• BIST 9079.97
  • Altın 2308.811
  • Dolar 32.3404
  • Euro 35.0923
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 21 °C

Telefonla Dolandırılanların Yüzde 80’i 40 Yaşın Üzerinde

Telefonla Dolandırılanların Yüzde 80’i 40 Yaşın Üzerinde
İzmir'de bir yılda 486 kişi, telefon dolandırıcıların ağına düşüp 12 milyon 500 lirasını kaptırırken, İzmir polisi 101 dolandırıcıyı yakalayıp...

İzmir'de bir yılda 486 kişi, telefon dolandırıcıların ağına düşüp 12 milyon 500 lirasını kaptırırken, İzmir polisi 101 dolandırıcıyı yakalayıp 1 milyon lirayı dolandırıcılardan geri alıp mağdurlara verdi. Dolandırıcıların telefonları rastgele aradığını ve kandırabildiklerini ağına düşürdüklerini belirten Asayiş Şube Müdürü Cevdet Yumuşak, "Telefon dolandırıcılarına inananların yüzde 80'i, 40 yaşın üzerinde. Telefonla polisim, askerim ya da savcıyım diyene inanmayın" dedi.

Son yıllarda telefon dolandırıcılığında, hemen her gün bir kişi dolandırıcıların ağına düşüyor. Kendini polis, asker ya da savcı olarak tanıtan kişiler, telefonla aradıkları kişilerin binlerce lirasını, dolandırmaya devam ediyor. Polis ve jandarmanın bütün uyarılarına rağmen, ev hanımından doktora, iş adamından öğretmene telefon dolandırıcıların ağına düşen vatandaşlar kendi elleriyle paralarını ve ziynet eşyalarını dolandırıcılara veriyor. İzmir'de 2015 yılı içerisinde 486 kişi telefonda dolandırılırken 12 milyon 500 bin lira para kaptırdı.

İzmir Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri, 486 dolandırıcılık olayında 155 olayın failini belirlerken 101 şüpheliyi yakaladı. Yakalan kişilerden 80'i çıkarıldığı adli mercilerce tutuklandı.

KENDİ ELİNİZLE PARANIZI DOLANDIRICILARA TESLİM ETMEYİN

2014 yılına göre 2015 yılında telefon dolandırıcılığında iki kat artış olduğunu belirten İzmir Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürü Cevdet Yumuşak, "Ne yazık ki bütün uyarılarımıza rağmen vatandaşlarımız, telefon dolandırıcılarına kendi elleriyle para ve ziynet eşyalarını teslim ediyor. Biz kolluk kuvveti olarak dolandırıcılık olmadan önüne geçmek istiyoruz. Burada vatandaşa büyük görev düşüyor. Kendilerini telefonla; asker, polis ya da savcı olarak arayan kişiler, buna sakın inanmasın. Bir polis kimseyi telefonla arayıp para ya da maddi değeri olan bir şey istemez. Bu durumlarda, vatandaşlarımız hemen 155 Polis İmdat Hattını arayıp, arayan kişinin telefon numarasını ihbar etmelidir" dedi.

DOLANDIRICILARIN AĞINA 40 YAŞ ÜSTÜ KİŞİLER DÜŞÜYOR

Dolandırıcılık olayının ardından hızla harekete geçtiklerini ifade eden Asayiş Şube Müdürü Cevdet Yumuşak, şöyle konuştu:

'İzmir'de dolandırılan 12 milyon 500 bin liradan 980 bin lirayı yakaladığımız 101 şüpheliden geri alıp, vatandaşlarımıza teslim ettik. Dolandırıcıların ağına günde 1 ya da 2 kişi düşüyor. Dolandırıcılar özellikle birilerini arayıp dolandırma planları yok. Rast gele telefon numaralarını çevirip, kendini asker, polis ya da savcı olarak tanıtıyor. Dolandırıcılar, karşıdaki kişiyi inandırmak için konuşmalarının arkasından polis telsizi verip korkutmak amacıyla da kimlik fotokopilerinin bir terör operasyonunda ya da bir soygunda bulunduğunu söyleyip karşı tarafta panik havası yaratıyor. Telefon dolandırıcıların rastgele aradıkları ve kendilerine inandırıp dolandırdıkları kişilerin yüzde 80'i 40 yaşın üzerinde. Vatandaşlarımız çok dikkatli olmalı ve dolandırıcıların tuzağına düşmemeli.'

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim