• BIST 9572.82
  • Altın 2472.29
  • Dolar 32.4996
  • Euro 34.5856
  • İstanbul 26 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 27 °C

Tekirdağ’da Roman Çalıştayı

Tekirdağ’da Roman Çalıştayı
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından "Dünden Bugüne Tekirdağ'daki Roman Toplumu Sorun ve Çözümleri" konulu çalıştay düzenlendi.

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından "Dünden Bugüne Tekirdağ'daki Roman Toplumu Sorun ve Çözümleri" konulu çalıştay düzenlendi.

Büyükşehir Belediyesi Yılmaz İçöz Sahnesi'nde düzenlenen çalıştaya, cumhuriyet tarihinin ilk Roman kökenli Milletvekili Özcan Purçu konuşmacı olarak katıldı. CHP İzmir Milletvekili Purçu, Roman olmanın kolay olmadığına değinerek, Romanların işsiz, yoksul, çiçek satan, hamallık yapan, elektrik suyu olmayan, ne yiyeceğini düşünen insanlar olduğunu söyledi.

Romanların çektiği sıkıntıları çok iyi anladığını kendisinin de üniversite hayatına başlayana kadar çadırlarda yaşadığını kaydeden Purçu, "Romanların eğitim konusunda sıkıntıları büyük. Çocukların yüzde 2'si liseyi bitiriyor, bin de 4'ü üniversiteyi bitiriyor. Bu da çok vahim tablo. Eğer siz insanları eğitime yönlendiremezseniz o insanlar size külfet olur sosyal anlamda" dedi.

Romanların illegal işlere bulaşma oranının yüksek olduğunu bunun da en büyük sebebinin işsizlik olduğunu kaydeden Purçu, eskisi gibi bundan 20 yıl önce sepetçilik, kalaycılık, bohçacılık gibi işlerin yapıldığını ancak teknolojinin ilerlemesiyle birlikte bunların da sona erdiğini belirtti. Purçu, şöyle devam etti:

"Devir, teknoloji devri. Şu anda nitelikli insana ihtiyaç var. Bizde nitelikli insan kalmadı. Şimdi mahallelere gidiyoruz, iş yok diyorlar tamam diyoruz. Belediye başkanı diyor ki muhasebeci, tekniker, forklift kullanan adam lazım diyor, bunların hiçbiri yok bizde arkadaşlar. Lütfen hangi şartlarda olursanız olun, çocuklarınızı okula gönderin. Biz de yoksulluk çektik ama bu yoksulluğun kırılması için lütfen çocuklarınızı okula gönderin. Yarın bizler yerine devlet için sizler için halk için onlar görev yapacak. Çocuklarınızı lütfen potansiyel doktor, mühendis, milletvekili olarak görün."

Yoksulluktan çıkış yolunun eğitim olduğunu söyleyen Purçu, Roman çocuklarının ilkokul çağında okulu bıraktıklarını ve potansiyel para kazanan kişiler görüldüğünü söyledi. Bunların yanı sıra erken evliliğin de ciddi bir sorun olduğunu söyleyen Purçu, "Roman çocuklar maalesef 15-16 yaşlarında evlendiriliyor. Bu da büyük bir sıkıntı. Erken evlilikten sonra aileler torunlarına bakmak zorunda kalıyor. Bakın eğer çocuklarınızı okula gönderirseniz yarın öbür gün onlar size bakar. Bugün ben anneme babama bakıyorum. Onlar beni okuttu. Biz tüm sorunlarımızı çocuklarımızı okula göndererek çözebiliriz" ifadelerini kullandı.

İlginin bir hayli fazla olduğu Roman çalıştayına, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, Muratlı Belediye Başkanı Nebi Tepe, Ergene Belediye Başkanı Rasim Yüksel, Saray Belediye Başkanı Nazmi Çoban, Hayrabolu Belediye Başkanı Fehmi Altayoğlu ve çok sayıda Roman vatandaş katıldı.

Programın ardından Roman derneği yetkilileri, CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu'ya plaket takdim edildi.

Tekirdağ’da Roman Çalıştayı

Tekirdağ’da Roman Çalıştayı

Tekirdağ’da Roman Çalıştayı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim