• BIST 9524.59
  • Altın 2510.857
  • Dolar 32.5608
  • Euro 34.6255
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Terör Örgütü'nün silah bırakma şartları

Terör Örgütü'nün silah bırakma şartları
Al Jazeera’ye konuşan Cemil Bayık, Terör Örgütü’nün silah bırakması için şartlarını açıkladı.

Al Jazeera’ye konuşan Cemil Bayık, Terör Örgütü’nün silah bırakması için şartlarını açıkladı.  Listenin başında ‘Öcalan’a özgürlük’ ve ‘Anayasal güvence’ var.Türkiye’nin Kürt sorununa çözüm bulma çabaları, Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Tasarısı’nın meclise gelmesiyle yeni bir ivme kazandı.

Umutlar bu yasanın çözüme katkıda bulunması  yönünde. Türkiye’nin bir yılı aşkındır çözüm için görüştüğü Terör Örgütü Lideri Abdullah Öcalan’a göre yasa ‘tarihi bir adım’. Öcalan’ın sürece yönelik olumlu açıklamaları, örgütün eylemsizlik, geri çekilme gibi kararlarına rağmen Kandil kadrosundan aykırı sesler sık sık duyuldu.

Yeni tasarı ve bu ‘tarihi adım’ Kandil’de nasıl yankılandı? Al Jazeera, bu sorunun cevabını Terör Örgütü'nün siyası kanadı KCK’nın Eşbaşkanı Cemil Bayık’a sordu. Örgütün kurucu isimlerinden Cemil Bayık, Terör Örgütü’nün  Öcalan’ın dışında yaşayan 5 kurucusundan biri. Uzun yıllar örgütün silahlı birimlerini yöneten Bayık, örgüt içinde şahin kanadı temsil ediyor. Çözüm sürecine mesafeli açıklamaları var. Silahın hâlâ masada olduğuna inanıyor. Al Jazeera ekibi Bayık ile  Kandil Dağı’nda görüştü.

PKK'LILARIN SEYYAR STÜDYOSUNDA GÖRÜŞME!

Görüşme için yerleşim birimlerinden uzakta, ormanlık bir alanda,Terör Örgütü ‘seyyar stüdyo’ adını verdikleri bir mekân hazırlandı.Plastik sandalye ve masalar yerleştirildi. Bir süre sonra Bayık’ın içinde olduğu araç uzaktan göründü.
Göğsündeki Öcalan rozeti ‘önder’e bağlılığın simgesi olarak orada duruyor ancak  çözüm sürecinde Öcalan’ınkilerle uyum içinde olmayan açıklamalar yaptığı bir vakıa.

MECLİS'TEN GEÇEN YASA ANLAMLI ANCAK...

Cemil Bayık,  Meclis’teki yeni yasayla ilgili görüşlerini yine benzer tonda açıkladı. Bayık’a göre tasarının parlamentoya gelmesi ‘anlamlı’ ancak isminden başlayan sorunlar var:

“İlk kez bir yasa olarak parlamentoya gelmesi anlamlıdır fakat yasanın başlığına bakılırsa hâlâ eski zihniyetin aşılmadığı görülüyor çünkü yasa terörizmi sonlandırma biçiminde adlandırılıyor. Tabii ki o yasanın bütününe doğrultu veriliyor. Bu neyi gösteriyor, soruna hâlâ güvenlik sorunu olarak baktıklarını gösteriyor. Öteden beri zaten hep güvenlik sorunu olarak ele alındı. Onun için de hep askeri yöntemde, istihbarat yönteminde ısrar edildi. Hep bundan ötürü de sorun bir siyasal sorun olarak, bir halkın en temel hakları olarak görülmedi. Sorunun adının doğru konulması gerekiyor. Sorun terörizm sorunu değil, terörizmi sonlandırma sorunu değil, Kürt sorununu çözme sorunudur.”

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim