• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 26 °C

Terör, Kan Bağışını Da Etkiledi

Terör, Kan Bağışını Da Etkiledi
Güneydoğu'da yaşanan terör olayları kan bağışını da etkiledi. Bölgede, yaşanan çatışma ortamı yüzünden kana ihtiyaç artarken, bağışçı oranı...

Güneydoğu'da yaşanan terör olayları kan bağışını da etkiledi. Bölgede, yaşanan çatışma ortamı yüzünden kana ihtiyaç artarken, bağışçı oranı düştü. Kızılay Kan Bağışçısı Kazanım Uzmanı Süleyman Koç, güvenlik nedeniyle birçok yerde faaliyette bulunamadıklarını belirterek, bu yüzden kan bağışçısı oranında ciddi bir azalma olduğunu vurguladı.

Güneydoğu'da 6-7 Ekim Kobani olayları ile başlayan ve 7 Haziran seçimlerinin ardından artan terör olayları kan bağışlarını bile etkiledi. Bölgede yaşanan çatışmalar yüzünden kana neredeyse her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulurken, kan toplama ekiplerinin birçok bölgede faaliyette bulunamaması nedeniyle bağışçı oranı düştü. Diyarbakır, Batman, Siirt, Şırnak, Mardin ve Bingöl'deki 56 hastanenin kan ihtiyacını karşılamaya çalışan Kızılay Güneydoğu Anadolu Kan Merkezi'nin ciddi sıkıntı yaşadığı öğrenildi. Kan Bağışçısı Kazanım Uzmanı ve Planlama Sorumlusu Süleyman Koç, "2015 yılında bölgede kan ihtiyacı 70 bin ünite iken biz 42 bin ünitesini karşılayabildik. Bu ihtiyacı karşılamakta ciddi anlamda sıkıntılar yaşıyoruz. Kan talebinin daha çok askeri hastanelerden geliyor. Ancak kan bağışçı sayısında ise ciddi oranda azalma var. Çünkü birçok yerde faaliyette bulunamıyoruz" dedi.

BAĞIŞÇI VAR, GÜVENLİK YOK

Seçimlerden önceki dönemlerde kan bağışında uygun bir rotada ilerlediklerini ve özellikle Şırnak, İdil, Cizre ile Silopi'de çok iyi kan bağışı gerçekleştirdiklerini anlatan Koç, "Ama seçimlerden sonra bölgede olan malum sıkıntılardan dolayı kan bağışı sayısında ciddi anlamda azalmalar meydana geldi. Seçimlerden sonra bazı il ve ilçelerde kan bağışı ile ilgili yoğun talepte bulunulmasına rağmen güvenlik sıkıntısından dolayı faaliyet düzenleyemedik. Bu sorunun önüne geçebilmek için güvenliğin olduğu yerlerde daha fazla faaliyetlerde bulunmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

Son bir ay içerisinde başta Cizre olmak üzere Silopi, Nusaybin ve Şırnak merkezden ciddi oranda kan talebinde bulunulduğuna da dikkat çeken Koç, bu talepleri karşılamakta ciddi sıkıntılar yaşadıklarını da kaydetti.

Güney Anadolu Kan Merkezi ekip doktoru Adnan Küçüker ise, "Bingöl, Şırnak, Cizre ve ilçelerine gidemiyoruz. Mardin'de de sadece Kızıltepe ve merkez de faaliyette bulunabiliyoruz. Cizre'ye nasıl gidip kan alalım ki zaten orada insanlar perişan durumda" ifadelerinde bulundu.

Terör, Kan Bağışını Da Etkiledi

Terör, Kan Bağışını Da Etkiledi

Terör, Kan Bağışını Da Etkiledi

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim