• BIST 9090.66
  • Altın 2324.412
  • Dolar 32.3684
  • Euro 34.9498
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 19 °C

Tıbbi Cihaz Üretiminde Hamle

Tıbbi Cihaz Üretiminde Hamle
Bursa Ticaret ve ¬Sanayi Odası (BTSO), ithalatın yoğun olarak yaşandığı tıbbi cihazlar alanında yerli üretimin payını artırmak için "Sağlık Teknolojileri...

Bursa Ticaret ve ¬Sanayi Odası (BTSO), ithalatın yoğun olarak yaşandığı tıbbi cihazlar alanında yerli üretimin payını artırmak için "Sağlık Teknolojileri Kümelenmesi'ni hayata geçirdi.

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, medikal teknolojileri ithalatının dış ticaret açığı verilen stratejik sektörlerden birisi olduğunu söyledi. BTSO olarak Türkiye'nin ve Bursa'nın bu alandaki payını güçlendirmek istediklerini dile getiren Burkay, "Tıbbi cihazlar sektörü her ülke için en öncelikli ve kritik sektörlerden birisi. Dünyada güçlü ekonomilere sahip ülkelerin bu sektörde de büyük bir paya sahip olduğunu görebiliriz. BTSO olarak bizler de Sağlık Konseyi'mizin desteğiyle medikal teknolojileri sektöründe üretim yapacak firmaların Bursa'da kümelenmesini istiyoruz. Yüksek teknoloji üretimin merkezi olacak TEKNOSAB'a sağlık teknolojileri yatırımlarının gelmesini de hedefliyoruz. Bu anlamda bizlere her alanda desteğini esirgemeyen Sağlık Bakanımız Sayın Mehmet Müezzinoğlu'na teşekkürlerimi sunuyorum" dedi.

BTSO'nun yürüttüğü 5. Kümelenme olan Sağlık Teknolojileri Kümelenmesi'nin tanıtımı ise iş dünyası temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi. BTSO Altıparmak Binasında düzenlenen Sağlık Sektörü Konseyi Genişletilmiş Toplantısı'na Uludağ Üniversitesi (UÜ) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, BTSO Yönetim Kurulu Üyesi İlker Duran, BTSO Sağlık Konseyi Başkanı ve Meclis Üyesi Dr. Mustafa Esgin, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Rüstem Aşkın, Sağlık Bakanlığı Danışmanı Yüksel Özkan, meclis ve komite üyeleri ile sektör temsilcileri katıldı. BTSO Yönetim Kurulu Üyesi İlker Duran, 8 ayrı Ur-Ge projesi ile Türkiye'nin en çok Ur-Ge Projesini yürüten kurumu olan BTSO'nun kümelenme platformları ile de sektörler arasındaki sinerjiyi güçlendirdiğini ifade ederek, "Firmalarımızın gücüne ve potansiyeline inanıyoruz. Sektör temsilcilerimizin de katkılarıyla Bursa'mızı ileri teknoloji ürünlerinin üretildiği bir merkez haline getirmeyi amaçlıyoruz" diye konuştu.

UÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay ise, tıbbi cihazlar üretiminde ilk başta önceliklendirmenin iyi yapılması gerektiğini belirterek, "Tıbbi cihazlar ve ilaçlar, Türkiye'de enerjiden sonra en önemli ithalat kalemlerinden birisidir. Bu trend bu şekilde devam ederse açık büyümeye devam edecek. Yeni kurulması planlanan hastaneleri ve onların cihaz ihtiyaçlarını düşünürsek, mutlaka bu konuda yerli üretimin payı artırmalıyız. Bu cihazların üretilmesinin o kadar kolay olmadığını biliyoruz. Bu noktada tıp doktorlarının yanı sıra mühendislerve kimyagerlere de büyük işler düşüyor. Kaynaklarımızı doğru yönlendirmek için stratejik ajandamızdaki öncelikli maddelerin doğru bir şekilde yapılması lazım."

BURSA'YA SAĞLIK ÜNİVERSİTESİ KURULABİLİR

BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, BTSO'nun yürüttüğü projelere akademik kadrosuyla destek verebileceklerini anlatarak, "İş dünyamızdan gelen her talep bizim için çok önemli. Bizler sizin her zaman hizmetinizdeyiz. Türkiye'de üniversite sayılarının artması ve ihtisaslaşması çok önemli. Bu noktada Bursa'ya bir sağlık üniversitesi kurulabilir. Bu üniversitede tıp fakültesi, diş hekimliği, eczacılık ve termal turizmle ilgili eğitimler de verilir" diye konuştu.

BURSA, TIBBİ CİHAZ ÜRETİMİNDE ÖNEMLİ MERKEZ OLABİLİR

BTSO Sağlık Konseyi Başkanı ve Kümelenme Lideri Dr. Mustafa Esgin, Türkiye'de tıbbi cihaz sektöründe yaklaşık 1,7 milyar dolar ithalat, 250 milyon dolar da ihracat yapıldığını söyledi. İthalatın yüzde 50'sinden fazlasının Almanya ve ABD'den yapıldığını ifade eden Esgin, tıbbi cihazlar sektöründe bin 100'e yakın yerli üreticinin olduğunu dile getirdi. Medikal teknolojiler ithalatını azaltmanın tek yolunun yerlilik oranının artırılmasından geçtiğini söyleyen Esgin, "Konseyimizin de katkılarıyla dünyada ve Türkiye'de örnek kümelenme gruplarını yerinde inceledik. Birçok sektörde önemli bir merkez olan Bursa'nın sağlık teknolojilerinin üretiminde de pay almasını hedefliyoruz. Sağlık Teknolojileri Kümelenmemiz, firmalarımız arasında bir farkındalık oluşturacaktır. Bu noktada bizlere destek veren BTSO Yönetim Kurulu Başkanımız İbrahim Burkay'a da teşekkür ediyoruz" dedi.

Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Rüstem Aşkın ise, BTSO tarafından kurulan Sağlık Teknolojileri Kümelenmesine her türlü desteğe vermeye hazır olduklarını söyledi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim