• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 26 °C

TBB Başkanı Aydın: “Yönetemeyeceğimiz Sorunla Karşı Karşıya Değiliz”

TBB Başkanı Aydın: “Yönetemeyeceğimiz Sorunla Karşı Karşıya Değiliz”
Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, Antalya'da turizm temsilcileriyle yapılan görüşmenin ardından yaptığı basın...

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, Antalya'da turizm temsilcileriyle yapılan görüşmenin ardından yaptığı basın toplantısında, "Hep birlikte sorun neyse, problem neyse imkanlar ölçüsünde bunları yönetebileceğimizin altını çiziyorum. Yönetemeyeceğimiz bir sorunla asla karşı karşıya değiliz" dedi.

Antalya'nın turizm bölgesi Kundu'daki bir otelde düzenlenen toplantıya Antalya Valisi Muammer Türker, Türkiye Otelcileri Federasyonu (TÜROFED), Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB), Antalya Ticaret Odası (ATSO), Antalya Ticaret Borsası (ATB), Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) yönetim kurulu üyeleri ile Türkiye Bankalar Birliği (TBB) üyeleri katıldı. Toplantıya TBB Başkanı Hüseyin Aydın'ın yanı sıra İş Bankası, Halk Bankası, Vakıflar Bankası, Denizbank, Eximbank, Garanti Bankası, Akbank, Yapı Kredi Bankası, Ekonomi Bankası, HSBC ile Turklan Bank genel müdürleri ve genel müdür yardımcıları katıldı.

Toplantıda ülke menfaatleri ile gözetilerek mevcut durumun en iyi şekilde yönetilmesi amacıyla ilgili sektör temsilcilerinin kısa ve uzun döneme ilişkin değerlendirmeleri aktarıldı. Görüş ve önerilerin yanı sıra bankacılık sektöründen beklentilerin de konuşulduğu toplantıda hükümete ve ilgili kurumlara sunulabilecek ortak konular belirlendi. Basına kapalı gerçekleştirilen toplantının ardından TÜROFED Başkanı Osman Ayık, TBB Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın ve birlik üyeleri gazetecilere açıklamada bulundu. TÜROFED Başkanı Ayık, önemli bir toplantı yaptıklarını belirterek, turizm ve diğer sektörler olarak bugünlere birlikte geldiklerini, bundan sonra da yollarına birlikte devam edeceklerini kaydetti. Sektörün geçmişi, bugünü ve yarınını masaya yatırdıklarını aktaran Ayık, geleceği en iyi şekilde yönetme adına bir takım prensip kararları alma gayreti içinde olduklarını belirtti. Hem finans sektörünün destekleri hem de sektörün yapacağı bir takım uygulamalarla yollarına devam edeceklerinin altını çizen Ayık, "Sektör olarak ülkemiz ekonomisine katkılarımız devam edecek. Bu konuda finans sektörü her zaman yanımızda ve destekçimiz olacaktır" dedi.

"TÜRK BANKALARINA İHTİYACIMIZ VAR"

Türkiye'nin dünyada turist sayısında 6'ıncı, turizm gelirinde 10'uncu olduğunu aktaran Ayık, "Bunun daha da yukarılara çıkmasını istiyoruz. 54 farklı sektörle hayat bulan turizm endüstrisinin başarısında Türk otelciliği büyük önem taşıyor. Bugün Avrupa'nın en yeni kapasitesi, en yüksek otelleri ülkemizde yer alıyor. Bu tesisler Türk bankacılığı sayesinde inşa edilebiliyor. Bu anlamda bankalara her zaman gereksinim duyuyoruz" diye konuştu.

TBB Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın ise, birlikte oluşturulan değerleri birlikte koruma gayreti içinde olacaklarını vurguladı.

"GENİŞ BİR SORUN"

Salt bir sektörü konuşmanın doğru olmayacağına değinen Aydın, "Yan sektörler de var. Antalya'nın bir bütünü var. Genel bir değerlendirme yaptık. Şöyle şöyle karar aldık demeyeceğiz. Sorunlar irdelendi, tartışıldı. Bütün dünyada büyüme ile ilgili sıkıntılar var. Ekonomilerin büyümediği zaman onların doğurduğu sorunları hep birlikte yaşıyoruz. Salt Antalya'ya yönelik bir sorun olarak bakmamak lazım. Çok geniş, daha genel, güzel bir çalışma oldu. Türkiye Bankalar Birliği, ülkenin büyümesine katkı sağlayan sektör, gerek otoriteyle, gerek ekonominin diğer oyuncularıyla da görüşerek bu konuda hep beraber olduğumuz bir yolculuğu daha güzel bir şekilde devam ettirmek için elimizden gelen çabayı sarfedeceğiz" diye konuştu.

"KRİZ YÖNETECEK GÜCÜMÜZ VAR"

"Tarım sektöründe kredi erteleme gibi bir durum söz konusu olabilir mi?" şeklindeki soruya Aydın, şu cevabı verdi:

"Henüz son durumlara ilişkin bizim mali verilere yansıyan negatif bir durumla karşılaşmadık. Ama Ziraat Bankası olarak sektörü iyi bilen bir bankayız. Sektörün diğer oyuncuları tarım sektörünü iyi biliyor. Herhangi bir güçlükle karşılaşırsak bunu yönetecek çok ciddi sağlam bir mali güce sahip olduğumuzun altını çiziyorum."

"Tarım sektörünün sıkıntıları Nisan ve Mayıs aylarında daha fazla görülecek gibi söylemlere karşı öngörünüz nedir?" sorusu üzerine Aydın, "Bankacılık tek başına faaliyet gösteren bir sektör değil, ekonominin diğer paydaşlarıyla birlikte faaliyet gösteriyor. Herkesin kaybettiği ortamda biz kazanmayız. Veya bizim kazandığımız ortamda da herkes kaybetmiyor. Hep birlikte sorun neyse, problem neyse imkanlar ölçüsünde bunları yönetebileceğimizin altını çiziyorum. Yönetemeyeceğimiz bir sorunla asla karşı karşıya değiliz" açıklamasını yaptı.

"TURİZMCİLERİN KREDİ GERİ ÖDEMESİNDE SORUN YOKTU"

"Turizmcilerin kredi notunda değişiklik var mı?" şeklindeki soruya İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, "Takipteki krediler açısından geçen yılın aynı dönemine göre iyileşme var. Diğer sektörlerin altında bir oran var. Kendi içinde de iyileşen bir oranı var. Bu son yaşanan hadiselerin henüz etkilerinin yansıdığı veriler değil. Ama şu ana kadarki gelişme olumlu yöndeydi. Banka kredilerinin geri ödenmesi açısından turizm sektörü olumlu performans gösteriyor. Yüzde 1'in altında yüzde 0.7'lere varan bir oran, ki bu sektörde bütün krediler açısından ortalama yüzde 2.8'ler civarındadır. Bu yönden bakılırsa olumlu yönde. Umarız ki son gelişmeler bu oranları çok fazla bozmaz ve yukarı çekmez" cevabını verdi.

TBB Başkanı Aydın: “Yönetemeyeceğimiz Sorunla Karşı Karşıya Değiliz”

TBB Başkanı Aydın: “Yönetemeyeceğimiz Sorunla Karşı Karşıya Değiliz”

TBB Başkanı Aydın: “Yönetemeyeceğimiz Sorunla Karşı Karşıya Değiliz”

TBB Başkanı Aydın: “Yönetemeyeceğimiz Sorunla Karşı Karşıya Değiliz”

TBB Başkanı Aydın: “Yönetemeyeceğimiz Sorunla Karşı Karşıya Değiliz”

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim