• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 24 °C

Terlemeyi hafife Almayın!

Terlemeyi hafife Almayın!
Aşırı Terleme tedavi yöntemleri ve belirtielrini saymaya kalksak bitmez.Ama bu ramazan ayında sizi terletecek şeylerden kaçınmanzı orucunuz açısıdna yararlı olacaktır.

Vücuttan su, tuz ve başka maddelerin atılımını sağlayan terlemenin nörolojik, hormonal, kardiyolojik nedenleri bulunabileceğini bildiren Prof. Karaca, bazen bu durumun enfeksiyon bulgusu ya da kanser habercisi de olabileceğini dile getirdi. Hiçbir probleme bağlı olmadan el, ayak ve koltuk altı terlemesinin hastalık boyutuna varabildiğini ve "aşırı terleme" hastalığı olarak adlandırılabileceğini anlatan Karaca, şu bilgileri verdi: "Aşırı terleme, kişinin uyanık olduğu durumlarda ortaya çıkıyor. Stres, korku veya aşık olma gibi kişinin duygu durumu da bu hastalığı tetikliyor. Hasta patronunu ya da istemediği birini gördüğünde korku filmi seyrettiğinde el, ayak, koltuk altında aşırı terleme söz konusu oluyor. Çok sık konuşulmasa bilinmese bile toplumun yüzde 3'ünü tehdit ediyor. Bu oran da Türkiye'de yaklaşık 2 milyon kişiye denk geliyor."

"Hastalığın sosyal boyutu var"

Tedavi edilmeyen aşırı terleme hastalarının sosyal yaşamdan izole olduğunu ifade eden Karaca, toplumdan uzak kalmaya çalışan kişilerin iş hayatında da zorluklarla karşılaşabildiğini belirtti. Bir öğrencinin aşırı terleme nedeniyle sınavda başarısız olabileceği gibi bir polisin silahını kavramakta zorlukla karşılaşabileceğini kaydeden Prof. Karaca, "Sempatik sinir sisteminin aşırı aktivasyonu nedeniyle oluşan bu hastalıkta kişi içe kapanık oluyor. Strese uzun süre maruz kalırsa günlük yaşama daha geç dönüyor" dedi.

Yaz aylarında ise aşırı terlemenin "çekilmez" hale geldiğine işaret eden Karaca, "Aşırı terleme hastası özellikle sıcak havalarda otobüse binemiyor, üzerindeki kıyafeti taşımakta bile zorluk çekiyor" diye konuştu. "Tedavi şart" Hastanın durumuna göre tedavi basamakları olduğunu bildiren Karaca, ter kanallarını tıkamaya ve ortadan kaldırmaya yönelik uygulamalar yapılabildiğini, botoks ve cerrahi yöntemlerin devreye sokulabildiğini ifade etti. Bazı hastaların "galvanik akım cihazları" ile tedavi edilebildiğini aktaran Prof. Dr. Şemsettin Karaca, bu cihazların evde de kullanılabildiğini söyledi.

Son dönemlerde göğüs kafesine küçük bir kesiyle girilerek aşırı terlemeye yol açan sinir düğümünün etkisiz hale getirildiği "endoskopik torasik sempatektomi" yönteminin sıklıkla uygulandığını ve yüz güldürücü sonuçlar alındığını anlatan Şemsettin Karaca, 6-9 ay etkili botoksun da hastanın durumuna göre kullanılabileceğini, aşırı terlemeden kurtulmak isteyenlerin mutlaka bir dermatoloğa başvurması gerektiğini sözlerine ekledi.

Aşırı Terleme Nedenleri Aşırı terlemeye ‘hiperhidroz’ neden olabilir dedik ama aşırı terleme bozukluğunun da farklı türleri vardır:

Birincil tip hiperhidrozun genetik olduğu düşünülür ve büyük olasılıkla sadece ter bezlerinin fazla aktif olmasından kaynaklanır. Bu tip hiperhidrozda ter bezleri normalden 4-5 kat daha fazla çalışıyor olabilir. İkincil hiperhidrozda ise aşırı terleme altta yatan bir hastalığa işaret ediyor demektir. (Bu hastalıklar neler olabilir aşağıdaki listede görebilirsiniz.)

İkincil tip hiperhidroz genellikle koltuk altlarını veya tüm vücudu etkiler.

Hiperhidroz ve hastalıklar da dahil aşırı terlemenin altında yatabilecek başlıca nedenleri sıralamaya çalışırsak şöyle bir liste karşımıza çıkar:

Alkol

Alkol ya da uyuşturucu madde yoksunluğu

Akciğer rahatsızlıkları

Ateş ve enfeksiyonlar,

tüberküloz

Baharatlı yiyecekler

Çocuklarda C ve D vitamini eksiklikleri

Diyabet

Duygusal ya da stresli durumlar (kaygı)

Düşük kan şekeri (hipoglisemi)

Birincil hiperhidroz (Bu tip hiperhidroz kalıtsal olabilir, altta yatan bir hastalık olmadan ter bezleri aşırı çalışmaktadır. Bütün vücudu değil de daha çok el ve ayakları etkiler. )

Egzersiz

Hipertiroidi (Tiroid bezinin normalden fazla çalışması.)

Kafein

Kalp hastalığı

Kanser (Bazı kanser türleri.)

Kompleks bölgesel ağrı sendromu (KBAS)

Menopoz Obezite veya fazla kilolar

Tiroid hormonu,

morfin,

ağrı kesici,

ateş düşürücü ya da antidepresan gibi bazı ilaç türleri

Yüksek hava sıcaklığı

 

Aşırı Terleme Nedeniyle Ne Zaman Doktora Görünmeli?

Eğer terlemeyle birlikte aşağıdaki belirtiler de ortaya çıkıyorsa hemen bir doktora başvurun: Göğüs ağrısı

Ateş

Hızlı nabız

Nefes darlığı

Kilo kaybı

Yukarıdaki bu belirtiler bir enfeksiyon ya da hipertiroidi sorununa işaret ediyor olabilir. Doktora görünmenizi gerektiren diğer durumlar ise: Çok terliyorsanız veya uzun süre boyunca teriniz durmuyorsa veya terlemenize bir açıklama getiremiyorsanız. Terlemeyle birlikte veya terleme devamında göğsünüzde ağrı ya da basınç hissediyorsanız. Terleme şikayetinin yanı sıra kilo kaybediyorsanız veya genellikle uykunuzda terliyorsanız.

Etiketler: ,
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim