• BIST 9079.97
  • Altın 2322.905
  • Dolar 32.3205
  • Euro 34.9161
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C

Telefon dolandırıcılığı kurbanlarının yüzde 80'i 40 yaş üstü

Telefon dolandırıcılığı kurbanlarının yüzde 80'i 40 yaş üstü
Bugüne kadar, aralarında TBMM Eski Başkanı Hikmet Çetin, Prof. Dr. Canan Karatay, Ceza Hukukçusu Prof.

Bugüne kadar, aralarında TBMM Eski Başkanı Hikmet Çetin, Prof. Dr. Canan Karatay, Ceza Hukukçusu Prof. Dr. Erdener Yurtcan, sanatçı Itır Esen gibi ünlülerin de olduğu binlerce kişiyi tuzaklarına düşüren telefon dolandırıcıları, gündemi yakından takip edip her gün kurbanlarına yenilerini ekliyor. Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Ruhan Erdem, Yargıtay'ın telefon dolandırıcılığı suçuna yönelik farklı kararları olduğunu, ancak yargılamanın dolandırıcılık değil "yağma ve örgüt kurmak" suçlarından yapılması gerektiğini belirterek, "Bu suçların 7 yıl olan alt ceza sınırı bile caydırıcı olacaktır." diyerek çözüm önerisi sundu.

Güvenlik güçlerinin tüm uyarılarına karşın dolandırıcılara para kaptıranlar arasında ev kadınlarından, yöneticilere, bilim insanlarından bürokratlara ve sanatçılara kadar her yaştan, her eğitim seviyesinden insan yer alıyor. Yalnızca son bir haftada; İstanbul'da bir milyon dolarlık evini 500 bin dolara sattırıp parayla birlikte Şanlıurfa'ya çağırdıkları kadını dolandırmak isteyen iki kişi, Adana'da da 10 yaşındaki çocuğu babasının hapse gireceğini söyleyerek korkutarak evdeki 5 bin liralık altını alan 3 kişi yakalandı.

12,5 MİLYON TL DOLANDIRDILAR

İzmir'de, 2015 yılında iletişim yoluyla 486 dolandırıcılık olayı yaşandı, bu olaylarda dolandırılan para miktarı ise 12 milyon 500 bin TL oldu. İzmir polisi, bu olaylardan 155'ini aydınlattı, gözaltına alınan 101 kişiden 80'i tutuklandı. Kurbanların yüzde 80'den fazlasının 40 yaş üstü kişilerden oluşması dikkat çekti. 2013 ve 2014 yıllarında da polis kayıtlarına geçen olay sayısı yaklaşık bin olurken bu olaylarda dolandırılan para da 11,5 milyon TL'ydi. İçişleri Bakanlığı verilerine göre; Türkiye genelinde ise geçen yıl 9 bin 950 olay meydana geldi, şüpheli olarak yakalanan bin 780 kişiden 786'sı tutuklandı.

ÇÖZÜMÜ MEVCUT TCK'YLA MÜMKÜN

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün geçen günlerde bu konuyla ilgili bir çalıştay düzenlediğini hatırlatan Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Ruhan Erdem, "İletişim yoluyla dolandırıcılık" suçunun "nitelikli dolandırıcılık" kapsamına alınması yönündeki kanun tasarısı taslağının da Adalet Bakanlığı'na sunulduğunu ancak bu yönde bir düzenlemeye ihtiyaç duyulmadan konunun çözümünün mevcut Türk Ceza Kanunu'nda (TCK) bulunduğunu belirtti. Önceki yıllarda, büyük korku yaşatan kapkaçın ilk önce basit hırsızlık suçu kapsamına girdiğini, ancak daha sonra ağır hapis gerektiren suç kapsamına alınmasıyla kapkaçın neredeyse ortadan kalktığını hatırlatan Mustafa Ruhan Erdem, telefon dolandırıcılarının "yağma ve örgüt kurmak" suçlarından yargılanması gerektiğini belirterek, "Bu suçların 7 yıl olan alt ceza sınırı bile caydırıcı olacaktır." dedi.

SEBEBİ KORKU VE STRES DUYGUSU

Yaşar Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Berrin Eylen Özyurt, bu tip olaylarda kişilerde korku ve stres durumunun oluştuğunu belirterek, "Sevdiği birinin ya da kendisinin başına kötü bir şey geleceğinden, yasal olarak suçlu duruma düşeceği endişesiyle birçok insan şiddetli bir korku duygusu yaşar. Özellikle ani bir tehlike veya tehdit ile karşılaşıldığında korkunun dozu yükselir, aynı zamanda yargılarımızda hata yapmamıza ve gerçekçi duruma uygun tepkiler vermemize engel olabilir." diye konuştu.

BİLGİLENMEK, KORKUYU VE STRESİ ENGELLER

Korku yaşayan bir kişinin iki şekilde tepki verdiğini belirten Özyurt, "Bu tepki "Kaç ya da savaş" tepkisidir. Bilinçli düşünce azalır ve otomatik davranışlar ortaya çıkar. Bu nedenle, yoğun stres altındayken doğru yargılarda bulunamayabilir, duruma uygun doğru tepkiler veremeyebiliriz. Ne kadar zeki, ünlü, bilinçli bir birey olsak da bir anda tüm paramızı tanımadığımız ellere teslim edebiliriz. Yapabilecek en önemli şey, önceden olası dolandırıcılık durumları hakkında uyarılmak ve bilgilendirilmektir. Bu durumlar hakkında bilgilenmiş olduğumuzda, başımıza geldiğinde korku yaşamaz ve strese girmeden duruma uygun tepkiler verebiliriz." dedi.

Telefon dolandırıcılığı kurbanlarının yüzde 80'i 40 yaş üstü

Telefon dolandırıcılığı kurbanlarının yüzde 80'i 40 yaş üstü

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim