• BIST 9645.02
  • Altın 2416.205
  • Dolar 32.5833
  • Euro 34.8133
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 27 °C

Terör Saldırılarıyla Sarsılan Belçika'ya Destek Yağıyor

Terör Saldırılarıyla Sarsılan Belçika'ya Destek Yağıyor
Peş peşe terör saldırılarıyla sarsılan Belçika'ya destek yağdı. İlk destek Avrupa'yı sırtlayan ülke Almanya'dan geldi. Merkel destek sözü verdi, terörle mücadelede kararlılık vurgusu yaptı.

Avrupa'nın kalbi, Avrupa Birliği'nin ve NATO'nun merkez üssü Brüksel bugün kaosu yaşadı. Peş peşe yaşanan saldırılarda 34 kişi hayatını kaybetti, 136 kişi ise yaralandı. Saldırılarla sarsılan Belçika'ya destek yağdı.

MERKEL'DEN DAYANIŞMA SÖZÜ

Almanya Başbakanı Angela Merkel, bu sabah Belçika'nın Başkenti Brüksel'de havalimanı ve metro istasyonunda gerçekleştirilen terör saldırılarını kınadı. Hükümet sözcüsü Steffen Seibert, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Brüksel'deki aşağılık saldırılar hepimizi birleştirdi" ifadelerini kullandı. Merkel, sözcüsü aracılığıyla paylaştığı mesajda, mağdurlarla dayanışma sözü verirken, terörle mücadele konusunda kararlılık vurgusu yaptı.

NATO: KORKAKÇA SALDIRI

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Brüksel'deki NATO Karargahı'nda güvenlik alarmı seviyesinin yükseltildiğini bildirdi.

Stoltenberg, yayımladığı yazılı açıklamada, Brüksel'deki saldırılar karşısında derin üzüntü duyduğunu belirtti. Bu kara günde müttefikleri Belçika'nın yanında olduklarını vurgulayan NATO Genel Sekreteri, "Bu bizim değerlerimize ve toplumumuza dönük korkakça bir saldırıdır. Terörizm demokrasiyi mağlup edemeyecek ve özgürlüklerimizi elimizden alamayacak." ifadesini kullandı.

NATO KARARGAHINDA GÜVENLİK ALARMI

Brüksel'de bulunan NATO Karargahı'nda alarm seviyesinin yükseltildiğini kaydeden Stoltenberg, tetikte kalmayı ve durumu çok yakından takip etmeyi sürdüreceklerini belirtti.

Saldırıların ardından birçok Avrupa ülkesi de alarma geçmişti.

İSVEÇ: BOYUN EĞMEYECEĞİZ

Brüksel'deki patlamalarla ilgili yazılı bir açıklama yayınlayan İsveç Başbakanı Stefan Löfven, "Bu sabah Brüksel'de meydana gelen saldırı, demokratik Avrupa'ya karşı yapıldı." dedi.

"Açık toplumumuza karşı terör saldırılarına hiçbir zaman boyun eğmeyeceğiz." diyen Başbakan Löfven, hükümetin gelişmeleri yakından takip ettiğini söyledi.

HOLLANDA BAŞBAKANI: KORKAKÇA VE CANİCE

AB Dönem Başkanı Hollanda'nın Başbakanı Mark Rutte, Belçika'daki terör eylemlerini "korkakça ve canice saldırılar" olarak değerlendirdi.

Belçika'ya destek için hazır olduklarını ifade eden Rutte, kendilerinin de Hollanda'da gerken tüm tedbirleri alacaklarını söyledi.

Hollanda Adalet Bakanı Van der Steur da teyakkuzda olunması gerektiğini ifade etti.

Hollanda Ulusal Terör Koordinatörü Dick Schoof, polisin dört büyük şehirde tren istasyonlarında ve havaalanlarında ekstra önlem aldığını ve Belçika ile sınır kontrollerinin sıkılaştırıldığını söyledi.

Bu arada THY'nin İstanbul-Brüksel seferini yapan tarifeli uçağı, Brüksel Zaventem Havalimanı'ndaki patlamalar nedeniyle Hollanda'nın başkenti Amsterda'daki Schiphol havalimanına yönlendirildi.

İTALYA BAŞBAKANI: KALBİM VE AKLIM BRÜKSEL'DE

İtalya Başbakanı Matteo Renzi, Belçika'nın başkenti Brüksel'de sabah saatlerinde peş peşe yaşanan patlamaların ardından Brüksel için destek mesajı verdi.

İtalyan lider, sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki kişisel hesabından patlamalara ilişkin iletisinde, "Kalbim ve aklım Brüksel'de, Avrupa'da" dedi.

Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni de yaptığı yazılı açıklamada, Brüksel'deki gelişmeleri nefesini tutarak takip ettiğini belirterek, Belçika halkı ve hükümetine desteğini dile getirdi.

Bakan Gentiloni, Brüksel'deki İtalyan vatandaşları için kriz masası oluşturduklarını da bildirdi.

İçişleri Bakanı Angelino Alfano da Brüksel'deki saldırıların ardından bugün ülke genelindeki güvenlik önlemlerini gözden geçirmek üzere güvenlik kurulunu toplayacağını açıkladı.

İtalya'nın aşırı sağ partilerinden Kuzey Birliği Partisi'nin (Lega Nord) lideri Matteo Salvini de Brüksel Havalimanı'nın gidiş bölümünde gerçekleşen iki ayrı patlamadan az önce İtalya'ya hareket etmek üzere havaalanına yaklaşmakta olduğunu, patlama olunca Belçika polisinin kendisini geri çevirdiğini söyledi.

GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ARTIRILDI

Öte yandan, İtalyan basınına yansıyan bilgilere göre, Brüksel'deki saldırıların ardından başta Roma Fiumicino Havaalanı olmak üzere ülke genelindeki önemli havaalanı ve terminallerde güvenlik önlemleri yoğunlaştırıldı.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim