• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 14 °C

Teknolojik Aletlerin Çocuk Ruh Sağlığı Üzerinde Etkileri

Teknolojik Aletlerin Çocuk Ruh Sağlığı Üzerinde Etkileri
Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Doç.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Murat Yüce, teknolojinin çocuğun hayatında fazla yer aldığını, bunun çocukları psikolojik ve sosyal açıdan belirgin bir şekilde etkilediğini söyledi.

Akıllı telefon kullanımının tüm dünyada giderek yaygınlaştığını belirten Doç. Dr. Murat Yüce, "Dünyada yaklaşık 1,8 milyar kişinin akıllı telefon kullandığı tahmin edilmekte olup, bu yaygınlık kaçınılmaz bir şekilde çocukları ve gençleri de etkilemektedir. Örneğin İngiltere'de 10-13 yaşındaki çocukların yüzde 56'sının akıllı telefona sahip olduğu tespit edilmiştir. Benzer durum ülkemiz için de geçerli olup tabletin ya da akıllı telefonun olmadığı ev yok gibidir. Teknolojinin çocuğun hayatına bu kadar girmesi çocuğu psikolojik ve sosyal açıdan belirgin bir şekilde etkilemektedir. Günümüzde çocuklar eskiden görmeye alışkın olduğumuz şekilde sokaklarda oynamak yerine evde akıllı telefon, tablet veya bilgisayarla zaman geçirmektedir" dedi.

'TEKNOLOJİLER ÇOCUĞUN RUH SAĞLIĞINI NASIL ETKİLER?'

Doç. Dr. Murat Yüce şu bilgileri verdi: "Vücudumuzdaki çoğu organın gelişimi doğuma kadar veya doğumdan hemen sonra tamamlanırken beyin gelişimi yirmili yaşlara kadar devam etmektedir. Bu dönemde çocuklar pek çok şey öğrenmektedir. Çocuğun zihinsel gelişiminde esas olan dünyayı tecrübe etmesidir. Bu aletlerin başında zaman harcayan çocuğun insan ilişkileri, yeni tecrübeler edinmeleri daha az olacağından gelişimleri ciddi bir şekilde etkilenecektir. Ayrıca bu cihazların yaydıkları elektromanyetik dalgaların özellikle gelişen beyin üzerindeki zararlı etkileri tam olarak bilinmemekle birlikte gün geçtikçe daha iyi bir şekilde anlaşılmaktadır. Bu çocuklar özellikle anne babalarıyla daha az zaman geçirmekte, onlarla daha az konuşmakta, duygularını ve düşüncelerini daha az paylaşmaktadır. Bu durum iletişim becerilerinde ve duygusal gelişmelerinde aksamalara neden olmaktadır. Çocukların yaşıtlarıyla daha az oyun oynamalarına neden olur. Bu da üreticiliklerini, hayal gücünü ve motor fonksiyonlarını olumsuz etkiler. Cihazların başında uzun süre hareketsiz kalmak kilo almaya ve obeziteye neden olabilir. Bu cihazlar çocukların daha geç uyumalarına neden olabilir. Yetersiz uyuyan çocuklar gün içinde halsizlik, unutkanlık gibi sorunlar yaşarlar. Oynadıkları oyunlarda sıklıkla şiddet unsurlarına maruz kalırlar. Bu durum şiddete duyarsızlaşmalarına ve bunu makul görmelerine neden olabilir. Sanal ortamda tanıştıkları kötü niyetli kişiler tarafından suistimale uğrayabilirler. Anne babalar bu cihazların çocuk için zararlı etkilerinin olabileceğini unutmamalıdırlar. Çocukların akıllı telefon ve tablet gibi cihazlarla geçirecekleri zamanlar mutlaka denetlenmeli ve bu cihazlar olabildiğince geç yaşlarda çocukların kullanımına sunulmalıdır."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim