• BIST 9468.71
  • Altın 2495.182
  • Dolar 32.5987
  • Euro 34.8369
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 21 °C

Terzilik mesleği yok olma tehlikesinde

Terzilik mesleği yok olma tehlikesinde
Yalova Terziler Odası Başkanı Erdal Kardaşko, mesleğin her geçen gün yok olmaya yüz tuttuğunu söyledi.

Yalova Terziler Odası Başkanı Erdal Kardaşko, mesleğin her geçen gün yok olmaya yüz tuttuğunu söyledi. Kardaşko, "Böyle giderse 5 seneye Yalova'da terzi kalmayacak" diye konuştu.

Bir dönemin en gözde mesleği konumundaki terzilik her geçen gün unutuluyor. Mesleğin eski şaşalı günlerini çok aradıklarını dile getiren Yalova Terziler Odası Başkanı Erdal Kardaşko, mesleği bir sonraki kuşaklara aktarmanın bile neredeyse mümkün olamayacağını düşünüyor. Çırak bulmakta ve konfeksiyonlarla yurt dışından gelen ithal giysilerle rekabet etmekte zorlandıklarını vurgulayan Kardaşko, "Terzilerin şu anda en belirgin sıkıntısı çırak yetişmemesi. Aileler de artık çocuklarını terzilere çırak vermek istemiyor. Dolayısıyla da bu mesleği bizlerden sonra idame ettirecek olan kimse yetişmiyor. Ben çırak olarak mesleğe başladığımda bu işi yapan 30'dan fazla terzi vardı. Şimdi bu sayı çok azaldı. Ya 10 terzi var ya da yok. Bu gidişle bizden sonra Yalova'da 2-3 terzi kalır belki de hiç kalmaz. Çırak yetiştiremezseniz meslek ölmeye mahkumdur. Terzilik mesleği de hızla ölen bir iş koluna dönüştü" dedi.

Terzilere konfeksiyon darbesi

Terzilik mesleğinin giderek yok olmaya başlamasının altında yatan sebeplerden birisinin de konfeksiyonlar olduğuna vurgu yapan Kardaşko, "Elbette bunda diğer önemli bir etken ise konfeksiyonların artması da etkili. Buna bir de Çin gibi ülkelerden çok ucuz fiyatlara Türkiye'ye giyim eşyalarının girmeye başlaması mevcut durumu daha da kötü noktalara taşımaya başladı. Bir keten pantolonun satış fiyatı 15-20 TL aralığına kadar indi. Bir terzinin bununla rekabet etmesi mümkün değil" diye konuştu.

Devlet desteği şart

Terzilik mesleğinin canlandırılması için devlet desteğinin gerekli olduğunu söyleyen Yalova Terziler Odası Başkanı Erdal Kardaşko, "Terzilere artık devlet de sahip çıkmıyor. Bu meslek dalının korunması, yaşatılması ve bizlerden sonraki nesillere aktarılması adına adımlar atılması şart. Eğer bu yapılmazsa ülkede can çekişen terzilik mesleğini 10 yıl içerisinde kaybederiz" şeklinde konuştu.

Başka ülkelerde halen gözde meslek

Terzilik mesleğinin Avrupa başta olmak üzere birçok dünya ülkesinde halen gözde bir meslek olduğunu belirten Kardaşko, "Terzilik peygamber mesleğidir. Terzilik bir sanattır. Bu sanatın ülkemizde değeri yok. Birçok Avrupa ülkesinde terzilik halen çok gözde ve değerli bir meslek. İngiltere'de terzilerden takım elbise diktirmek için insanlar randevu alıyorlar. Kraliyet üyelerinin özel terzileri var. Terziler toplumun saygın bir meslek gurubu olarak kabul ediliyor. Devletleri destek veriyor. Ülkemizde de bir an önce gerekli önlemler alınmalı ve terzilik içerisine düştüğü durumdan kurtarılmalıdır " dedi.

Terzilik mesleği yok olma tehlikesinde

Terzilik mesleği yok olma tehlikesinde

Terzilik mesleği yok olma tehlikesinde

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim