• BIST 9036.18
  • Altın 2297.773
  • Dolar 32.3261
  • Euro 35.0684
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 26 °C

Tehlikeli meslekler için yeterlilik belgesi mecburi oluyor

Tehlikeli meslekler için yeterlilik belgesi mecburi oluyor
Tehlikeli ve çok tehlikeli meslekte çalışanlar için zorunlu olacak Mesleki Yeterlilik Belgesi (MYB) için Aydın Ticaret Odası (AYTO), Esnaf Odaları Birliği...

Tehlikeli ve çok tehlikeli meslekte çalışanlar için zorunlu olacak Mesleki Yeterlilik Belgesi (MYB) için Aydın Ticaret Odası (AYTO), Esnaf Odaları Birliği (AYESOB), Türkiye İş Kurumu ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü, ortak bir basın açıklaması yaptı. MYB eğitiminin Aydın'da 11 bin kişiyi ilgilendirdiği, tehlikeli 40 meslekte işçi çalıştıran ve çalışanları ilgilendiren bu belgenin 26 Mayıs 2016'dan sonra mecburi olacağını belirten AYTO Başkanı Hakan Ülken, aksi takdirde firmalara ve kişilere ceza uygulanacağını söyledi.

AYTO'da düzenlenen basın açıklamasında konuşan Ülken, "Türkiye genelinde özel sektör ve özel sektörde çalışanları ilgilendiren bir konu. Bu konuda zamanında harekete geçmeliyiz. Bu, çalışan ve işvereni ilgilendiriyor. Tehlikeli olan 40 meslek dalında çalışanların, bu eğitimden geçmesi ve bu belgeleri almaları gerekli. Bu konuda çalışmalara başladık." dedi. Uygulamanın geriye dönük olmasını eleştiren AYESOB Başkanı Selahittin Çetindoğan ise bu konuda girişimde bulunacaklarını söyledi. Şoför esnafının şu anda bu işi yapabilmesi için 47 tane evrak aldığını ve bunlar için para ödediğini belirten Çetindoğan "Şoförlerin 47'den fazla belgesi var. Her yer belge. Bizi arıyorlar, "Bu kadar belgeyi ne yapacağız?" diye. Şimdi de MYB diye bir şey çıkardılar. Bu esnaf, bu belgeler için eğitim gördü, ücret ödedi. Bu belgeler ne olacak? MYB, yeni mesleğe girecekler için uygulanırsa daha iyi olur. Konfederasyona yazı yazarak, bu konunun yeniden ele alınmasını isteyeceğiz. Geriye dönük olduğu için çok sıkıntılar olacak." şeklinde konuştu.

MYB'nin, AB uyum yasaları çerçevesinde yapıldığını belirten İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Alaattin Yalçınkaya da, "AB uyumu için bu çalışanların, bu belgelerden faydalanması adına biz çalışmayı başlattık. İlk etapta bu belgeye ihtiyaç duyanları tespit edeceğiz. Bunu yapabilirsek, bu belgeyi nasıl verebiliriz, eğitimlerini, nasıl yapabiliriz, altyapı çalışmalarını yaptık. Kurs altyapıları oluştu, 10 kişilik gruplar halinde bu eğitim verilecek. Sınav merkezlerinde sınava girerek, bu belgeleri almaları için çalışacağız." dedi.

Tehlikeli ve Çok Tehlikeli İşler Sınıfında Yer Alan Mesleklerde Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu kapsamında MYB almaya hak kazanan kişilerin sınav ve belge ücretleri, işsizlik sigortası fonundan karşılanacak. Bu konuda işbirliği yaptıkları kurumlar aracılığıyla kendilerine başvurulmasını isteyen Türkiye İş Kurumu Aydın Müdürü Rahmi Terzi, 40 meslekte çalışanların şu an itibariyle bu belgeyi alması gerektiğini söyledi. 26 Mayıs tarihinden sonra bu 40 meslekte çalışıp da MYB olmayanları firmaların çalıştıramayacağını belirten Terzi, "Bu belge olmayanları çalıştıranlar, iş müfettişlerinin denetiminde ceza alacaklardır. Biz buradan işletmelerimizden AYTO, AYESOB, İŞKUR ve Milli Eğitim Müdürlüğü'ne müracaat etmelerini istiyoruz. 10 kişilik gruplar halinde kurs alacaklar. Bu belgeleri bizden alırlarsa belge ve sınav ücretlerini İŞKUR olarak biz karşılayacağız. Bu sınav ve belge ücretinin maliyeti, kişi başına yaklaşık 500 TL olacak." diye konuştu.

Bu arada söz konusu tehlikeli 40 meslek için istenecek olan MYB ustalık belgesi, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı mesleki ve teknik eğitim okulları, üniversitelerin mesleki ve teknik eğitim veren okul bölümlerinden mezun olup diplomalarında veya ustalık belgelerinde belirtilen bölüm, alan ve dallarında çalışanlar için aranmayacak.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim