• BIST 9732.98
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 27 °C

TGC’den kadın odaklı haberler için kılavuz

TGC’den kadın odaklı haberler için kılavuz
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Kadın Komisyonu, "Kadın ve Medya Toplumsal Cinsiyet Eşitlikçi Haber Kılavuzu" hazırladı.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Kadın Komisyonu, "Kadın ve Medya Toplumsal Cinsiyet Eşitlikçi Haber Kılavuzu" hazırladı. Kılavuzda; cinsiyetçi dil, kadına yönelik şiddet, cinsel saldırı, tecavüz ve magazin haberleri yaparken nelere dikkat edilmesi gerektiği örneklerle anlatılıyor.

TGC Kadın Komisyonu medyadaki cinsiyetçi dilin önüne geçilmesi için "Kadın ve Medya Toplumsal Cinsiyet Eşitlikçi Haber Kılavuzu" hazırladı. Beş bölümden oluşan kılavuz TGC Başkanı Turgay Olcayto'nun da katıldığı bir basın toplantısıyla Cağaloğlu'ndaki Gazeteciler Restoran'da tanıtıldı.

Olcayto, hazırlanan kılavuzun geç kalmış bir çalışma olduğuna dikkat çekerek "Kadın ucuz emeğe malzeme ediliyor" dedi. Kadınların düşük ücretle çalıştırılmaması gerektiğini belirten Olcayto sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye zorlu bir dönemden geçiyor. Bu yalnız gazeteciler için değil, akademisyenler, aydınlar ve emekçiler için de böyle. Diğer iş kollarında kadınlar erkeklerden çok daha düşük ücretle çalıştırılıyor. Bu basın sektöründe de böyle. Kadına yönelik şiddet, nefret söyleminin odağına kadını oturtmak, kadını cinsellik objesi haline getirmek bizim medyanın marifetlerinden."

'SADECE MEDYA ÇALIŞANLARINI DEĞİL, OKUR VE İZLEYİCİLERİ DE HEDEFLİYORUZ'

TGC Kadın Komisyonu Koordinatörü Göksel Göksu, kitabın medya sektöründe çalışmış ve çalışmakta olan kadınların ortak kaygılarından yola çıkarak hazırlandığını dile getirdi. Göksu, çalışmayla yalnızca medya çalışanlarını değil, aynı zamanda okur ve izleyicilere de ulaşmayı hedeflediklerini anlattı. Göksu, medyada toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı meslektaşlarının olduğunu da belirterek, "Bizler hem sektörde çalışan kadınlar olarak, hem de sektörde çalışan kadınların yaptığı haberlerden yana dertliyiz. El birliğiyle bazı kuralları daha dikkatle hayata geçirirsek, bir adım daha atmış olacağız." diye konuştu. Kitabın genç gazeteciler için bir rehber olmasını umduklarını ifade eden Göksu, çalışmanın her türlü eleştiriye açık olduğunu belirtti. Göksu, son olarak bu konuda deneyimli gazeteci ve medya çalışanlarından destek beklediklerini sözlerine ekledi.

'KADIN HABERLERİNDE AYRINTILI DÜŞÜNMEK GEREKİYOR'

Akademisyenler olarak yıllarca haberin nasıl yapılmasını eleştirdiklerini belirten Kadir Has Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevda Alankuş da "Öğrencilerimiz bize "nasıl haber yapılır?" diye sorduğunda hiçbir kaynak yoktu. Ne yapılmaması gerektiğini söylüyorduk ama ne yapılması gerektiğini söyleyemiyorduk. Bu tür çalışmalar ne yapılması gerektiğini de söylüyor. Sadece gazeteciler için değil, iletişim fakülteleri için de önemli bir kaynak olacak." ifadelerini kullandı. Türkiye'de kadına şiddetin sıradanlaştığını, yaygınlaştığını ve meşrulaştığını dile getiren Alankuş, "Yılda ortalama 250 kadının öldürüldüğü ki geçen sene bu sayı 280'e ulaştığı bir ülkede yaşıyoruz. Medyanın kadınlara yönelik haberlerde çok ayrıntılı olarak düşünmeleri gerekiyor." şeklinde konuştu.

KLAVUZ 5 BÖLÜMDEN OLUŞUYOR

Kılavuzda; cinsiyetçi dil, kadına yönelik şiddet, cinsel saldırı, tecavüz ve magazin haberleri yaparken nelere dikkat edilmesi gerektiği örneklerle anlatılıyor. Çalışmada "Dünya cinsiyetçilikle nasıl mücadele ediyor?", "Ulusal ve uluslararası sözleşmeler" ve "Alternatif Sözlük" gibi bölümlerden oluşuyor. Ayrıca kitapta basında yer alan kadın haberlerinden örnekler de sunuluyor. Bu örneklerde yapılan yanlışlar gösterilirken, kadın haberleri yaparken nelere dikkat edileceği anlatılıyor.

Cihan

TGC’den kadın odaklı haberler için kılavuz

TGC’den kadın odaklı haberler için kılavuz

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim