• BIST 8736.27
  • Altın 2236.233
  • Dolar 32.3361
  • Euro 35.1035
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 6 °C
  • İzmir 13 °C

TBMM'de yolsuzluk tapaleri not defteri oldu

TBMM'de yolsuzluk tapaleri not defteri oldu
Meclis, tasarrauf amacıyla kullanılmış kâğıtlardan oluşan küçük not defterleri bastırdı. Defterlerde 17-25 Aralık yolsuzluk operasyonuna ilişkin tapelerin dökümü de yayın yasağı konulan belgeler ifşa edilmiş oldu.

Meclis Genel Sekreterliği’nin ‘Çevre Dostu TBMM ’ projesi kapsamında bastırılan yeni not defterlerinin bir bölümünde komisyon belgeleri kullanıldı. Yayın yasağı konulan birçok belge ve komisyon tutanaklarından bölümler, Meclis’in bastırdığı not defterleri aracılığıyla birçok kişiye dağıtılmış oldu. Habertürk gazetesinin haberine göre TBMM’de 4 eski bakanla ilgili yolsuzluk iddialarını araştırmak üzere kurulan soruşturma komisyonunun raporu, genel kuruldaki oylamanın ardından gündemden düştü. Meclis’te dün yaşanan bir olay, tartışmayı yeniden kulislere taşıdı. Meclis, tasarruf için bir tarafı kullanılmış kâğıtlardan oluşan küçük not defterleri bastırdı. Defterlerin kullanılmış taraflarında, 17-25 Aralık sürecine ait tapeler (telefon görüşmelerine ilişkin kayıtlar) ile Adli Tıp raporları bulunuyor.

‘TASARRUF İÇİN!’

TBMM Genel Sekreterliği tarafından bastırılan ve üzerlerinde ‘Çevre Dostu’ yazılı küçük not defterleri, iktidar ve muhalefet kulisi başta olmak üzere Meclis’te birçok yere dağıtıldı. Defterlerde, tasarrufun önemine ilişkin uyarı yazılarına yer verilirken, “geri dönüşümün teşvik edilmesi, kâğıtların geri dönüşüm kutularına atılması, gereksiz yanan lambaların söndürülmesi, diş fırçalarken, banyo yaparken suyun boşa akıtılmaması, enerji tasarruflu ürünler kullanılması ve elektrikli cihazların fişlerinin çekilerek kapatılması” gibi öneriler de sıralandı. 

GİZLİ BİLGİLER İFŞA OLDU

Not defterlerinde; eski bakanlar Zafer Çağlayan, Erdoğan Bayraktar, Egemen Bağış ve Muammer Güler’le ilgili soruşturma komisyonu tarafından hazırlanan rapor da bulunuyor. 
Sayfalarda, ‘Bayraktar’ın gelir getirici faaliyetleri’ başlığı altında Bayraktar’ın 2010-2013 yılları arasındaki gelirlerini gösteren tablo, bir işin hızlandırılması için yapılan telefon görüşmesinin tapesi, kat yükseklikleri ile ilgili görüşme kayıtları bulunuyor. 
Başka bir not defterinde de ‘Sağlanan lüks saatler ve mücevherat’ başlığı altında Zafer Çağlayan’a, yaklaşık 4 milyon dolar tutarında değerli taş gönderildiği ifadesi ve saat konusuna ilişkin tapelere yer verildi. Not defterlerinde, telefon tapelerinin ses kayıtlarıyla uyumlu olduğu yolundaki Adli Tıp raporu da bulunuyor.

TÜM DETAYIYLA KAYITLAR

Not defterinde Reza Zarrab’ın konuşma kayıtları da bulunuyor. Zarrab’la ilgili bölümler şöyle:
-Orada ağır geldi, içim gitti biliyor musun dedim... Bu yanlış yolladı ayvayı yedik ben de söylemedim dedim buna... Onu da öyle bi kaya koymuşsun ki az daha ko... Şeyin orta... düşecek yere serilecekti... Ya şeyin makamın ortasında yere patlayacaktı vallahi. 
-Apo bir şey söyleyeceğim Sadık’ı yolla Vakko’ya tamam mı. Oradan bir takım alsın 52, 54 söyleyeceğim birazdan tamam mı bir de gece 500 bini hazır et, ben söyleyeceğim yollarsın oraya, sabah yollanacak. 
-(Abdullah Happani) Tamam ağabey gönderiyorum. (Reza Zarrab) Tamam gitsin güzel bir şey alsın böyle takımlık takım elbise alsın koyu. 
-Ağabey yarın güzel bir tane çikolata, lokum yaptır çikolata bu hani, gümüş al gümüş tabak. Çok pahalı olmasın gümüş tabak bir tane gümüş al içine çikolata diz. Çikolata kutusu olsun onun içine de 500 bin yerleştir. İstinye tarafında bir yer. E.G.’ye gidiyor E.G.’ye.

not-defteri.jpg

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim