• BIST 9079.97
  • Altın 2324.509
  • Dolar 32.364
  • Euro 34.907
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

TEK Bir Davranış Hayat Kurtarır

TEK Bir Davranış Hayat Kurtarır
Aspir Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi Genel Müdürü ve İş Güvenliği Uzmanı Baran Özgör, çalışanların iş güvenliği ve sağlığı konusunda eğitim...

Aspir Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi Genel Müdürü ve İş Güvenliği Uzmanı Baran Özgör, çalışanların iş güvenliği ve sağlığı konusunda eğitim almasının önemli olduğuna dikkat çekti.

İş kazalarının nedenleri araştırıldığında emniyetsiz davranışların ilk sırada olduğu görüldüğünü dile getiren Baran Özgör,"Bugün gerçekleşen 100 kazanın 80'i emniyetsiz davranışlar yüzünden ortaya çıkmaktadır yani davranışlarımızı değiştirdiğimizde 100 kazanın 80'i engellenmiş olacaktır. Bu bağlamda eğitimlerin amacı çalışanların bilgi beceri davranış ve tutumlarının ölçülebilir şekilde ortaya konması ve iyileştirilmesini sağlamaktır" dedi.

Günümüzde bir çalışanın iş yerinde fiili olarak işe başlayabilmesi için tehlike sınıfına bağlı olarak değişmekle beraber en az 8 saat İş Sağlığı ve Güvenliği eğitimi alması gerektirdiğini dile getiren Baran Özgör, eğitim hepimizin bildiği gibi çok önemli bir konudur ve ne yazık ki ülkemizde gereken önem verilmemektedir. Bazı işyerlerinde eğitimler ne yazık ki ayak bağı olarak görülmekte zaman ve iş kaybı olarak düşünülmektedir. Hâlbuki günümüzde gelişmiş ülkelerde çalışanları bırakalım iş yerine gelen ziyaretçilere dahi iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili eğitimler verilmektedir. Ünlü bir düşünür" eğitimleri kayıp olarak düşünenler, cehaletin bedelini hesaplamalıdır" der. Ölümlü iş kazası sayısında Avrupa birincisi dünya üçüncüsü olduğumuzu düşünürsek eğitimlere verilmesi gereken önem daha çok öne çıkmaktadır" şeklinde konuştu.

YÜKSEK CEZASI VAR

Mevzuattaki yeni değişikliklere göre iş yerleri az tehlikeli,tehlikeli ve çok tehlikeli olmak üzere 3 farklı tehlike sınıfında değerlendirildiğini ve her çalışan tehlike sınıflarına göre belirlenmiş sürelerde eğitim almak zorunda olduğunu ifade eden Özgör, "Eğitim almamış her çalışan için 1000 TL para cezası vardır ve bu cezalar tehlike sınıfına göre artırılmaktadır.Yani bir iş yerinde 10 kişi çalışıyorsa ve eğitim verilmemişse 10 bin TL ceza söz konusu olacaktır" diyerek uyarıda bulundu.

GENİŞ EĞİTİM ÇEŞİTLERİ

Eğitim başlıkları hakkında da açıklamalarda bulunan Özgör son olarak şunları söyledi:

"Öncelikle iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri vardır, daha sonra Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı kuruluşlardan alınması gereken Mesleki Eğitimler gelmektedir. Ayrıca kimyasal madde eğitimi, iş kazası sonrası işe dönüşlerde verilmesi gereken eğitimler, çalışan temsilcisi özel eğitimi, söndürme, arama kurtarma, koruma, ilk yardım eğitimleri, elle taşıma ve kaldırma eğitimi, yüksekte çalışma eğitimi, iş ekipmanlarının güvenli kullanımı ile ilgili eğitimler ana başlıkların bazılarıdır. ASPİR olarak iş yerinde görevlendireceğimiz İş Güvenliği Uzmanı İşyeri Hekimi ve yardımcı sağlık personelleriyle İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerini mevzuata uygun olarak gerçekleştirmekteyiz."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim