• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 19 °C

Terzioğlu: "2015’İ Tüm Zamanların En Yüksek Sonuçlarına İmza Atarak Tamamladık"

Terzioğlu: "2015’İ Tüm Zamanların En Yüksek Sonuçlarına İmza Atarak Tamamladık"
Turkcell Genel Müdürü Terzioğlu, şirketin 2015 yılını tüm zamanların en yüksek sonuçlarına imza atarak tamamladığını açıkladı.

Turkcell Genel Müdürü Terzioğlu, şirketin 2015 yılını tüm zamanların en yüksek sonuçlarına imza atarak tamamladığını açıkladı. Terzioğlu, şirketin Tüketici Finansman şirketi Turkcell Finansman A.Ş.'nin pilot uygulaması ile on mağazada günlük ortalama bin cihaz satışı gerçekleştiğini tüm Türkiye'ye yayıldığında hedefin günlük 10 bin satış olduğunu söyledi. Terzioğlu, ayrıca "5G'ye hazırlanıyoruz, uluslararası kurumlarla işbirliği içindeyiz" dedi.

Turkcell Genel Müdürü Terzioğlu'nun, şirketin finansal sonuçlarını açıkladığı toplantıda, Turkcell Türkiye ve Turkcell Grubu'nın 2015 yılı sonu itibarıyla hem gelir hem de faiz, amortisman ve vergi öncesi karda (FAVÖK), tüm zamanların en yüksek sonuçlarına imza attığını ifade etti.

Fiber ile ilgili başka bir operatörün yaptığı açıklamaya gönderme yaparak sözlerine başlayan Terzioğlu, "Yeni genel müdürlüğümüze hoş geldiniz, tek odalı bir ev bile olsa bizim evimiz sizin evinizdir" dedi.

Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, "2015, Turkcell tarihinde ilk kez 3 yıllık hedeflerimizi ortaya koyduğumuz ve bu hedeflere ulaşmak için cesur adımlar attığımız bir yıl oldu. Yılı her çeyrek artan bir performans ile tüm hedeflerimize ulaşarak başarıyla tamamladık" dedi.

Terzioğlu, "Grup gelirlerinin yüzde 90'ını oluşturan Turkcell Türkiye, yüzde 9,5 büyüyerek 11 milyar 481 milyon TL'lik gelire ulaştı ve yılı yüzde 32,7 FAVÖK marjı ile tamamladı. Turkcell Grubu ise yüzde 6,0 büyüme ile 12 milyar 769 milyon TL ciroya, FAVÖK'ü yüzde 10,1 artışla 4 milyar 141 milyon TL'ye, FAVÖK marjı ise 1,2 puanlık kayda değer bir yükselişle yüzde 32,4'e ulaştı. Proforma Grup net karı ise yüzde 18,3 yükselerek 2 milyar 590 milyon TL'ye ulaşırken, UFRS'ye göre 2 milyar 68 milyon TL olarak gerçekleşti. Bu başarılı sonuçlarda Turkcell'in üstün şebeke deneyiminin etkisiyle artan data ve dijital servis gelirleri itici güç oldu. 2015 yılında data gelirleri yüzde 38,1 büyüyerek 3,5 milyar TL'ye, servis gelirleri ise yüzde 38,5 büyüyerek 659 milyon TL'ye ulaştı. Yılın son çeyreğinde aylık abone başına data kullanımı 1,7 GB oldu ve Turkcell şebekesindeki akıllı telefon penetrasyonu yüzde 52'ye çıkarak data kullanımındaki bu artışı destekledi" ifadelerini kullandı.

Turkcell Grubu'nun finansal sonuçlarını değerlendiren Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu şunları kaydetti: "2015 Turkcell tarihinde ilk kez 3 yıllık hedeflerimizi ortaya koyduğumuz ve bu hedeflere ulaşmak için cesur adımlar attığımız bir yıl oldu. Yılı her çeyrek artan bir performans ile tüm hedeflerimize ulaşarak başarıyla tamamladık. Hissedarlarımıza daha fazla değer yaratmak için öncelikle Turkcell'i entegre iletişim ve teknoloji hizmetleri şirketi olarak konumlayacak organizasyonel dönüşümü tamamladık. Daha verimli bir bilanço yapısına geçmek amacıyla Ukrayna'daki iştirakimiz lifecell'deki hissedarlık oranımızı yüzde 100'e çıkarttık; iştiraklerimizin borçlarını yeniden yapılandırdık; tüketici finansman şirketimizi kurduk ve aldığımız 3 yatırım yapılabilir seviyede kredi derecelendirme notu ile çok iyi koşullarla yaklaşık 2,9 milyar ABD Doları fon temin ettik. Ayrıca, 4.5G ihalesinde en fazla sayıda frekansı alarak şebeke üstünlüğümüzü pekiştirdik."

"4.5G HIZIYLA FARK ATARAK BÜYÜMEYİ SÜRDÜRECEĞİZ"

Sektörün Nisan ayında 4.5G altyapısını hayata geçirmeye odaklandığına dikkat çeken Terzioğlu, "2016 yılında sektörümüzün en önemli gündemi 4.5G altyapısını hayata geçirmek olacak. 4.5G'de Taşıyıcı Birleştirme Teknolojisi ile önümüzdeki yıllarda mobil cihazlarda 1000 Mbps'nin üzerindeki hızları yine ilk kez ve sadece Turkcell sunacak. 2016, 4.5G ile entegre bir oyuncu olarak Türkiye telekomünikasyon pazarındaki konumumuzu daha da güçlendireceğimiz, üstün şebeke altyapımıza yatırım yapmaya devam edeceğimiz ve uluslararası alandaki fırsatlarla büyüme stratejimizi destekleyeceğimiz bir yıl olacak.

2015'te yatırımlarımızın gelirlere oranı yüzde 20 oldu. Önümüzdeki 3 senede yatırımlarımızı hızlandırarak 4.5G lisansına ilişkin ödemeler dahil olmak üzere 13 milyar TL daha yatırım yapmayı hedefliyoruz.

Başarılarımızdaki katkılarından dolayı tüm takım arkadaşlarımı ve paydaşlarımızı tebrik eder, bu süreçte desteklerinden dolayı Yönetim Kurulu'muza teşekkür ederim. Bu başarı hikayemizde daima bizimle birlikte olan müşterilerimize de bir kez daha şükranlarımı sunarım" dedi.

"5G'YE HAZIRLANIYORUZ"

Terzioğlu 5G çalışmalarına da başladıklarını belirterek, "5G'ye hazırlanıyoruz, uluslararası kurumlarla işbirliği içindeyiz" dedi.

MÜŞTERİ SAYISI VE ARPU'DA ARTIŞ

Turkcell'in 2015 yılında konsolide ettiği operasyonlarının faaliyet gösterdiği 5 ülkedeki toplam müşteri sayısının 51,4 milyona ulaştığını belirten Terziolu, "Türkiye'deki toplam müşteri sayısı 35,8 milyon oldu. Sektörde yıl içerisinde faturalı, fiber ve IPTV'de en fazla müşteriyi Turkcell kazandı. Faturalı müşteri sayısı 1,4 milyon artarken, sabit tarafta fiber müşteri sayısı ise 164 bin artışla 899 bine ulaştı. Turkcell'in toplam sabit müşteri sayısı ise 1,5 milyonu aştı. Hızla büyümeye devam eden Turkcell TV+ ise 2015'te IPTV'de 224 bin olmak üzere toplamda 558 bin müşteriye ulaştı. Turkcell'in üçlü oyun odağı kapsamında mobil tarafta ses, data ve servislerden her üçünü kullanan müşteri oranı yüzde 14 olurken, sabit tarafta ses, data ve TV kullanan müşteri oranı ise çeyrekte 4 puan artışla yüzde 23 oldu. Yeni iş modelinin kısa zamandaki olumlu etkisiyle artan üçlü teklif oranı ve faturalı bazı sayesinde mobil ARPU geçen yıla göre yüzde 9,1 artarak 25,1 TL olurken, sabit bireysel ARPU dördüncü çeyrekte yüzde 4,6 büyüme ile 50,3 TL'ye ulaştı.

Turkcell'in bölgesel genişleme ve küresel ürün ve çözümler sunma hedefleri doğrultusunda stratejik öneme sahip yenilikçi servislerine yönelik talep hızla artmaya devam etti.

Sesli ve görüntülü konuşma hizmeti ile fark yaratan yeni nesil iletişim platformumu BİP'in indirilme sayısı 6,2 milyona ulaştı. Türkiye'nin ardından Almanya, Ukrayna, Belarus ve Kuzey Kıbrıs'ta da lanse edilen BİP, toplamda 189 ülkede indirildi. Türkiye'nin en çok kullanılan bireysel bulut hizmeti olan Akıllı Depo'nun aktif kullanıcı sayısı 1,7 milyonu aşarken, Turkcell Müzik'in indirme sayısı ise yaklaşık 5,4 milyona ulaştı. Goller Cepte takımlarının gollerine ve haberlerine anında ulaşabildikleri servis GollerCepte'yi indirenlerin sayısı ise 1,8 milyona ulaştı" ifadelerini kullandı.

4.5G UYUMLU AKILLI PROJEKTÖR

4.5G teknolojisini destekleyen taşınabilir projektör ile TV izleme keyfini yeni bir boyuta taşıdıklarını belirten Terzioğlu, "Bir tablet büyüklüğünde olan ZTE Spro 2 Akıllı Projektör ile artık istenilen yerde üstelik dev ekranda televizyon izlenebiliyor. Sadece Turkcell'lilere özel cihazı alanlar aylık 15GB'lık mobil internet paketinin de sahibi oluyor. 5 inçlik ekranı olan akıllı ve 1280x720 çözünürlükte görüntü yansıtabilen cihaz 4.5G teknolojisini de destekliyor.

"TURKCELL'İN FİNANSMAN ŞİRKETİ PİLOT UYGULAMA DÖNEMİNDE GÜNDE 1000 KREDİYE DAYANDI"

Turkcell'in Tüketici Finansman şirketi Turkcell Finansman A.Ş., 2015'in Ağustos ayındaki Yönetim Kurulu kararının ardından Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) Ocak ayı sonunda verdiği izinle İstanbul'daki Bağdat Caddesi, Capitol AVM ve İstiklal Caddesi Pera Turkcell mağazalarında pilot uygulama ile faaliyetlerine başladığını belirten Turkcell Genel Müdürü, bu ay içerisinde İzmir ve Bursa'daki Turkcell mağazalarında esnek ödeme imkanları sunmaya başlayacağını, 1 Mart itibariyle ise tüm Türkiye çapındaki Turkcell mağazalarında hizmet vereceğini vurguladı.

Terzioğlu, Turkcell Finansman A.Ş.'nin şu ana kadar pilot uygulama aşamasında 16 günde toplam 6 bin 320 kredi ile 8,2 milyon TL'lik bir portföye ulaştığını kaydederek, "Pilot uygulaması ile on mağazada günlük ortalama bin cihaz satışı gerçekleşti. Tüm Türkiye'ye yayıldığında hedef günlük 10 bin satış" dedi.

"3 YILLIK PLANA 3 YILLIK PRİM"

Turkcell yeni yıl ile birlikte çalışanları için yepyeni bir yaklaşımla ele aldığı uzun vadeli bir teşvik planını hayata geçirerek, sektördeki ilkler arasında yerini aldığının altını çizen Terzioğlu sözlerini şöyle tamamladı: "Turkcell Uzun Vadeli Teşvik Planı" uygulaması, Turkcell'in hissedarları ile ortak menfaat oluşturmak, 3 yıllık stratejik hedeflerine odaklanarak sürdürülebilir başarısını desteklemek ve yetenekli çalışanları elde tutmak amacı ile geliştirildi. Bu teşvik planı ile toplam hissedar getirisine ve BİST ve gelişen pazarlarda benzer şirketlerin performansına göre Turkcell'in göreceli performansına odaklanılacak ve bu performans göstergelerine göre başarı ödüllendirilecek. Uzun Vadeli Teşvik Planı tüm Turkcell Grup Şirketleri üst yönetim, direktör ve potansiyeli yüksek yöneticileri kapsayacak. Turkcell yıllık performans primine ek olarak sürdürülebilir başarıyı desteklemek amacı ile uzun vadeli teşvik planından elde edilecek ödül tutarını 3 yıllık ödeme planı ile çalışanlarına dağıtacak".

"FİBERDE ÜÇE BEŞE BAKIP KÜÇÜK HESAP YAPMAMAK LAZIM"

Toplantı sonrası soruları yanıtlayan Terzioğlu, fiber altyapı hizmetlerinde ortaklık kurulmasıyla ilgili olarak, "Fiber Türkiye'nin konusudur. Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşması için dünyadaki örneklerinde olduğu gibi fiber altyapısına yatırım yapmalıdır. Biz bütün planlarımızı buna göre yaptık ve buna hazırız. Ancak bütün bu yatırımları operatörlerin hepsi ayrı yapar ve hayata geçirirse Türkiye'nin kaynakları israf olur. Kaynak israfı yapmamamız lazım. Üçe beş bakmamak ve küçük hesaplara girmemek lazım. Türkiye için bir seferberlik ihtiyacı var. Buna katkıda bulunmak için herşeye hazırız" dedi.

4.5G'NİN KAPSAMA ALANI

4,5G'nin kapsama alanıyla ilgili olarak Terzioğlu, "Tüm Türkiye'yi kapsamamız zaman alacak. 1 Nisan itibariyle 81 ilde sinyal vererek başlayacağız. Yıl sonuna kadar 5 bine yakın baz istasyonunu hayata geçirmiş oluruz" ifadelerini kullandı.

"FİNTUR'UN TAMAMINI ALABİLİRİZ"

Terzioğlu, Fintur ile ilgili soruyu şöyle cevapladı: "TeliaSonera ile çok yakın ve son derece verimli çalışıyoruz. Fintur'un yüzde 42'si bizim, yüzde 58'i TeliaSonera'nın. Onlar değişik nedenlerden dolayı Orta Asya pazarından çıkmak istiyor. Biz bunu saygıyla karşılıyoruz. Fintur'un tamamını almak üzere niyetimiz olduğunu beyan ettik. Eğer doğru bir fiyatta anlaşabilirsek, tamamını almaya hazırız. Bu pazarlarda daha çok yatırım yapmanın doğru olduğunu düşünüyoruz. Eğer doğru fiyatta anlaşamazsak, daha başka bir oyuncu daha yüksek bir para verirse ve biz o fiyatı beğenirsek biz de satıp çıkabiliriz. Amacımız hissedarlarımıza en doğru değeri yaratmak."

"İRAN PAZARI İLE İLGİLENİYORUZ"

İran'daki faaliyetleri ile ilgili olarak Kaan Terzioğlu, "İran geçmişte kötü deneyim yaşadığımız bir pazar. İran'a küsmek gibi bir durumumuz yok. İran büyük bir pazar ve dünya ile entegre olma sürecinde.İran pazarı ile ilgileniyoruz ve fırsatları da değerlendiriyoruz" dedi.

SES GELİRİNDEKİ GERİLEME

Terzioğlu, ses gelirinin cirodaki düşüşüyle ilgili olarak, "Sesin gelirlerimizdeki payı geçen yıl son çeyrekte ilk defa yüzde 50'nin altına indi. Bunu çok olumlu olarak karşılıyorum. Ses, müşterilerimizin mobil tarafta en dar kapsamlı hizmet alanı. Ses müşterisi bizden alabildiği en küçük hizmeti alıyor. Ses gelirlerimizin zaman içinde küçülmesi son derece doğal. Ses gelirlerinde küçülmenin gelecek her yıl yüzde 5-7 civarında olmasının doğal olduğu kabul ediliyor" ifadelerini kullandı.

HİSSE GERİ ALIMI VE TEMETTÜ

Hisse geri alımı ve temettü politikasıyla ilgili Turkcell Genel Müdürü Terzioğlu, "Dünya klasmanındaki şirketlerin elinde hangi araçlar varsa, firmayı efektif yönetme adına, bizim de elimizde aynı araçların olması gerekiyor. Dolayısıyla hisse geri alımı da bu araçlardan bir tanesidir. Bu iznin genel kurul tarafından verilmesi de süreçler açısından doğru olanı. Bu hakla beraber hisselerimizi alıp tutmak, trade etmek ya da aldığımız hisselerle birlikte uzun vadeli teşvik programlarını desteklemek gibi lider şirketlerin uyguladığı metodları uygulama şansına ulaşacağımızı düşünüyorum. Temettü politikamızda bir değişiklik yok. Temettüye ilişki genel kurulumuzda öneride bulunacağız. Genel kurulumuzun da vereceği kararı mart ayı sonunda göreceğiz."

Terzioğlu: "2015’İ Tüm Zamanların En Yüksek Sonuçlarına İmza Atarak Tamamladık"

Terzioğlu: "2015’İ Tüm Zamanların En Yüksek Sonuçlarına İmza Atarak Tamamladık"

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim