• BIST 8728.76
  • Altın 2241.165
  • Dolar 32.3322
  • Euro 35.1608
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 5 °C
  • İzmir 10 °C

Ter testi ile hastalığı teşhis ettiler

Ter testi ile hastalığı teşhis ettiler
Balıkesir Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde yeni bir hizmet daha hayata geçti.

Balıkesir Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde yeni bir hizmet daha hayata geçti. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı bünyesinde ter testi ile "kistik fibrozis" hastalığının teşhisi yapılmaya başlandı.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Demet Can, ter testinin Balıkesir'de bir ilk olduğunu ifade ederek, hastalığın teşhisi için altın standart olarak belirttiği testin üniversite hastanesinde yapılmaya başlaması ile hastaların çevre illere gitmesine gerek kalmadığını dile getirdi. Ter testi hakkında bilgi veren Prof. Dr. Demet Can, "İlk kez Andersen tarafından 1938 yılında pankreasın kistik fibrozisi olarak adlandırılan hastalık, günümüzdeki kistik fibrozis olarak biliniyor. Bu hastalık vücudumuzdaki salgı bezlerini etkileyen, dolayısıyla akciğer, pankreas, karaciğer, barsaklar, ter bezleri ve epididim gibi organlarda bozukluğa yol açan irsî bir hastalık. Eksik olan gen sebebiyle hücrelerde sodyum ve klor alışverişi etkilenir. Sadece bir gen eksik olduğu halde genetik analiz ile bunu her zaman göstermek çok zordur. Çünkü günümüzde 1900'den fazla mutasyonun bu eksikliğe dolayısıyla kistik fibrozise sebep olduğu bilinmektedir" dedi.

Hastalığın klinik bulgularının genetik bozukluğun derecesi ile paralel olarak hafiften ağıra kadar değişen geniş bir klinik yelpaze ile meydana geldiğini söyleyen Demet Can, "Yenidoğan döneminde barsak tıkanması, yenidoğan ve süt çocukluğunda akciğer enfeksiyonları, bol miktarda yağlı pis kokulu gaita, büyüme ve gelişme geriliği, vitamin A, D, E, K yetmezliği, tuz kaybına bağlı tablolar en sık rastlanan klinik bulgulardır. Büyük çocuklarda tekrarlayan akciğer enfeksiyonları, bronşektazi, parmaklarda çomaklaşma, solunum yetmezliği, kronik sinüzit, pankreas yetersizliği, şeker hastalığı, siroz ve kısırlık görülebilir. Kistik fibrozis teşhisini doğrulamak ya da dışlamak için ter testi altın standart testtir. Nadiren kistik fibrozis genotipine sahip olan kişilerde ter testi negatif saptanabilir. Kistik fibrozis ile uyumlu şikayetleri olan ancak ter testi normal hastaları yakın izlemek ve genetik tetkikler istemek gerekebilir" dedi.

Yeni uygulanan ter testi hakkında da bilgi veren Can, "Ter testi, terdeki elektrolit miktarının kantitatif olarak ölçülmesidir. İki yöntemle ölçülmektedir. Klor ölçümü ve konduktivite ölçümü. Kistik fibrozisde salgı yapan hücrelerin klor kanallarında bozukluk olduğundan, terde direkt klorun ölçülmesi ideal yöntemdir. Üniversite Hastanemizde bu yöntemle ter testi yapılmaya başlanmıştır. Yenidoğan tarama programında sonucu kuşkulu ya da pozitif çıkan bebeklere teşhis konabilmesi için ter testi yapmak gerekir. Daha önce ilimizde ter testi yapılmadığı için bu bebekler çevre illere gönderilmekte idi. Ancak şimdi hem ter testi yapılmakta hem de sonuçlar çocuk göğüs hastalıkları uzmanı ve çocuk gastroenteroloğu tarafından değerlendirilebilmektedir" şeklinde konuştu.

Ter testi ile hastalığı teşhis ettiler

Ter testi ile hastalığı teşhis ettiler

Ter testi ile hastalığı teşhis ettiler

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim