• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 14 °C

Tesk’ten ’Gıda’ Açıklaması

Tesk’ten ’Gıda’ Açıklaması
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, giderek yükselen gıda fiyatlarının ülke gündeminde tartışmaları...

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, giderek yükselen gıda fiyatlarının ülke gündeminde tartışmaları artırırken, enflasyonun düşmesini de engellediğini belirtti.

TESK Genel Başkanı Palandöken, son dönemde artan gıda fiyatlarına ilişkin açıklamasında, "Vatandaş ucuz et, meyve ve sebze yemek istiyor. Yetkililerimiz fiyatlar düşsün diye önlemler alıyorlar. Ama piyasaya baktığımızda fiyatların yeterince düşmediği görülüyor. Vergilerin indirilmesi de dahil her türlü enstrüman göz önünde tutulmalıdır" dedi.

Palandöken, açıklanan Şubat ayı enflasyonuna bakıldığında TÜFE'nin yüzde 8,78 olmasına rağmen tüm gıda maddelerindeki enflasyon oranının yüzde 10,80'e çıkarak genelin üzerinde fiyat artışı gösterdiğine dikkat çekti. Palandöken, "Gıda fiyatlarındaki artış hepimizi yakından ilgilendiriyor. Fiyatların bu kadar artması yetersiz üretimden mi, maliyet kaynaklı mı, tekelci davranışlar mı var piyasada, mutlaka denetlenmesi ve araştırılması lazım. Piyasalarda rekabet ortamının sağlıklı işlemesi sağlanmalı" ifadelerini kullandı.

Et ile sebze ve meyve fiyatlarındaki artışın esnaftan kaynaklanmadığını vurgulayan Palandöken, şunları kaydetti:

"Öncelikle ticari araçların kullandığı akaryakıtta vergi indirimine gidilmeli. Bakın dünyada petrol fiyatları 110 dolarlar seviyesinden 27 dolarlar seviyesine kadar düştü. Ama ülkemizde bunun fiyatlara yansıması sadece yüzde 16'lar seviyesinde oldu. Eğer ticari akaryakıtta vergi indirimine gidilirse fiyatlar aşağı iner, enflasyon düşer. Yetkililerimiz gıda fiyatlarındaki artışı durdurmak için yapacakları denetimin yanında vergi indirim ve teşvikleri de olmak üzere maliyetleri düşürecek önlemleri almalılar. Piyasada rekabetin bitmemesi için esnaf ve sanatkarın ayakta durmasını sağlayacak destekler vermeliler."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim