• BIST 9079.97
  • Altın 2321.89
  • Dolar 32.3537
  • Euro 34.8639
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Telefon dolandırıcılarından "155" taktiği

Telefonda, kendilerini "hakim, savcı ve polis" gibi tanıtarak vatandaşlardan para talep eden dolandırıcılar, bu yöntemle kandırılamayan vatandaşı "155" numarasından arayarak, hazırlanan ikinci oyuna çekmeye çalışıyor.
Afyonkarahisar Toplum Destekli Polislik Şube Müdürü Mustafa Özgönül, geleneksel suç türlerinin gelişen teknolojiyle değişim gösterdiğini, dolandırıcılığın da bu süreçte değişim gösteren bir suç türü olduğunu söyledi. 
 
Dolandırıcıların, vatandaşları cep telefonlarından arayarak, kendilerini polis veya savcı olarak tanıtıp, aradıkları kişilerin terör örgütü ile bağlantılı olduklarını iddia edip korkuttuklarını ve para talep ettiklerini dile getirdi. 
 
"Alınacak basit önlemler mağduriyetlerin yaşanmaması için yeterli olabilecektir" diyen Özgönül, suç işlemeyi meslek haline getirmiş kötü niyetli kişilerin, hassas konuları istismar ederek, vatandaşları dolandırdığını belirtti. 
 
Polis tedbir aldıkça art niyetli kişilerin yöntem değiştirerek emellerine devam ettiğini anlatan Özgönül, şu ifadelere yer verdi:
 
"Dolandırıcılar, kurbanlarını önce, 'Hesabınız ele geçirildi, hesabınızı kurtarabilmek için hemen verilen banka hesabına para yatırın' derler. Bu yalana inanmayan vatandaş telefonunu kapatır ancak pes etmeyen dolandırıcı seçtiği kurbanı tekrar arar, vatandaşın telefonu çalar. Cep telefonunun ekranında '155' yazar. Dolandırıcı, 'Ben emniyetten arıyorum, az önce sizi dolandırıcılar aradı, biz onu takip ediyoruz, hemen verdikleri hesaba istediği parayı yatırın, biz bankada onları bekliyoruz, yakalayacağız. Ayrıca banka sizi bilgilendirecek' dedi. Seçtiği kurbanını ikna ederek vatandaşı dolandırır."
 
Özgönül, Afyonkarahisar Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü'nün kontör ve hesap dolandırıcılığının önlenmesine yönelik sürekli çalışma yaptığını, bu kapsamda "Güvenliğiniz İçin 5 Dakika" projesinin hayata geçirildiğini anlattı. Özgönül, havale işlemlerinin yapıldığı bankaların da ziyaret edilerek gişe ve güvenlik görevlilerinin bilgilendirildiğini kaydetti.
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim