• BIST 9057.89
  • Altın 2291.7
  • Dolar 32.3134
  • Euro 35.1036
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C

(Tekrar) Başkan Demircan: "lider Kadınları Gün Yüzüne Çıkarmayı Arzu Ediyoruz"

(Tekrar) Başkan Demircan: "lider Kadınları Gün Yüzüne Çıkarmayı Arzu Ediyoruz"
Beyoğlu Belediyesi'nin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle düzenlediği "Lider Kadınlar Valide Sultanlar" etkinliğinde konuşan Belediye Başkanı...

Beyoğlu Belediyesi'nin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle düzenlediği "Lider Kadınlar Valide Sultanlar" etkinliğinde konuşan Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, "Tarihimizde sahne almış lider kadınları bir teşvik edici olarak, gün yüzüne çıkarmayı arzu ediyoruz. Kadınların yaşadığı bütün problemlerin ilacı gerçek bir zihniyet dönüşümüdür. Bu zihniyet dönüşümünü gerçekleştirmek, kadın, erkek hepimizin ödevidir" dedi.

Beyoğlu Belediyesi, "8 Mart Dünya Kadınlar Günü" kapsamında görkemli bir etkinliğe imza attı. Beyoğlu Belediyesi'nin Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Kültür Kenti Vakfı işbirliği ile gerçekleştirdiği "Lider Kadınlar Valide Sultanlar" söyleşisi Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda gerçekleştirildi. Programa Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, oyuncu Kenan İmirzalıoğlu ve 2. Abdülhamit'in torunu Nihan Osmanoğlu, iş, sanat, siyaset ve medya dünyasından çok sayıda önemli isim katıldı. Tarihçi yazar Prof. Dr. Erhan Afyoncu'nun dilinden Osmanlı tarihinde öncü olan ve Türk tarihinde derin izler bırakmış Hürrem Sultan, Kösem Sultan ve Hatice Turhan Valide Sultan'ı dinleyen katılımcılar, Osmanlı tarihindeki lider kadınları daha yakından tanıma imkanı buldu. Moderatörlüğünü ünlü Sunucu Pelin Çift'in yaptığı programda, Osmanlıda kadının rolü ve kadınlar saltanatı döneminin Osmanlı Devleti üzerindeki etkileri de masaya yatırıldı. Klasik Türk Musikisi ile devam eden program katılımcıların büyük beğenisini topladı.

"KADIN VE ERKEK İNSAN KAVRAMININ AYRILMAZ PARÇALARIDIR"

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, yaratılmışların en şereflisinin insan olduğunu hatırlatarak yaptığı açılış konuşmasında, "İnsan kavramının cinsiyeti yok. Bu kavram şemsiyesi altına girenlerin yarısı kadın, yarısı erkek. Kadın ve erkek insan kavramının ayrılmaz parçası. Kadın ya da erkek eksildiğinde insanın yarısı yok olur diyebiliriz. Kadına yönelik cinsiyetçi bakışlar insanı yaralıyor. Kadını bir cinsel obje ya da eksik insan olarak gören, kadını hayatın kendisi değil, hayatın aksesuarı olarak kabul eden, Küresel bir problemle karşı karşıyayız. İnsanlığı yaralayan bu tutum dünyanın her tarafında var. Ülkemizde kadınların yaşadığı bir çok problem ithal problemlerdir. Çözümün yolu meseleye kadın ya da erkek olarak bakmaktan değil, İnsan olarak bakmaktan geçiyor" diye konuştu.

"VALİDE SULTANLAR DA TARİHİMİZE MÜHÜR VURDU"

Tarihe mal olmuş kadın karakterlerin cinsiyetçi bakış açısının mağduru olduklarını kaydeden Başkan Demircan, "Meseleyi köklerinden kavrayarak ele almanın, başlangıç için iyi bir adım olacağını düşünüyoruz. Kanuni Sultan Süleyman'ın olduğu gibi valide sultanlarımızın da kusurlarının olduğunu biliyoruz. Aynı şekilde Kanuni Sultan Süleyman gibi, valide sultanların da tarihimize mühür vurduğunun farkındayız. Kadının liderliği üzerine bir ütopya kurmuyoruz. Tarihimizde sahne almış lider kadınları bir teşvik edici olarak, gün yüzüne çıkarmayı arzu ediyoruz. Kadınların yaşadığı bütün problemlerin ilacı gerçek bir zihniyet dönüşümüdür. Bu zihniyet dönüşümünü gerçekleştirmek, kadın erkek hepimizin ödevidir" dedi.

"TARİH YAPIYORUZ AMA TARİH YAZAMIYORUZ"

"Biz, tarih yapan ama tarihini yazmayan bir milletiz" tespitinde bulunan Başkan Demircan, "Sadece kadınlar konusunda değil, tarihimizle ilgili pek çok konuyu yabancı kaynaklardan takip ederiz. Örneğin, dünyanın ve hepimizin kafasında bir harem fotoğrafı var. Saray süsü, padişah eğlencesi, cinsel meta, entrika dolu kadınlarla dolu bir harem. Kafamızdaki bu harem fotoğrafı nereden geldi, İmparatorluk protokolünün ilk sırasında yer alan valide sultanlar başta olmak üzere neden lider kadınları bu çerçeve içine çekinmeden yerleştirdik. İmparatorluk coğrafyası ve medeniyetimizi imar eden kadınları neden fitne fesat ve entrika kaynağı olarak gördük? Pek çok neden sayabiliriz. En önemli sebep, haremi yabancılardan okumamız, kafamızdaki kirli bilgiyi onlardan devşirmemizdir" dedi.

"ÜÇ VALİDE SULTANIN KADINLARA LİDERLİK YAPACAK KİMLİKLERİ VAR"

Hiçbir gerçeğin sonsuza kadar gizlenemeyeceğinin de altını çizen Başkan Demircan, "Entelektüellerimiz, siyasetçilerimiz, sanatçılarımız, sinemacılar, tiyatrocular gerçeği aramaya, gerçeği ortaya çıkarmaya başladılar. Hürrem Sultan, Kösem Sultan ve Hatice Turhan Sultan aynı zamanda itibarı iade edilen ilk valide sultanlar olarak tarihe geçecekler. Üç valide Sultan'ın İstanbul başta olmak üzere, Osmanlı coğrafyasının tamamında çok önemli eserleri ve kadına liderlik konusunda rehberlik yapacak bir kimlikleri var. Öncü kadınlar programlarımız, lider kimliği ile öne çıkan başka kadın karakterlerle önümüzdeki yıllarda da devam edecek. Kanaatimce bütün günler kadınların günüdür. Yine de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü sembolik olarak daha özel bir yere sahip. Bütün kadınların kadınlar gününü tebrik ediyorum" diye konuştu.

(Tekrar) Başkan Demircan: "lider Kadınları Gün Yüzüne Çıkarmayı Arzu Ediyoruz"

(Tekrar) Başkan Demircan: "lider Kadınları Gün Yüzüne Çıkarmayı Arzu Ediyoruz"

(Tekrar) Başkan Demircan: "lider Kadınları Gün Yüzüne Çıkarmayı Arzu Ediyoruz"

(Tekrar) Başkan Demircan: "lider Kadınları Gün Yüzüne Çıkarmayı Arzu Ediyoruz"

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim