• BIST 9516.19
  • Altın 2473.518
  • Dolar 32.472
  • Euro 34.5371
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 24 °C

Tes-der’den Taşeron İşçilerle İlgili Mevzuat Değerlendirmesi

Tes-der’den Taşeron İşçilerle İlgili Mevzuat Değerlendirmesi
Temizlik ve Sosyal Hizmetler İşverenler Derneği (TES-DER) Genel Sekreteri Sulhaddin Kaya, taşeron işçilerin özel statü ile kadroya alınması durumunda yaklaşık...

Temizlik ve Sosyal Hizmetler İşverenler Derneği (TES-DER) Genel Sekreteri Sulhaddin Kaya, taşeron işçilerin özel statü ile kadroya alınması durumunda yaklaşık 200 bine yakın işçinin işsizler ordusuna katılacağını savundu.

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu'nun (TURKONFED) yönetim kurulu toplantısı dün Diyarbakır'da yapıldı. TES-DER Genel Sekreteri Sulhaddin Kaya, çok sayıda işverenin katıldığı toplantıda, taşeron işçilerin özel statü ile kadroya alınmasına ilişkin bilgilendirme yaptı. Gündemde olan taşeron işçilerin özel statüye geçirilmesi amacıyla hazırlanacak mevzuatın yalnız "asıl iş" kapsamında çalıştıranlarla sınırlandırılmasının daha verimli olacağını belirten Kaya, "Aksi halde bu sektörde faaliyette bulunan şirketler ile çalışanların sosyal ve iktisadi yaşamlarında telafisi mümkün olmayan çöküşler yaşanacağından bu sektör ve sektörde istihdam edilen personelin, devletin sosyal ve hukuk gücüne olan inancı sarsılacaktır" dedi.

"İKTİSADİ KURULUŞLAR DA ZARAR EDECEK"

İşçilerin kazanılmış olan sendikal ve toplu iş sözleşmesi haklarının ellerinden alınıp, hiçbir güvencesi olmayan 3 yıllık sözleşmeler ile çalıştırılacağını anlatan Kaya, şunları kaydetti:

"Ayrıca sektörde istihdam edilen işçinin çoğunluğunun okur-yazar olmayan kesim olması nedeni ile gerek yapılacak sınav sonucu gerekse de diğer nedenlerden dolayı 200 bine yakını işsizler ordusuna katılacaktır. Bu işçi mağduriyetinin yanı sıra bu sektörde kurumsallaşmasını sağlamak amacıyla 30 yıldan bu yana tabiri caiz ise dişini tırnağına takıp kendi varislerinin geleceğini bu sektöre göre dizayn edip bu sektöre ait çeşitli branşlarda iş deneyimine sahip olunmak ve bunların tutarlarını yükseltmek amacıyla maddi anlamda büyük bedeller ödeyen 25 ile 30 bin arası şirketin kapısına kilit vurulacağından, bunun sonucu şirketlerin çoğunluğu iflas edip, milyar dolar tutarındaki makine parkı atıl hale gelecek. Yine bu sektör ve sektör ile bağlantılı olarak milyar doları aşan yapılan yatırımlar tamamlanamayacağından, bu yatırımlar için sağlanan milyar dolar tutarındaki kredilerin geri dönüşü sağlanamayacak, dolayısıyla bankalar başta olmak üzere çeşitli iktisadi kuruluşlar zarar edecektir. Ayrıca bu şirketlerin merkez iş yerlerinde istihdam edilen 100 bine yakın uzman eleman işini kaybedecektir. Bu nedenle konunun, hükümet yetkilileri başta olmak üzere sektör, işçi ve sendika temsilcileri ile görüşülüp, bu şekilde bir mevzuatın hazırlanması için konunun yetkili makamlara götürülmek üzere konfederasyonunuzun çaba göstermesini talep ediyoruz."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim