• BIST 9645.02
  • Altın 2404.431
  • Dolar 32.595
  • Euro 34.7912
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 26 °C

TBMM’deki 550 vekilden sadece 12’si 'yolsuzluk yapmama' taahhüdünü imzaladı

TBMM’deki 550 vekilden sadece 12’si 'yolsuzluk yapmama' taahhüdünü imzaladı
1 Kasım seçiminin ardından TBMM'de görev alan 550 milletvekilinden sadece 12'sinin "Dürüstlük Taahhütnamesi'ne imza attıkları ortaya çıktı.

1 Kasım seçiminin ardından TBMM'de görev alan 550 milletvekilinden sadece 12'sinin "Dürüstlük Taahhütnamesi'ne imza attıkları ortaya çıktı. Görev süresi boyunca yolsuzlukla mücadele etme sözünün verildiği taahhütnameyi CHP ve HDP'li vekiller imzalarken, AK Parti ve MHP'den hiçbir vekilin imza atmaması dikkat çekti.

Uluslararası Şeffaflık Derneği, 1 Kasım Genel Seçimleri'nde seçilen 26. Dönem milletvekillerine yönelik bir "Dürüstlük Taahhütnamesi Kampanyası" başlattı. Kampanya ile Türkiye'de ilk defa milletvekillerinden siyasi güçlerini şahsi çıkarları için kullanmayacaklarına dair söz talep ediliyor. 17 Aralık 2015 tarihi itibariyle 550 üyeli TBMM'den sadece 12 milletvekili "Dürüstlük Taahhütnamesini" imzaladı. "TBMM'nin 26. Dönemi'nde görev sürem boyunca yolsuzlukla mücadele etmeye, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurumlarında, politikalarında ve yasalarında şeffaflık, hesap verilebilirlik, dürüstlük ve hukukun üstünlüğü ilkelerinin esas alınmasını desteklemeye söz veriyorum." ifadesinin altına imza atan 12 vekilden 10'u CHP'den, 2'si de HDP'den oldu. DürüstlükTaahhütnamesi'ne iktidar partisi AK Parti'den ve muhalefetten MHP'den hiçbir vekilin imza atmaması dikkat çekti.

Proje Koordinatörü Damla Cihangir Tetik tarafından 1 Kasım 2015 Milletvekili Genel Seçimleri sonrasında hazırlanan ve Türkiye'de ilk defa yapılan bir kampanya olan "Dürüstlük Taahhütnamesi'ne bugüne kadar imza atan 26. Dönem Milletvekilleri kamuoyuna tanıtıldı. 1 Kasım seçimleri sonrasında bugüne kadar dürüstlük taahhütnamesini imzalayan milletvekilleri şöyle: Cumhuriyet Halk Partisi (CHP); Kemal Kılıçdaroğlu, Özgür Özel, Eren Erdem, Utku Çakırözer, Seyit Torun, Ali Şeker, Aytuğ Atıcı, Özcan Purçu, Akif Ekici, Mehmet Gökdağ. Halkların Demokratik Partisi (HDP); Figen Yüksekdağ Şenoğlu, Dirayet Taşdemir.

'HİÇBİR HEDİYEYİ, DEĞERİ NE OLURSA OLSUN KABUL ETMEYECEĞİM'

Dürüstlük Taahhütnamesi'nin dikkat çeken bazı maddeleri şu şekilde: "Her yıl şahsımın, eşimin ve çocuklarımın mal varlığını; varsa borçlarımızı, diğer mali yükümlülüklerimizi ve varsa hisse paylarımızla birlikte şirket ortaklıklarımızı kamuoyu ile paylaşacağım.

İhale, ruhsat, imar planı değişiklikleri, kredi, teşvik gibi her türlü kamusal işlem sürecine, siyasi gücümü kullanarak kötüye kullanmayacağım.

Hiçbir yasadışı çıkar ilişkisi içinde olmayacağım. Doğrudan ya da herhangi bir kişi veya kurum aracılığıyla teklif edilecek hiçbir hediyeyi, değeri ne olursa olsun, kabul etmeyeceğim."

'BEN HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRAMIŞ DURUMDAYIM'

Uluslararası Şeffaflık Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Oya Özarslan, "Ben hayal kırıklığına uğramış durumdayım. Siyasilerimiz belli istisnalar dışında bu gibi kavramları çok benimsemediklerini gösterdiler bize. Yani, mal varlıklarını açıklama konusunda, topluma yani vekaletini aldıkları kişilere kendileri ile ilgili beyanları açıklama konusunda çok tereddütlü davrandı bir çok siyasimiz. Kapılarına gidip, çaldık. İkna etmek için epey zaman harcadık. Halbuki bunların gelişmiş demokrasilerde daha doğrudan ve otomatik bir şekilde yapıldığını biliyoruz. Dürüstlük Taahhütnamesi gibi bir şeyi ki içinde çok temel unsurlar olan bir dokümanı imzalatmakta zorluk çektik." diye konuştu.

MAL BEYANINDA DA CHP VE HDP VAR, AK PARTİ İLE MHP YOK

Ekim 2014'te başlayan Siyasette Şeffaflık Projesi, 7 Haziran Genel Seçimleri öncesinde milletvekili adayların mal beyanlarını ve seçim kampanyalarını kamuoyuna açıklamalarına dair bir kampanya yürüttü. Bu kampanya sonucunda 35 aday mal varlığını kamuoyuna açıkladı. Bu adayların 34'ü de seçim kampanya bütçesini kamuoyuna açıkladı. 7 Haziran seçimleri sonrasında seçilen 4 milletvekili daha mal beyanını kamuoyuna açıkladı.

1 Kasım Seçimleri Sonrasında Bugüne Kadar Mal Beyanını Kamuoyuna Açıklayan Milletvekilleri (23)

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP); Kemal Kılıçdaroğlu, Özgür Özel, Eren Erdem, Utku Çakırözer, Seyit Torun, Ali Şeker, Aytuğ Atıcı, Özcan Purçu, Aykut Erdoğdu, Tur Yıldız Biçer, Okan Gaytancıoğlu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP); Figen Yüksekdağ Şenoğlu, Dirayet Taşdemir, Ziya Pir, Ferhat Encü, Nursel Aydoğan, Çağlar Demirel, Adem Geveri, Felehnas Uca, Nimetullah Erdoğmuş, Lezgin Botan, Tuğba Hezer.

'MİLLETVEKİLLERİNE İMZA KAMPANYASI DEVAM EDİYOR'

Dürüstlük Taahhütnamesi Kampanyası acikvekil.seffaflik.org adresi ve Twitter üzerinden #DürüstlükTaahhütnamesi hashtagi ile halen devam ediyor. Bu kampanya ile herkes Twitter üzerinden istediği milletvekilini Dürüstlük Taahhütnamesini imzalamaya, mal varlığını kamuoyuna açıklamaya davet edebilir, hangi vekillerin imzaladığını ve mal beyanında bulunduğunu görebilir ve kampanyaya katılan "Açık Vekillere" teşekkür mesajı atabilir.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim