• BIST 9059.38
  • Altın 2292.207
  • Dolar 32.314
  • Euro 35.1085
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C

TBMM olağanüstü olarak toplanıyor

TBMM olağanüstü olarak toplanıyor
CHP'nin fezlekelerle ilgili çağrısı sonrası vekiller çarşamba günü Genel Kurul'da olağanüstü olarak bir araya gelecek. Toplantıda 184 yeter sayısı aranacak.

Yerel seçimler nedeniyle ara tatile giren Meclis, bu hafta dört eski bakan ile ilgili fezlekeler için olağanüstü toplanacak.

30 YILDA 37'İNCİ KEZ

 CHP'nin, "Meclis'e intikal etmiş olan bakanlar ile ilgili fezlekelerin okunarak Genel Kurul'un bilgisine sunulması" amacıyla yaptığı olağanüstü toplantı çağrısı üzerine TBMM Genel Kurulu, son 30 yılda 37'nci kez olmak üzere 19 Mart Çarşamba günü 15.00'te toplanacak.

Meclis İçtüzüğü'ne göre 19 Mart Çarşamba günü olağanüstü toplantının başlayabilmesi için birleşimin başında yapılan açılış yoklamasında en az 184 milletvekilinin Genel Kurul'da hazır olması gerekiyor, aksi takdirde çağrı düşüyor. Genel Kurul'da birleşimi Başkanvekili Sadık Yakut yönetecek.
Toplantı yeter sayısı 184 bulunması halinde Genel Kurul'da önce CHP'nin olağanüstü çağrı istemi, daha sonra ise TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in çağrı yazısı okunacak ve çağrı yazısındaki konunun görüşülmesine geçilecek. CHP'nin fezlekelerin bilgiye sunumu ve Genel Görüşme önergesinin görüşülmesini isteyen yazıları okunacak. TBMM Genel Kurulu'nda, "Başkanlığın sunuşları" içinde TBMM Başkanlığı Tezkeresi okunacak.
Tezkerede; eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, eski AB Bakanı Egemen Bağış ile eski İçişleri Bakanı Muammer Güler hakkında dosyaların geldiği ve Genel Kurulun bilgisine sunulduğu" ifade edilecek.

Ancak, gelen dosyaların milletvekillerinin incelemesine açılıp açılmayacağı konusunda ne karar verileceği merakla bekleniyor. Dosyaların milletvekillerinin incelemesine açılmaması durumunda muhalefetin itirazı nedeniyle usul tartışması açılabilir.

CHP'nin "Meclis soruşturması konusu olan yolsuzluk olaylarına ilişkin olarak bakanlar hakkında hazırlanan fezlekelerin Meclis'e zamanında ulaşmasını ve milletvekillerinin anayasadan kaynaklı denetim haklarını kullanmasını engellemesi sonucunu yaratan idari işlemler ve buna ilişkin tüm uygulamaları değerlendirmek üzere" verdiği 'Genel Görüşme'nin öngörüşmesi de aynı gün yapılacak.

GENEL GÖRÜŞME OYLANACAK

Genel Görüşme önergesi üzerinde önerge sahiplerinden bir milletvekili 10 dakika, Hükümeti temsilen bir bakan ve gruplar adına birer milletvekili 20'şer dakika konuşacak. Konuşmaların ardından genel görüşme önergesi oylanacak ve genel görüşme açılıp açılmayacağı belirlenecek.

TBMM Genel Kurulu; olağanüstü toplantı gündeminden başka bir konuyu görüşmeyerek yeniden tatile gerecek. Genel Kurul'da iktidar ile muhalefet arasında sert tartışmaların yaşanması beklenirken olağanüstü toplantı isteyen CHP, dosyaların da milletvekillerinin incelemesine açılmasını istiyor.
CHP, 19 Mart Çarşamba günü yapılacak olağanüstü toplantı için milletvekillerini yakın markaja aldı. CHP, milletvekillerinden yurt içi ve yurt dışı programlarını iptal ederek, 19 Mart'ta Meclis'te olmalarını istedi. MHP ve BDP'den de geniş katılımın olması beklenirken, AK Parti de milletvekillerine Meclis'e gelmeleri talimatı verdi.

Genel Kurul, 1980'den bu yana toplam 37 kez olağanüstü toplantıya çağrıldı. 33 toplantı gerçekleştirilirken, bir çağrı hakkında işlem yapılmadı, üç çağrı da reddedildi.

http://www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim