• BIST 9796.47
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 24 °C

Teknoloji pazarı büyümeye devam ediyor

Tüketici teknolojisi ürünleri pazarı, 2013’ün ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15,4 büyüyerek 7,2 milyar liralık ciroya ulaştı.
Tüketici teknolojisi ürünleri pazarı, 2013’ün ikinci çeyreğinde de ilk çeyrek dönemdeki gibi büyümeye devam etti. Pazar, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15,4’lük büyüme oranı ile 7,2 milyar liralık ciro elde etti.
 
GfK TEMAX Türkiye sonuçlarına göre,Türkiye tüketici teknolojisi ürünleri pazarı, 2013’ün ikinci çeyreğinde de ilk çeyrek dönemdeki gibi büyümeye devam etti. İkinci çeyrek, Anneler Günü, Babalar Günü ve yaz tatili dolayısıyla pazarın yükselen trendine katkı sağladı. Pazar, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15,4’lük büyüme oranı ile 7,2 milyar liralık ciro elde etti. Buna karşılık, pazar geçen yıla göre adet bazında küçüldü.
 
İkinci çeyrek boyunca, telekom (Telco), bilişim teknolojileri (IT) ve büyük beyaz eşya (BBE) pozitif büyüme sergilerken, tüketici elektroniği (CE), görüntüleme (Foto), küçük ev aletleri (KEA) ile ofis ekipmanları ve sarf malzemeleri (OE) sektörleri cirosal olarak bir önceki döneme göre daraldı. Önceki yılın ikinci çeyreğine göre en yüksek cirosal artış performansı ve pazara en büyük katkı telekom sektöründe görüldü. Büyüme performansı anlamında telekom sektörünü, IT ve BBE sektörleri takip etti.
 
Tüketici elektroniği sektörü ise geçen çeyrekteki güçlü büyüme performansına karşılık, 2. çeyrekte en fazla daralan sektör oldu.
 
Bu yılın ikinci çeyreğinde, tüketici teknolojisi ürünleri pazarının büyümesine en çok telekom sektörü katkı sağladı. Telekom sektörü, bu dönemde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 42 büyüyerek 2,5 milyar lira ciro elde etti.
 
Sektörün büyümesinin ana kaynağı olan akıllı cep telefonlarının cirosal payı, 2013 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 90 seviyesine ulaştı. Söz konusu dönemde klasik cep telefonlarındaki küçülme trendi devam etti. 4G telefonlar ise toplam cep telefonu satışlarının yüzde 9’unu oluşturdu. Android işletim sistemli cep telefonlarında çift haneli cirosal büyüme devam ederken, Windows Phone işletim sistemli telefonlar da çift haneli büyüme gösterdi.
 
Bilişim teknolojileri sektörü ikinci çeyrekte geçen yıla göre yüzde 17 büyüyerek telekom sektöründen sonra en çok büyüyen sektör oldu. Okul kapanış dönemiyle beraber özellikle dizüstü bilgisayar ve tablet satışlarında artış yaşandı. Mobil cihazlara yönelme nedeniyle de masaüstü bilgisayarlar, monitör ve mouse satışları geçen yıla göre düştü.
 
Bu yıl karne hediyesi olarak tercih edilen ürünlerden biri de tablet oldu. İlk defa bu çeyrekte tabletler toplam bilgisayar pazarında adetsel olarak dizüstü bilgisayarları da geçerek en çok paya sahip olan ürün grubu olarak kayıtlara geçti. Tabletlerin piyasadaki marka sayısı da 80’e çıktı. Tabletlerin ortalama fiyatları geçen çeyrekten bu yana yüzde 12 düşerek 560 lira oldu.
 
Çamaşır makineleri en çok büyüyen kategori oldu
 
Bu yılın ikinci çeyreğinde büyük beyaz eşya sektörü iyi bir çıkış yakaladı ve 1,7 milyar liralık ciroya ulaştı. İlk çeyrek kıyaslamalarında küçülme yaşayan çamaşır makineleri bu dönem en çok büyüyen kategori oldu. Geçen yıl aynı döneme göre A+++ ürünlerin payı iki katına çıkarken A sınıfı ürünlerin payı yarı yarıya azaldı. BBE sektöründe yer alan fırın, bulaşık makinesi ve buzdolabı pazarları da tek haneli büyüme gösterdi. Küçük ev aletleri sektörü ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,3’lük düşüşle 647 milyon liraya geriledi.
 
Araştırmanın özet kısmında ise şunlar kaydedildi:
 
"2013 yılına çok parlak bir başlangıç yapan tüketici teknolojisi ürünleri pazarı, ikinci çeyrek sonu itibarı ile yükselen trendini korudu. Anneler Günü, Babalar Günü ve okulların yaz tatiline girmesi gibi dönemlerin geride kalmasıyla birlikte, önümüzdeki dönem performansının pazar için çok daha belirleyici olacağı söylenebilir. İnsanların yüksek teknoloji ürünlerine harcama yapmaya devam edip etmeyecekleri, tüketici elektroniği sektörünün performansının ne şekilde gerçekleşeceği, telekom ve IT sektörlerinin hızlı büyümelerine devam edip etmeyecekleri ve bunun gibi sorulara elde edilecek yanıtlar, sadece üçüncü çeyrek performansını belirlemeyecek, ayrıca tüm yıl sonunda pazarın nasıl şekilleneceği ile ilgili de oldukça fazla fikir verecek."
 
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim