• BIST 9524.59
  • Altın 2497.108
  • Dolar 32.5917
  • Euro 34.737
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 17 °C

Telli Turna Ve Toy Kuşlarının Geçiş Bölgeleri İncelendi

Telli Turna Ve Toy Kuşlarının Geçiş Bölgeleri İncelendi
Telli Turna Doğa Derneği üyeleri, nesli tehdit altında olan telli turna ve toy kuşlarının konaklama ve geçiş bölgelerinde incelemelerde bulunarak daha...

Telli Turna Doğa Derneği üyeleri, nesli tehdit altında olan telli turna ve toy kuşlarının konaklama ve geçiş bölgelerinde incelemelerde bulunarak daha önce bölgeye dikilen uyarı levhalarını kontrol ettiler.

Muş'ta Toy ve Telli Turna Koruma Projeleri faaliyetleri kapsamında sazlık, sulak alanlar, göl, Karasu ve Murat Nehri havzalarında yüzey araştırmaları yapılarak, uyarı levhaları diken Telli Turna Doğa Derneği üyeleri, ilkbaharın gelişi ile yeniden hareket geçtiler. Merkeze bağlı Yeşilova, Şenova ve Murat Nehri havzasında telli turna ve toy kuşlarının konaklama bölgelerini inceleyen doğacı gençler, daha önce bölgede dikilen uyarı levhalarını da kontrol ettiler.

Özellikle kuşların geçiş noktasında konakladığı ve avcıların uzaklaştırıldığı bölgede yöre halkının destek verdiğini belirten Telli Turna Doğa Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kasım Avcı, kuşların göç zamanının geldiğini söyledi. Nesli tehdit altında olan telli turna ve toy kuşlarının geçiş güzergahlarını sürekli takip etmeye devam edeceklerini ifade eden Avcı, "Telli Turna Doğa Derneği olarak bugün toy kuşları, telli turnalar ve diğer nesli tehdit altında olan ve göç zamanında bu bölgede konaklayan kuşların geçiş güzergahlarını kontrol ettik. Baharın gelişi ile yeniden bir gözlem ve gözetleme çalışması yaptık. Süreç içerisinde bu çalışmaları sürdürmeye devam edeceğiz. Bu konuda bölgede yaşayan halkın nesli tükenmekte olan türlere yönelik farkındalıklarının kuvvetlenmesi içinde tabelalarımız var çeşitli bölgelerde. Yine baharın devamı ile birlikte nisan ayı itibariyle tekrardan belirlediğimiz noktalara tabelalar dikmeye devam edeceğiz" dedi.

"ÇALIŞMALAR SONUCU KUŞLARIN SAYISINDA ARTIŞ YAŞANDI"

WWF Türkiye'nin işbirliğinde "Muş'ta Toy ve Telli Turna Koruma Projesi" kapsamında telli turna ve toy kuşlarının korunması için 2014 yılında doğaya uyarı levhaları diktiklerini hatırlatan Avcı, "Toy kuşları zaten Türkiye ölçeğinde nesli bitme sınırına gelen ve uçabilen dünyada en ağır kuşlardan biridir. Yapılan çalışmaların etkisiyle sayılarında artış olduğunu da gözlemleme fırsatı elde ettik. Sayılarında bir artış var, vatandaşlardan zaman zaman işte "Toylar burada, buradan geçtiler" diye bilgiler gelmeye başlıyor. Doğa koruma faaliyetleri kapsamında nesli tehlike altında olan türlerin korunmasına yönelik WWF Türkiye'nin de 2014 yılında tarafımıza sunmuş oldukları destek ile önemli çalışmalar yaptık" diye konuştu.

"YÖRE HALKINA TEŞEKKÜR EDİYORUZ"

Nesli tehdit altında olan kuşların korunmasında bölge halkının duyarlılık gösterdiğini ve bu yüzden teşekkür ettiklerini kaydeden dernek üyesi Ceren Bozkurt da, "Baharın gelişi ile telli turnalar ve toy kuşlarının geçiş güzergâhlarını ziyarete geldik, incelemeye geldik. Daha önce burada tabelalar dikmiştik. Daha önce diktiğimiz tabelaları da takip ettik. Yöre halkı da bu konuda çok duyarlı ve kendilerine çok teşekkür ederiz. Bu çalışmalarımızda inşallah devam edecektir" ifadelerini kullandı.

Kuşların geçiş noktalarını sürekli takip edip ve incelemelerde bulunacaklarını vurgulayan Sümeyra Özden ise, "Bugün nesli tükenmekte olan telli turnalar ve toy kuşlarının geçiş güzergahlarında incelemeler yaptık. Arkadaşlarımızla beraber bölgeyi fotoğraflayıp incelemelerimizi yaptık. Bu bölgede daha önce tabelalar dikmiştik. Bunları takip etmeye devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

Telli Turna Ve Toy Kuşlarının Geçiş Bölgeleri İncelendi

Telli Turna Ve Toy Kuşlarının Geçiş Bölgeleri İncelendi

Telli Turna Ve Toy Kuşlarının Geçiş Bölgeleri İncelendi

Telli Turna Ve Toy Kuşlarının Geçiş Bölgeleri İncelendi

Telli Turna Ve Toy Kuşlarının Geçiş Bölgeleri İncelendi

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim