• BIST 9530.85
  • Altın 2478.447
  • Dolar 32.4855
  • Euro 34.588
  • İstanbul 26 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 27 °C

TEOG tercihleri başladı (Tercihlerin son günü 8 Ağustos)

TEOG tercihleri başladı (Tercihlerin son günü 8 Ağustos)
Milli Eğitim Bakanlığı, bu yıl ilk kez yapılan TEOG kapsamında lise yerleştirmeleri için tercihleri almaya başladığını duyurdu. 31 Temmuz Perşembe günü başlayan TEO tercihleri 8 Ağustos Cuma gününe kadar devam edecek.

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) tercihlerinin başlamasıyla beraber birçok öğrenci ve veli liselere yerleşebilmek için heyecanla bu tercihleri yapmaya başladı. 

Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Uygulaması Tercih ve Yerleştirme e-Kılavuzu'na göre, Anadolu liselerine, anadolu imam hatip liselerine, çok programlı anadolu liselerine, fen liselerine, mesleki ve teknik anadolu liselerine, sosyal bilimler liselerine, mesleki ve teknik eğitim merkezlerine, Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğüne bağlı ve Yerleştirme Esas Puanına (YEP) göre öğrenci alan özel okullara, 2014-2015 eğitim-öğretim yılı için öğrencilerin YEP'ine göre yerleştirme yapılacak. 

Liselere, 2013-2014 eğitim-öğretim yılında ortaokul 8’inci sınıfı başarıyla tamamlayan, başvuru yapılacak okulun kayıt-kabul şartlarını taşıyan ve YEP'e sahip olan öğrenciler başvurabilecek. 

Tercihler E Okul sistemi üzerinden yapılabilecek. İnternet üzerinden yapılan kayıtların yanı sıra öğrencinin 8. sınıfı bitirdiği ilköğretim okulundan ya da herhangi bir ilköğretim oku müdürlüğünden de kayıt yapılabilecek. 

Tercihler iki grupta alınacak. Öğrencilerin A grubu tercihleri, okulların kodlarına göre, B grubu tercihleri ise sadece okul türlerine göre yapılacak. 

A grubu tercihleri bakanlığın http://www.meb.gov.tr, http://oges.meb.gov.tr veya https://e¬okul.meb.gov.tr internet adreslerinde yayımlanan, okulların kodlarına göre velisi tarafından en fazla 15 tercih olmak üzere yapılacak. 

A grubu tercih listesinde yer alan tercihlerine yerleşemeyen öğrenciler, öğrencinin ikamet adresi, YEP, tercih önceliği, okul kontenjanı ve okulun A grubu yerleştirme taban puanı dikkate alınarak B grubundan tercih edeceği okul türlerine göre sistem tarafından otomatik yerleştirilecek. 

B grubu tercih listesinde, 6 okul türünden en az 4'ünün bulunması zorunlu olacak. Elektronik tercih yapamayanlar için okul müdürlükleri tercihleri yapacak 

Elektronik ortamda tercih işlemlerini yapamayan veliler için okul müdürlüğü, tercih işlemlerini öğrenci velisi adına, velinin doldurup imzalayarak verdiği "Yerleştirme İşlemi Tercih Ön Çalışma Formu"na bağlı kalarak yapacak. 

Tercihler okul müdürlüğü tarafından elektronik ortamda onaylanacak. Tercihlerle ilgili varsa her türlü düzeltme onaylanmadan önce elektronik ortamda yapılacak. 

Tercih listesinden öğrenci velisi, onay işleminden ise okul müdürlüğü ile veli sorumlu olacak. 

Elektronik ortamda onaylanan "Tercih Başvuru Bilgileri Formu"nun çıktısı alınarak okul müdürlüğü yetkilisi ve veli tarafından imzalandıktan sonra aslı okulda saklanacak ve bir nüshası imza karşılığı veliye verilecek. Tercih başvurusu bir kez yapılacak. Başvuru işleminden sonra değişiklik yapılamayacak. 

Sonuçlar 22 Ağustos'ta açıklanacak. YEP ile öğrenci alan okulların yerleştirme sonuçları 22 Ağustos'ta http://www.meb.gov.tr, http://oges.meb.gov.tr ve https://e-okul.meb.gov.tr adreslerinde ilan edilecek ve kesin kayıtları da bu tarihte sistem tarafından otomatik yapılacak. 

TEOG TERCİHLERİ YAPARKEN NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİYOR? 

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında sıra tercih yapmaya geldi. Lise tercihleri 31 Temmuz-8 Ağustos tarihleri arasında yapılacak. Uzmanlar ise Milli Eğitim Bakanlığı sıralamaları açıklamadığı için liste oluştururken yüzdelik dilimlere dikkat edilmesi gerektiğini söylediler. 

e-okul üzerinden yapılacak tercihlerde A ve B grubu olmak üzere iki ayrı tercih listesi oluşturulacak. Adaylar öncelikle okul adlarından oluşan 15 tercihli A grubu listesini, burada bir liseye yerleşemeyenler için okul türlerini içeren 6 tercihli B grubu listesini dolduracak. Veli tarafından yapılan tercih listelerini okul müdürlükleri elektronik ortamda onaylayacak. Onaylanan ‘Tercih Başvuru Formu’nun çıktısı alınarak okul müdürlüğü yetkilisi ve veli tarafından imzalandıktan sonra aslı okulda kalacak, bir nüshası da veliye verilecek. 

Rehberlik uzmanları ise tercih yaparken çok dikkatli olunması gerektiğinin altını çizerek, “TEOG sonuçlarında başarı sıraları verilmediği için tercihlerde çok hassas davranılması gerekiyor. Çünkü 2013 ve 2014’deki aynı yüzdelik dilim, aynı başarı sırasına denk gelmiyor. Geçen yıl barajı geçen ve tercih yapan öğrenci sayısı 1 milyon 49 bin 293 iken, bu yıl sınava giren ve tercih yapacak öğrenci sayısı 1 milyon 271 bin 273 oldu” dedi.

Etiketler: , , ,
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim