• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 17 °C

Ticarette Karekodlu Çek Dönemi

Ticarette Karekodlu Çek Dönemi
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ve Kredi Kayıt Bürosu A.Ş. (KKB) işbirliğinde, Karekodlu Çek Uygulamaları Bilgilendirme Semineri, ATSO Meclis Salonunda...

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ve Kredi Kayıt Bürosu A.Ş. (KKB) işbirliğinde, Karekodlu Çek Uygulamaları Bilgilendirme Semineri, ATSO Meclis Salonunda gerçekleştirildi. ATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa İssi'nin ev sahipliği yaptığı seminerde, Findeks Grup Yöneticisi Serkan Siyasal da karekodlu çek hakkında bilgi aktardı.

EN BÜYÜK PROBLEM TAHSİLAT

ATSO Başkan Yardımcısı Mustafa İssi etkinlik açılışında yaptığı konuşmada, üyelerin son yıllarda en çok yakındıkları konuların başında tahsilatlarda yaşanan sıkıntıların geldiğini belirterek, tahsilat sorununda da en önemli unsurun karşılıksız çek olduğunu ifade etti. Karşılıksız çeklerin bankalara ibraz edilen çeklere oranının adet ve tutar olarak yüzde 4 düzeyinde olduğunu ifade eden İssi, "Antalya'da da benzer bir oran söz konusudur. Oran düşük gibi görünmesine rağmen işlemeler için yıkıcı etkileri olabilmekte, ticarette güveni sarsabilmektedir" dedi.

Karşılıksız çek oranlarının düşük olmasına rağmen, piyasada büyük bir yakınma sebebi olmasını da sorunlu çekin gerçekte daha fazla olduğunu ve karşılıksız çeklerin işleminin başka çare kalmadığında yapıldığını ve çeke karşı ciddi bir güven kaybı olduğuna dayandıran Başkan Yardımcısı İssi, "Oysa ticaretin esas unsuru güvendir. Güven olmayan yerde ticaret de gelişmez. Maalesef Türkiye'de eskiden söz senetti, şimdi bırakın sözü, bırakın senedi, çek bile güven telkin etmiyor. Antalya'da artık birçok işletme çok emin olmadığı takdirde sipariş kabul etmiyor, mal vermiyor" şeklinde konuştu.

Karekodlu çek uygulamasının yapılan reklama rağmen yeterince bilinmediğinin ve bu yenilikten gerekli düzeyde yararlanılmadığının altını çizen İssi, "Kredi Kayıt Bürosunun teknik altyapıyı kurmasıyla karekodlu çek uygulaması, ülkemizin ticari hayatına çok önemli bir yenilik getirmiştir. Yasal düzenleme öncesinde Türkiye'de kredi sicili merkez bankası tarafından tutuluyordu. Bu yapı tüccarın çek sicili konusunda çok da detaylı bilgi vermiyor ve 10 yılda tek bir çeki dönen firmanın bile sistemde çeki dönenler kategorisinde yer aldığı görülüyordu. Kişi veya şirketlerin ödeme alışkanlıklarıyla ilgili detaylı bilginin bir merkezde toplanmasıyla çek sistemi daha sağlıklı ve rahat işleyecektir" ifadelerini kullandı.

KAREKODLU ÇEKİN FAYDALARI

Sistemin çekle iş yapan her kurumun işine yarayacağını dile getiren İssi, karekodlu çek sisteminin avantajlarını sıraladı. İssi, karekodlu çek sisteminin eski sisteme göre; kabul edilecek çekin güvenilirliği hakkında bilgi vereceğini, karşılıksız ve sahte çek riskini en aza indireceğini, kullanacak kişiye güvenilirlik açısından itibar kazandıracağını, çeklerin piyasadaki kullanımını kolaylaştıracağı ile birlikte ödeme ve tahsilat planlarının da daha sağlıklı yapılmasını sağlayacağını belirtti.

Karekodlu çek uygulaması hakkında katılımcılara detaylı bilgi veren Findeks Grup Yöneticisi Serkan Siyasal, uygulamanın avantajlarını aktardı, uygulamanın ticari itibar açısından öneminin altını çizdi.

ATSO Başkan Yardımcısı Mustafa İssi de seminer sonunda günün anısına Siyasal'a bir tablo hediye etti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim