tacikistan arasındaki ilişkilerin çok eskiye dayandığını ve Mevlana Celaleddin Rumi gibi ortak kültürel değerlerden güç aldığını belirtti. Köksal, Türkiye'nin Tacikistan halkının yaşam kalitesini yükseltmeye yönelik her türlü projeye katkı sağlamaya hazır olduğunu dile getirdi.

Konuşmaların ardından Türkiye'den gelen eğiticilere ve TİKA Koordinatörü Tarık Mete'ye Çalışma, Göç ve İstihdam Bakanı adına teşekkür belgesi takdim edildi. Eğitime katılan kursiyerlere de sertifikaları dağıtıldı. Kapanış programının son bölümünde eğitimler süresince kursiyerler tarafından üretilen materyaller ile hazırlanan serginin açılışı gerçekleştirildi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim